Verden

Forfølgelsen blir bare verre

Kinesiske myndigheter ser ut til å ha satt i verk et felttog mot menneskerettighetsadvokater.

- Myndighetene vil at vi skal være forretningsadvokater og tjene penger i stillhet, sier fredsprisvinnerens forsvarer, Shang Baojun.
  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia

— Ikke siden kulturrevolusjonen har Kina hatt en slik mangel på rettssikkerhet, sier advokat Shang Baojun, en av landets modigste og mest frittalende jurister.

Shang ser en tanke sliten ut da han ankommer litt forsinket til vår lunsjavtale på en restaurant i Beijing sentrum. Kanskje er han bekymret for å bli møtt av politietterforskere når han kommer tilbake til kontoret?

De siste ukene er nemlig godt over 100 av hans kolleger, advokater som særlig arbeider med menneskerettighetssaker, blitt pågrepet eller innkalt til avhør. Noen ble raskt løslatt, men tilsynelatende truet til taushet, noen holdes i husarrest, noen er i politiets varetekt.

Skyggen av en kvinne reflekteres i vinduet mens hun leser i avisen Global Times om raid mot advokater. Avisen kaller USA-kritikk mot aksjonene for ubehagelig, men ubetydelig.

Høyprofilerte klienterShang har sammen med partneren Mo Shaoping fremstående og høyt profilerte menneskerettighetsforkjempere som klienter. Blant dem er journalisten Gao Yu (71) som soner en dom på syv år, advokatkollegaen Pu Zhiqiang som har vært internert siden mai 2014, og ikke minst fredsprisvinneren Liu Xiaobo som soner en dom på 11 år. Firmaets advokater kan avgjort ha grunn til å frykte at turen snart kommer til dem dersom forfølgelsen av dissidenters juridiske hjelpere fortsetter.

Noe Shang Baojun er sikker på vil skje:

— Dette er ikke over. Situasjonen blir bare verre og verre.

Xis harde styre

Den samordnede aksjonen mot advokatene er blitt kritisert som et nytt eksempel på at Kina under president Xi Jinpings ledelse ikke tolererer opposisjon, og at regimets kamp mot frittalende kritikere stadig blir merkbart mer uforsonlig.

Også et stort antall menneskerettighetsforkjempere i frivillige organisasjoner er pågrepet i samme tidsrom.

Politiet har slått til i nesten alle landets regioner, og det er skremmende bemerkelsesverdig at et så stort antall advokater blir anholdt i samme aksjon, påpeker advokat Shang, som viser til at ingen av de internerte har fått konferere med forsvarere.

— Det er også uvanlig at de offisielle mediene så tydelig og klart avsier sin forhåndsdom som det vi har sett i dette tilfellet, sier han og dypper et stykke laks, påstått norsk, i skålen med soya.

«Mao-nivå»

Advokaten spissformulerer seg ved å hevde at rettssikkerheten i Kina ikke har hatt dårligere kår siden forfølgelsene under kulturrevolusjonen (1966-1976), formann Mao Zedongs mobilisering av «massene».

— President Xi Jinping har fremhevet viktigheten av å gjøre Kina til et rettssamfunn. Den siste utviklingen viser igjen at vi er på vei i stikk motsatt retning, sier Shang Baojun, som her gir uttrykk for en bekymring som deles av utenlandske observatører.

Like før aksjonen mot advokatene ble Kinas nye sikkerhetslovgivning innført. Loven «gir myndighetene et juridisk grunnlag for å definere omtrent hva som helst som en trussel mot den nasjonale sikkerhet», oppsummerer tidsskriftet The Economist.

Feministforsvarer

Etter aksjonen mot advokatene offentliggjorde Ministeriet for offentlig sikkerhet en uttalelse der det ble hevdet at en stor, kriminell gruppe, ledet av advokatfirmaet Fengrui her i Beijing, skulle ha betalt bråkmakere for å organisere ulovlige protester og påvirke domstolsavgjørelser.

Fengrui-advokat Wang Yu er blant dem som statlige medier har bekreftet er i politiets varetekt. Tidligere i år var hun en effektiv forsvarer og talskvinne for fem kvinner som ble fengslet i flere måneder for å ha demonstrert mot seksuell trakassering på offentlige transportmidler. Feministgruppens protest mot overgrep er trolig blant en av «de ulovlige handlingene» myndighetene hevder at de anklagede advokatene står bak.

Saksøker nyhetsbyrå

Offisielle mediers omtale av «forbrytelsene» og offentliggjøring av heller tvilsomme «tilståelser» har ikke skremt alle advokatenes støttespillere til taushet.

Yuan Shanshan, som er gift med den internerte advokaten Xie Yanyi, kommenterte saken via sosiale medier, men opplevde at hennes budskap raskt ble slettet av sensuren.

— Jeg kjenner min mann godt. Han er ærlig og har integritet. Det Xinhua (det offisielle nyhetsbyrået) skriver om ham, er usant og ærekrenkende. Jeg kommer til å saksøke Xinhua, skrev Xie Yanyis kone på WeChat.

Hun konstaterte at pågripelsen av ektemannen og hans kolleger innebærer klare brudd på rettssikkerheten:

— Det finnes ingen siktelse, og det er ikke fremlagt noen rettslige dokumenter i sakene.

Hun fortalte at ektemannen gjennom en årrekke gang på gang er blitt trakassert av politiet som har forsøkt å tvinge ham til å unngå å bli involvert i sensitive saker og til å tie om sensitive hendelser:

— Det samme er skjedd med meg. Men denne gang har jeg bestemt meg for ikke å bøye av. Jeg skal kjempe i rettsapparatet, med hjelp av advokater, skrev Yuan i meddelelsen til offentligheten som myndighetene var snare om å få slettet. Advokat Shang sier at hans firma, som ledes av seniorpartner Mo Shaoping, er beredt til å bistå de fengslede kollegene.

Med en liten latter forteller han om venner som stadig spør ham hvorfor han ikke velger seg en annen juridisk karrière, for eksempel som forretningsadvokat:

— Det er jo nettopp det myndighetene vil at vi advokater skal gjøre: tjene penger og tie stille.

— Så hvorfor gjør du ikke det, istedenfor å utsette deg for ubehageligheter ved å forsvare dem regimet anser som mest brysomme?

Shangs ansikt er uttrykksløst mens han noen sekunder taust ser meg inn i øynene.

— Fordi, sier han deretter, langsomt:

— Noen er nødt til å gjøre det.