Verden

Heinz Fischer ny president i Østerrike

Heinz Fischer gikk seirende ut av presidentvalget i Østerrike søndag og blir dermed den første sosialdemokratiske president på 18 år.

Fischer tilhører det sosialdemokratiske partiet SPÖ og han slo utfordreren Benita Ferrero-Waldner fra det konservative Folkepartiet ÖVP.

Fischer fikk 52,41 prosent av stemmene, mens utenriksminister Ferrero-Waldner fikk 47,49 prosent. Valgdeltakelsen var på 70,8 prosent.

I sine første uttalelser etter seieren sa Fischer at han vil arbeide til beste for hele landet og alle østerrikere. Ferrero-Waldner gratulerte ham med seieren og sa at hun vil fortsette som utenriksminister.

65 år gamle Fischer er tidligere president i nasjonalforsamlingen og omtales av østerriksk presse som «en grå mus». Velferdsstaten og Østerrikes nøytralitet var sentrale temaer i hans valgkamp.

Ferrero-Waldner støttet av Haider

Benita Ferrero-Waldner (55) ble nominert av statsminister Wolfgang Schüssels konservative parti og støttet av Jörg Haiders høyreradikale Frihetsparti. Ferrero-Waldner var under valgkampen mindre tydelig i spørsmålet om å bevare Østerrikes nøytralitet. Mange velgere identifiserte henne også med regjeringens omstridte pensjonsreformer og dens kutt i sosiale utgifter.

Dersom Ferrero-Waldner hadde vunnet, ville hun blitt Østerrikes første kvinnelige statssjef noensinne.

Liten makt

Fischer blir tatt i ed som president 8. juli. Han overtar etter Thomas Klestil, som må gå av etter to perioder på seks år hver.

Presidenten i Østerrike har stort sett seremonielle oppgaver og liten politisk makt. Teoretisk har presidenten vide fullmakter til å velge statsminister og oppløse regjeringen, men ingen østerriksk president har noen gang sparket en regjering.

De fleste analytikere sier at presidentvalget vil ha liten innflytelse på de nasjonale valgene som skal avholdes innen 2006 og på dagens politiske maktbalanse.

  1. Les også

    Haider joker i østerriksk valg