Verden

Hundrevis av kjendiser har kastet seg inn i kampen om britenes fremtid i Europa

Mens David Beckham legger ut bilder fra glansdagene i håp om å få britene til å bli i EU, vil John Cleese helst henge EU-presidenten.

  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

"Det tar fem sekunder å sette et kryss i en boks. Fem sekunder å stoppe andre fra å ødelegge fremtiden din".

Budskapet fra den verdenskjente britiske skuespilleren Keira Knightley er krystallklart.

Hun er en av hundrevis av britiske kjendiser som har gått ut og flagget sitt syn i debatten om fortsatt britisk EU-medlemskap.

– Storbritannia er ikke bare sterkere i EU, det er mer kreativt og oppfinnsomt, står det i et brev hun signerte sammen med blant andre skuespiller Benedict Cumberbatch, forfatter John le Carré og 279 andre.

Het debatt

Bare timer før stemmelokalene åpner, er debatten om britisk EU-medlemskap inne i sin avgjørende fase. Målingene viser at det kan bli tilnærmet dødt løp.

Stadig flere kjendiser går nå ut og sier hva de planlegger å stemme. Tirsdag formiddag la David Beckham ut et langt innlegg på sin instagram-profil sammen med et bilde av seg selv og Eric Cantona fra glansdagene i Manchester United.

"Vi lever i en pulserende og sammenkoblet verden hvor vi er sterke når vi står sammen som ett folk", skriver den tidligere fotballproffen, før han konkluderer med at britene bør bli i EU.

Hva stemmer Harry Potter?

J.K. Rowling, forfatteren av Harry Potter-bøkene, går lengre enn de fleste andre. Hun har drevet aktiv valgkamp for ja-siden i flere måneder til sine 7,5 millioner følgere på Twitter.

"Jeg er ikke en ekspert på mye, men jeg vet hvordan man skaper et monster", skrev hun i et flammende innlegg for fortsatt EU-medlemskap på sin nettside på tirsdag.

Harry Potter-skuespiller Emma Watson er ikke like politisk i sitt innlegg, men nylig var hun ute og ba alle følgerne sine stemme ved EU-valget. Det er ventet at høy valgdeltakelse vil tjene EU-tilhengerne.

Flere har også spekulert i hva de ulike personene og skikkelsene i Harry Potter-bøkene ville stemt om de hadde hatt muligheten. Vernon Dursley, Harrys smått overvektige og ikke så altfor smarte onkel, ville stemt nei til EU, ifølge forfatteren selv.

Hva med resten? En spørreundersøkelse fra meningsmålingsbyrået YouGov viser at et knapt flertall av britene mener professor Minerva McGonagall er EU-tilhenger. Hun er dermed omtrent en like varm EU-tilhenger som Byggmester Bob og Mr. Bean, skal vi tro det britiske folk.

  • Nok tull? Les om Erna Solberg som frykter Brexit: – Jeg er svært urolig for Europa

Vil henge EU-presidenten

En som er klart for å forlate EU, ifølge undersøkelsen, er Basil Fawlty fra den gamle britiske humorklassikeren Hotell i særklasse.

Fasiten på hva han ville stemt får vi dessverre aldri, men mannen som spiller Basil, John Cleese, har vært ute og sagt klart og tydelig at britene bør ut av EU.

På spørsmål om hvilke reformer han vil ha gjennomført, svarer Cleese at EU bør "kvitte seg med euroen, kunne ansvarliggjøres bedre og henge Jean-Claude Juncker".

En rekke andre britiske profiler er kommet ut som EU-motstandere, blant andre skuespiller Sir Michael Caine.

– Men mindre det skjer noen ekstremt store endringer, bør vi komme oss ut", sa han tidligere i år.

Tidligere fotballproff Sol Campbell vil også stemme for å forlate EU.

James Bond for EU

Målt etter mengden av profilerte kjendiser som støtter kampanjen, er det likevel ja-siden som vinner klart.

Tirsdag gikk også James Bond-skuespiller Daniel Craig ut og ba britene stemme ja. Det gledet statsminister David Cameron stort, som trenger all den hjelpen han kan få frem mot skjebnevalget.

Ryanair ble anmeldt

Gründerne av Virgin og Ryanair, Sir Richard Branson og Michael O'Leary har også kastet seg inn i valgkampen.

Branson har snakket svært varmt om EU-medlemskapet flere ganger. Mandag kunngjorde han at han kommer til å starte sin egen kampanje for at britene skal bli.

Irske O'Leary har tidligere kalt EU for ondskapens imperium, men denne våren gikk han inn på EU-tilhengernes side. Ryanair har brukt flere hundre tusen kroner på en reklamekampanje for å få britene til å bli og har skrevet "Stronger, safer and better off in Europe" på noen av flykroppene.

Selskapet lanserte også et eget Brexit-salg der folk kunne fly hjem til Storbritannia 22. og 23. juni for å stemme ja til fortsatt medlemskap. Billettprisen var 19,99 euro, og kampanjen fikk nei-siden til å anmelde den til politiet fordi de mente den brøt valglovene.

Bil-kjendis vil bli

Det kom som en overraskelse på flere da erkebritiske Jeremy Clarkson, som fikk sparken fra BBC-serien Top gear etter at han skal ha slått en produsent, kom ut og støttet kampanjen for å bli i EU.

I en video med kollega James May forteller han at han er ganske glad i Europa, men den viktigste grunnen for støtten synes å være at det ville blitt mye mer komplisert å reise rundt og lage det nye programmet deres The Grand Tour hvis britene forlater EU.

– Hvis vi ikke var med, ville vi hatt behov for et eget bilpass for hvert nye land vi reiser til. Det ville tatt hundre år, sier Clarkson.

Kvelden før stemmelokalene åpner kom også TV-kokk Jamie Oliver på banen med en pai:

Om kjendiskampen for og mot EU har noen effekt, er uvisst. Nei-siden slår tilbake mot støtten fra alle de profilerte britene. De mener det viser at EU-kampen er en fight mellom elitene i Brussel og London og folk flest.

Er du god på både politikk og kjendiser? Se om du klarer å gjette hvem av disse som er for og imot fortsatt EU-medlemskap!

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

  1. EU
  2. Storbritannia
  3. Brexit