Ekspert om historisk flyktningvedtak: - Landene i Øst-Europa har fått seg en lærepenge
OSLO/BRUSSEL (Aftenposten): EU har pålagt Slovakia å ta imot 802 flyktninger, men landet blånekter og vil gå rettens vei. I kveld møtes alle EUs statsledere i Brussel.
Bitterhet over tirsdagens tvungne fordeling av flyktninger kan komme til å forsure stemningen under det ekstraordinære toppmøtet i Brussel onsdag. Møtet startet kl. 18.
EU vedtok i går å fordele 120.000 flyktninger, men Slovakia, Ungarn, Romania og Tsjekkia stemte imot kvotesystemet.
— Det som skjedde i går representerer et vannskille i EU-sammenheng, sier Erik Oddvar Eriksen, professor ved Universitetet i Oslo.
Han viser til at lignende beslutninger tidligere alltid er blitt vedtatt ved enstemmighet.
— Dette viser hvor langt integrasjonen er kommet, og hvor mye makt som nå ligger i Brussel, sier Eriksen.
Vil øke bistanden
Hva som vil komme ut av kveldens møte, er foreløpig uklart, men alle tiltak som kan bidra til å stagge flyktningstrømmen til Europa, kan være med på å blidgjøre landene i øst.
Et utkast til konklusjoner fra toppmøtet, som er blitt lekket til en rekke medier, blant annet Politico, gir en pekepinn på hva som kan komme ut av møtet:
- I utkastet kommer det frem at landene planlegger å øke bevilgningene til FNs arbeid mot flyktningkrisen med 1 milliard euro.
- Landene skal etter planen også vedta ekstra støtte til land i nærområdene, som Libanon, Tyrkia og Jordan.
- Styrking av grensekontroller og bedre systemer for å registrere asylsøkere er også en del av utkastet til konklusjoner. Blant annet skal grensekontrollbyrået Frontex tildeles mer penger og folk.
Slovakia med kvotenekt
Om dette er nok til å dempe konflikten mellom landene i EU, vil bli klarere i løpet av kvelden.
Flere av de gamle østblokklandene har reagert svært negativt etter gårsdagens vedtak om fordeling av flyktninger.
Aller høyest har protestene vært fra Slovakia – og det til tross for at landet bare er blitt tildelt en kvote på 802 flyktninger av de 66.000 som nå er blitt fordelt og at Slovakia totalt kan ende opp med under 1500 flyktninger når alle 120.000 er fordelt.
— Så lenge jeg er statsminister så vil ikke tvungne kvoter bli innført for Slovakias del, sa statsminister Robert Fico tirsdag.
I dag har den slovakiske regjeringen gjort det klart at de vil klage vedtaket inn for EU-domstolen i Luxembourg.
— Dessuten vil vi ikke gjennomføre vedtaket, sa Fico ifølge Reuters.
EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans insisterer imidlertid på at vedtaket «lovlig, gyldig og bindende» for alle EU-landene, uansett hva de stemte, melder AP.
Hvorfor er det slik at det er de østeuropeiske landene som protesterer mest?
Derfor sier østeuropeerne nei til flyktningene
— En historisk lærepenge
Paal Frisvold, ekspert på EU og tidligere leder av Europabevegelsen, mener EU viser handlekraft med vedtaket.
— Dette er en historisk lærepenge for landene i øst. De gikk med på overnasjonalitet da de ble med i EU, og det innebærer at du av og til får flertallsmakten mot deg. Det er det som er spillereglene på flere og flere områder i EU, sier Frisvold, som i dag er sjef i konsulentselskapet Brussel-kontoret.
Hverken Frisvold eller Eriksen tror overkjøringen av landene i øst vil føre til en oppsplitting av EU, men at det kan føre til en debatt.
— Ingen forlater EU på grunn av 800 flyktninger, men vi kan se at det etter hvert vil vokse frem sterkere allianser og grupperinger innenfor EU. Og noen land vil kanskje ta en debatt hvor de ser på helheten i sin posisjon i Europa, sier Frisvold.
- Mangler moské
Slovakia har tidligere begrunnet sitt nei til 802 flyktninger med at de ikke har noen moskeer.
— Hvordan skal muslimer bli integrert dersom de ikke liker seg her, sa Ivan Metik, talsmann for innenriksdepartementet i august. Slovakene konkluderte derfor med at de bare kunne ta imot kristne asylsøkere.
PS: Slovakia kommer frem til 2020 til å få 127 milliarder kroner fra EUs forskjellige utviklingsfond.