Verden

- Fullstendig uholdbart

 • Anders Hedeman

En FN-ansatt fortviler over brannen i hovedkvarteret for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Foto: MOHAMMED ABED / AFP

 • Vi er sjokkert over israels angrep mot FN, sier statssekretær Raymond Johansen i UD.

Statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet mener

Les også

- FN-kontor i Gaza truffet av israelske granater

i Gaza er sterkt beklagelig.

Norge fordømmer

— Det er ingen tvil om at vi fordømmer denne handlingen på det sterkeste, sier Johansen til Aftenposten.no. Tre FN-ansatte ble skadet av granatene, som ifølge FN-talsmann Chris Gunness inneholdt hvitt fosfor. Slike våpen brenner med svært høy temperatur, og fører ofte til store branner som ikke kan slukkes på vanlig måte. Johansen kjenner til at 700 palestinere har søkt tilflukt i bygningen, som også er FNs hovedlager for nødhjelp, mat og medisiner den palestinske befolkningen er avhengig av. FN stanset all distribusjon av nødhjelp i Gaza etter angrepet.

- Livlinjen til palestinerne

Brannen som oppsto førte til at FN ikke fikk fraktet nødhjelpen ut til de trengende i løpet av de tre timene israelerne har lovet våpenhvile hver dag. Angrepet rammer derfor palestinerne hardt.

Foto: Solum, Stian Lysberg

— Lageret er livlinjen til den palestinske befolkningen. Derfor er angrepet fullstendig uholdbart, sier statssekretæren. Han er klar i talen om at Norge ikke tolererer israelske angrep mot nødhjelpsorganisasjoner. - Vi er sjokkert over at dette kan skje på tross for israels forsikringer om at FNs kjøretøyer, personell og anlegg skal beskyttes, sier statssekretæren, og påpeker at angrepet strider med internasjonal humanitær rett. - Israelske myndigheter har under Folkeretten en ufravikelig rett til å beskytte frivillige organisasjoner og hjelpepersonell, understreker han.

- Gravide får ikke hjelp

Organisasjonen CARE måtte avbryte nødhjelpen til spedbarn og mødre i Gaza på grunn av torsdagens angrep mot FN-hovedkvarteret. - Våre ansatte sto og pakket nødhjelp da bygget ble bombet. De måtte slippe alt de hadde i hendene og søke dekning, sier CAREs generalsekretær Marte Gerhardsen til Aftenposten.no. Torsdag skulle de 17 lokalt ansatte sende ut livsnødvendige forsyninger til kvinner og barn i Gaza. Utstyrspakken inneholdt blant annet morsmelkerstatning, medisin for å stoppe blødninger som oppstår under fødsler, og tepper. Hun opplyser at to kvinner nylig døde i barsel fordi de ikke nådde frem til noe sykehus. Mange gravide kvinner har mistet hjemmet i det israelske bombardementet, og tvinges derfor til å føde utendørs. - Dette er kjempealvorlig. Det fødes ca. 170 nye babyer hver dag i Gaza, og de gravide kvinnene er i en svært sårbar situasjon, sier Gerhardsen.

- Barna må gå sultne i kveld

Granatangrepet kunne høres flere kilometer unna, ifølge Yazdan Amawi, som leder CAREs distribusjonsarbeid i Gaza. Det rystet i hele huset hans, som ligger en drøy kilometer unna FNs hovedkvarter. - Jeg skulle akkurat til å reise dit for å pakke utstyret da situasjonen eskalerte. Vi måtte stoppe alt arbeidet umiddelbart, sier Amawi på telefon til Aftenposten.no. Han er opprørt over at organisasjonen måtte stanse utsendingen av nødhjelp til distribusjonspunktene i Gaza. - Vi skulle sende ut 15.000 tepper, morsmelkerstatning og medisiner. Mange palestinere er i sterk nød, men barna må gå sultne i kveld. Situasjonen er alvorlig, sier Amawi. Han har snakket med en kollega i FN-bygningen som sier at brannen nå er under kontroll. Dersom situasjonen har stabilisert seg på fredag, håper han organisasjonen kan levere utstyr til palestinske kvinner og barn. Bakgrunn:

 1. Les også

  - FN-kontor i Gaza truffet av israelske granater

 2. Les også

  - Dødstallet i Gaza har passert 1000

 3. Les også

  Støre: - Noe gjennombrudd i forhandlingene er ikke nært

 4. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 5. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

En brannmann forsøker å få kontroll over brannen. Foto: MOHAMMED ABED / AFP

John Ging, sjef for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), peker mot varelageret der organisasjonen har store mengder nødhjelp som skal komme palestinerne til gode. Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen

 2. VERDEN

  Israelske styrker drepte over 50 palestinske barn i fjor

 3. VERDEN

  USA kaller Israels drap på Gaza-demonstranter for Hamas-propaganda – Tyrkia og Sør-Afrika henter hjem ambassadører

 4. VERDEN

  Står Hamas bak? Og gir folkeretten Israel lov til å skyte demonstranter? Her er fem svar på viktige spørsmål om blodbadet.

 5. VERDEN

  Israel: Palestinske «terrorister» mottok 2,8 milliarder kroner i fjor

 6. VERDEN

  Palestinernes president stanser all kontakt med Israel – tre personer drept i angrep på israelsk bosetning