Jakter på mystisk terrormillionær

Indisk etterretning mistenker en av verdens mest ettersøkte menn, mafiasjefen Dawood Hassan Ibrahim, for å stå bak terrorangrepene i Mumbai.

Mafiasjefen Dawood Hassan Ibrahim mistenkes for å stå bak terrorangrepene i Mumbai.

Sikkerhetskilder i flere land retter en anklagende pekefinger mot Ibrahim, som fra før er etterlyst av USA og Interpol, blant annet for terrorbombene som kostet 257 mennesker livet i Mumbai i 1993.

Den eneste som ble pågrepet etter forrige ukes terrorangrep i Mumbai, den 21 år gamle Amir Kasab, har under avhør fortalt at det var Dawood Ibrahim som ga ordre til angrepene, skriver det indiske nyhetsbyrået Press trust of India (PTI).

Kasab skal også ha fortalt at han mottok trening i Pakistan før aksjonen, og at angriperne hadde gjort grundig forarbeid, blant annet ved å bo på hotellene som ble angrepet.

Sønn av politimann

Ibrahim ble født i Ratnagiri i India, og startet sin kriminelle løpebane i Karim Lala-mafiaen i Mumbai.

Senere flyttet han til Dubai, der han sammen med to brødre utvidet virksomheten og bygde opp sitt eget kriminelle nettverk i regionen.

Ibrahim har heller ikke gått av veien for politiske voldshandlinger, og terroraksjonene i 1993 skal ha vært hevn for at hindunasjonalister noen måneder tidligere hadde massakrert hundrevis av muslimer i Mumbai.

Den terrorettersøkte mafiasjefen sikret seg også en sentral posisjon innen den indiske filmindustrien i Bollywood, pleier nær omgang med en rekke indiske filmstjerner og skal ha finansiert en rekke filmer.

D-kompaniet

På 1990-tallet bygde Ibrahim opp den fryktede Mumbai-mafiaen, kjent under navnet D-kompaniet, som smuglet store mengder narkotika til Europa.

Mumbai-mafiaen var også tungt involvert i våpenhandel, pengehvitvasking, ulovlig bankvirksomhet, og Ibrahim skal etter hvert ha knyttet bånd til al-Qaida og den militante gruppen Lashkar-e-Taiba, som kjemper mot indisk styre i Kashmir.

USA omtaler ham som «en global terrorist» og indisk etterretning kaller 52-åringen «en av verdens farligste menn» og anklager Pakistan for å skjule ham.

Indiske medier meldte i august 2007 at han var pågrepet av den pakistanske sikkerhetstjenesten ISI i nærheten av byen Quetta på grensa mot Afghanistan, et kjerneområde for Taliban og al-Qaida.

Manglende samarbeid

Lederen for det indiske kriminalpolitiet (CBI), Vijay Shanker, hevdet i april at den ettersøkte mafiabossens tilholdssted var kjent og anklaget pakistanske myndigheter for manglende samarbeid.

– CBI vet at Dawood Ibrahim har skaffet seg en trygg havn i Pakistan, sa han.

Pakistans statsminister Yousaf Raza Gillani lovet å vurdere pågripelse og utlevering, dersom India la fram beviser mot Ibrahim.

Den pakistanske journalisten Ghulam Hasnain har gått Ibrahim etter i sømmene, og konkluderte i 2001 med at han levde som en konge i Pakistan, sammen med sin kone, sine fire døtre og en sønn.

– Han går med designerklær, kjører dyre Mercedeser og luksuriøse firehjulstrekkere og overøser filmstjerner og prostituerte med penger, skrev Hasnain.