Verden

Diktatoren brukte Instagram til drapstrusler. Nå blir han sensurert.

Putins viktige støttespiller er en løs kanon på sosiale medier. Nå er Tsjetsjenias diktator sensurert på Instagram.

Kadyrov leder en av Russlands mest subsidierte republikker. Og bare 16 prosent av tsjetsjenerne betaler skatt. Russiske skattebetalere får regningen. Tsjestjenske grupper styrer flere av de største mafiaorganisasjonene i Russland, og er beryktet for sin voldsbruk. Moskva.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
Kadyrov er stolt av å være æresmedlem i Putins motorsykkelklubb Nattulvene. Mange av bildene og videoene han deler, har med motorsykkelklubben å gjøre.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Tsjetsjenias diktator Ramzan Kadyrov har lært seg å lage mobilvideoer. Det har gitt flere ekstreme utslag:

På Instagram postet han søndag kveld en video av en russisk opposisjonsleder midt i skuddsiktet til en skarpskytter.

Denne gangen gikk Kadyrov over streken.

Han er en av Russlands mektigste og farligste menn:

Les også

Nå kan ha gått over streken.

I natt sørget Instagram for å slette diktatorens video med den dårlig skjulte drapstrusselen, til tross for sterke protester fra diktatoren selv.

— Jeg sier bare hva jeg mener, åpent og ærlig. Her ser dere hva den oppskrytte amerikanske ytringsfriheten er verdt, svarte diktatoren.

Slik var videoen

Budskapet i videoen til Kadyrov er ikke til å misforstå, og vakte meget sterke reaksjoner.

Her skjermbilde av videoen til Tsjetsjenias diktator Ramzan Kadyrov, hvor lederen for det russiske opposisjonspartiet PARNAS er midt i skuddsiktet.

Mannen i skuddsiktet i diktatorens videoe er Russlands tidligere statsminister Mikhail Kasianov og leder i det russiske opposisjonspartiet PARNAS. "Kasianov ankom Strasbourg for å hente penger til den russiske opposisjonen. Den som ikke har forstått tidligere, vil forstå nå", skrev Kadyrov.

Natt til tirsdag ble videoen slettet fra Instragram.

— Vi har fjernet videoen fordi den bryter med våre regler. Videoen strider med kravet om at man skal respektere andre medlemmer av Instragram-fellesskapet, sa en talsmann for Instagram til avisen Vedomosti.

- Landsforrædere og fiende av folket

Kadyrov er stolt av å være æresmedlem i Putins motorsykkelklubb Nattulvene. Mange av bildene og videoene han deler, har med motorsykkelklubben å gjøre.

Tidligere i januar sa Tsjetsjenias leder at alle opposisjonelle i Russland som er "ikke-systemiske", er landsforrædere og "en fiende av folket".Dette har utløst en stor og bitter diskusjon på sosiale medier, nettaviser og i både uavhengige og Putin-tro aviser.

Denne saken får Putin til å se rødt.

Les også

Britisk rapport: - Putin ga trolig klarsignal til Litvinenko-drapet

Debatten viser at bekymringen for diktatorens innflytelse skremmer mange russere.

Kritikken mot Kadyrov kommer fra mange hold, inkludert politikere som støtter Putin.

— Jeg ser dette som en direkte trussel om drepe en politiker, sier Kasianov ifølge Interfax.

Putin: - Han jobber effektivt

Russlands president Vladimir Putin i møte med Kadyrov i Kreml. Kadyrov er en av de viktigste støttespillerne for Putin fordi han sikrer Russland kontrollen med Tsjetsjenia.

I forrige uke, under et møte i den nye organisasjonen "Nasjonal Front", kommenterte Putin for første gang siden nyttår Tsjetsjenias diktator.Det eneste Putin hadde å si om Kadyrov etter alle hans trusler, var følgende:

— La oss takke den første presidenten i republikken. Han har jobbet effektivt, sa Putin.

Kreml har også gitt uttrykk for at man ikke har noen utestående spørsmål til Kadyrov, og har kritisert opposisjonen for å overdrive uttalelsene.

Pengesluk for russere

Dette er et av mange bilder som Kadyrov har publisert av seg selv for å oppildne massene i Tsjetsjenia.

Tsjetsjenia med sine 1,4 millioner innbyggere har de siste ni årene vært en av de mest subsidierte republikkene i Russland, ifølge en fersk undersøkelse fra avisen RBK.

 • 539 milliarder rubler bruker russiske skattebetalere på å subsidiere republikken. 81,6 prosent av inntektene kommer fra offentlige overføringer fra Kreml.
 • Bare 16 prosent av innbyggerne i Kadyrovs republikk betaler skatt, og en høy andel mottar støtte— og trygdeordninger.
 • Samtidig er dette en av republikkene hvor antallet luksusbiler av dyreste merke øker mest, viser undersøkelsen til RBK.
 • Andelen som bruker dyrere Iphoner er også høyere enn i det meste av Russland.
  Arbeidsledigheten er den høyeste i Russland på 15,6 prosent.De fleste arbeidsledige er unge menn, og russiske arbeidsmarkedseksperter mener det er uttrykk for omfattende svindel, organisert kriminalitet og svart arbeid.

Mange vanlige russere, særlig i Moskva, ser med stor misnøye på at tsjetsjenerne ser ut til å stå så sterkt i Kreml.

En rekke tsjetsjenske opposisjonelle er drept i utlandet de siste årene etter å ha kommet på kant med Kadyrov og hans allierte.

Fikk du med deg denne saken? Putin la seg ut med russiske lastebilsjåfører:

Les også

Det skulle han aldri gjort.

Roste mennene som drepte Nemtsov

Kadyrov leder en av Russlands mest subsidierte republikker. Og bare 16 prosent av tsjetsjenerne betaler skatt. Russiske skattebetalere får regningen. Tsjestjenske grupper styrer flere av de største mafiaorganisasjonene i Russland, og er beryktet for sin voldsbruk. Moskva.

Etter at opposisjonslederen Boris Nemtsov ble skutt ned og drept rett ved Kreml for ett år siden, roste Kadyrov en av de tsjetsjenske drapsmennene. "En tapper kriger. En sann russisk patriot", skrev Kadyrov på Instagram.

"Jeg tror fullt ut at han henga seg til Russland, og var beredt til å ofre livet for Fedrelandet".

De jobbet tidligere i hans beryktede sikkerhetsstyrker.

To er nå i fengsel, en ble drept under arrestasjonen og to er etterlyste og fortsatt på frifot.

Her brukes svært strenge metoder for å stoppe IS:

Les også

Viftet med flagget til IS. Fikk 27 års fengsel.

Politiet enig med Kadyrov

Mannen i skuddsiktet til Kadyrov er Russlands tidligere statsminister Mikhail Kasianov og leder i det russiske opposisjonspartiet PARNAS.

Russisk politi har avsluttet etterforskningen og konkludert med at drapet er "oppklart".Etter ett år etterforskning kom russisk politi til den samme forklaringen som Kadyrov presenterte på Instagram 10 dager etter drapet, nemlig at Nemtsov ble drept fordi han uttrykte sympati for Charlie Hedbo etter det blodige terrorangrepet i Paris.

At de tsjetsjenske drapsmennene skulle våge å myrde Nemtsov på egen hånd, er det ikke mange i den russiske opposisjonen som tror på:

— Kjernen i det som nå skjer og rekkene av trusler fra Kadyrov og hans underordnede mot russiske opposisjonspolitikere de siste ukene, er et direkte resultat av den åpenbare immuniteten for dem som demonstrativt myrdet Boris Nemtsov, sier nestleder i PARNAS Vladimir Kara Murza til Interfax.

Kara Murza ble selv akutt forgiftet under et partimøte i mai, og overlevde med et nødskrik.

Kadyrov: - Sier ærlig hva jeg mener

På Instagram fikk diktatoren støtte fra over 15.000 følgere før videoen ble slettet, men også overraskende mye skarp kritikk.

Debatten om Kadyrov dreier seg også om Putin, og i hvilken grad den russiske presidenten har kontroll med sine støttespillere.

-Straks jeg sier et par ord om vakthundene til USA, så ble posten min umiddelbart fjernet fra Instagram. Slik er den mye oppskrytte amerikanske ytringsfriheten, skrev Kadyrov etterpå - på Instagram.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook!

Les også

 1. De ble fanget i snøstorm på motorveien. Brøytebilene snudde. Ikke alle overlevde natten i ishelvete.

 2. Stempler Putins kritikere som forrædere og folkefiender

 3. En teknisk feil hos Google forvandlet Russland til Mordor

 4. Ambulansen skulle redde liv. Da VIP-bilene kom, ble det bråstopp.

 5. Russland: Pasienten var frekk. Så kom legen og slo ham ihjel.

 6. De sa det var umulig. Nå klarer russiske hackere å slå av strømnettet

Les mer om

 1. Sosiale medier
 2. Russland