Verden

Stempler Putins kritikere som forrædere og folkefiender

Han er en av Russlands mektigste og farligste menn. Nå kan ha gått over streken.

Russlands president Vladimir Putin under et møte med Tsjetjenias diktator Ramzan Kadyrov. Uttalelser fra Kadyrov vekker frykt og raseri i Moskva.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En av Putins viktigste og nærmeste allierte, Tsjetsjenias diktator Ramzan Kadyrov, kan ha gjort en stor tabbe etter å ha kommet med grove trusler offentlig mot «ikke-systemiske» opposisjonelle.

Under et pressemøte i Groznyj 12. januar for å «veilede mediene», snakket diktatoren seg varm foran regimetro journalister.

Det endte med en utskjelling av det diktatoren kalte «den ikke-systemiske opposisjonen i Russland», folk som «kritiserer Russlands president Vladimir Putin og utnytter landets økonomiske problemer».

Tsjetsjenias diktator Ramzan Kadyrov kan ha gjort en stor tabbe etter å ha kommet med grove trusler offentlig mot «ikke-systemiske» opposisjonelle. Under et pressemøte i Groznyj 12. januar for å «veilede mediene», snakket diktatoren seg varm foran regimetro journalister.

— Slike folk bør behandles som fiender av folket, som forrædere, sa Kadyrov. - De opptrer på vegne av vestlig etterretningsorganer, danser etter deres pipe og prøver skamløst å late som om de bryr seg om fremtiden til vårt land.

Opposisjonspolitikere og uavhengige medieredaksjoner som radiostasjonen Echo Moskva innførte i forrige uke sikkerhetstiltak for å beskytte seg.

Slik ble Russland forvandlet til Mordor:

Les også

Google ble grundig lurt av PR-krigen

Drapet på Nemtsov

For ett år siden ble opposisjonslederen Boris Nemtsov myrdet på en bro et steinkast fra Kreml.

For snart et år siden ble opposisjonslederen Boris Nemtsov skutt ned og drept rett uten for Kreml.Drapsmennene var tsjetsjenere fra en av Kadyrovs brutale bataljoner. Noen av dem er arrestert, én ble drept ved arrestasjonen.

De to viktigste ettersøkte er fortsatt på frifot.

De arresterte har endret forklaring underveis og hevder de opererte på egen hånd. I avhørene har de sagt at Nemtsov ble drept fordi han uttrykte offentlige støtte til Charlie Hedbo etter terrorangrepet i Paris.

Russisk politi sier at de anser saken som oppklart.

Den nye uttalelsene fra Kadyrov oppfattes som et forsøk på å skremme kritikere til taushet. Diktatoren spiller en nøkkelrolle i Kremls maktapparat for å bevare russisk kontroll i Kaukasus etter to blodige kriger.

Fikk du med deg den saken om det oppsiktsvekkende plutonium-mordet?

Les også

Britene mener Putin ga trolig klarsignal til drapet

— Farlige uttalelser

Ella Ella Pamfilova, det offisielle, statlige menneskerettighetsombudet i Russland, under et møte med Tsjetsjenias diktator tidligere i år. Hun betegner hans nye utfall mot opposisjonen som «ikke bare meningsløse, men også skadelige».

— En farlig uttalelse, sa Lev Ponomarov, lederen for en av de viktigste menneskerettighetsorganisasjonene i Moskva.- Ikke bare meningsløst, men også skadelig, sa Ella Pamfilova, det offisielle, statlige menneskerettighetsombudet i Russland. Han oppfordret også «den ikke-systemiske opposisjonen» til å roe språkbruken.

Diktatoren svarte ved presisere at han ikke kritiserte «den legitime opposisjonen som tar opp sosiale og økonomiske problemer».

Sakens alvor førte til at Kreml prøvde å roe gemyttene uten å ta avstand fra Kadyrovs uttalelser:

— Vi bør unngå å eskalere spenningene, men heller lese rolig hva han sa, sa Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov ifølge Interfax.

— Har Ramzan Kadyrov endelig gått for langt? spør Radio Free Europe.

Denne saken fikk russere til å se rødt i forrige uken. Leser du dette, vil du forstå hvorfor:

Les også

Ambulansen skulle redde liv. Da VIP-bilene kom, ble det bråstopp.

Hvorfor er Putin så populær?

Les også

- Skjønner du ikke det, skjønner du ingen verdens ting.

— Kan du ikke bare forsvinne?

Opposisjonelle demonstrerer i Moskva etter drapet på Nemtsov. Uttalelsene fra Kadyrov, nesten ett år etter at Nemtsov ble myrdet, vekker sterke reaksjoner blant russere som er kritiske til Putins regime.

— Kan du ikke bare forsvinne og la normale, ærlige mennesker prøver å gjøre dette landet bedre? Du er en skam for Russland, skrev en ukjent lokalpolitiker fra Sibir på Facebook.Etterpå fikk han telefoner «fra representanter for det tsjetsjenske folket», som antydet at han kunne ende opp som Nemtsov.

Neste dag la politikeren fra Sibir ut en meget spesiell og ydmykende video, hvor han ber diktatoren nervøst om unnskyldning.

Russiske opposisjonelle svarte ved å sende ironiske meldinger til Kadyrov, der de ber pent om unnskyldning for at de fortsatt er i live.

De sa at dette ikke var mulig, men nå ha russiske hackere klart det:

Les også

Frykter det samme kan skje i Norge

Nekter å bli skremme til taushet

Støttespillerne til diktatoren har forsterket truslene.

En leder for Tsjetsjenias parlament publiserte bilder på Instagram av Kadyrov med sin store, glefsende hund Tarzan:

«Tarzan er blitt veldig sprelsk. Hans tenner klør etter å rive struper. Vi klarer så vidt å holde ham i bånd», skrev diktatorens venn.

En opposisjonspolitiker svarte på truslene med å legge ut et bilde av katten sin, skriver flere russiske og utenlandske medier: «Jeg har en katt hjemme. Hun er også ganske tøff».

Er Angela Merkels flytkningpolitikk i ferd med å koste henne jobben? I denne ukens verden-podkast snakker vi om hvordan Tysklands sterke leder snart står helt alene i sin tilnærming til flyktningkrisen. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

  1. Putin har en helt spesiell kalender. Slik har du ikke sett ham før.

  2. De ble fanget i snøstorm på motorveien. Brøytebilene snudde. Ikke alle overlevde natten i ishelvete.

  3. Putins neste trekk kan overraske mange

  4. Russland: Pasienten var frekk. Så kom legen og slo ham ihjel.

  5. De sa det var umulig. Nå klarer russiske hackere å slå av strømnettet