Svineinfluensaen har nådd Tyskland

Tyske helsemyndigheter bekrefter flere tilfeller av svineinfluensa. WHO vurderer å øke beredskapen til nest høyeste nivå.

To kvinner ankommer flyplassen i Frankfurt fra Mexico City med munnbind 28. april.
  • Anders Nordstoga

Siste: Se også:

Det første tilfellet av svineinfluensa i Tyskland ble bekreftet av helsemyndighetene i Bayern onsdag morgen. Etter laboratorietester ble det fastslått at en pasient i Regensburg er smittet av den aktuelle varianten av svineinfluensa. Antall tilfeller fortsetter å øke i flere deler av verden. New Zealand har nå 14 bekreftede tilfeller. 44 testes for mulig smitte. Viruset er foreløpig ikke funnet i Asia. Flyplasser i asiatiske land har innført strenge kontroller for å avdekke syke passasjere.

Tredje land i Europa

Få timer senere bekreftet nasjonale helsemyndigheter at en 37 år gammel kvinne i Kulmbach i Bayern og en 22 år gammel kvinne i Hamburg, som begge nylig kom hjem fra Mexico, også er smittet av viruset. Myndighetene undersøker fire andre mistenkelige tilfeller i Bayern og i Nordrhein-Westfalen. Tyskland er det åttende landet i verden, og det tredje i Europa, hvor viruset er funnet. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er minst 105 tilfeller så langt bekreftet rundt om i verden (se faktaboks til høyre). I Mexico antas 159 å ha dødd av viruset. Det er ikke meldt om dødsfall i andre land. WHO har satt sitt beredskapsnivå til fire på en skala fra én til seks. Hvis det viser seg at viruset smitter stabilt mellom mennesker i minst to land, vil de øke beredskapen til nivå fem, hvor en pandemi ventes å være nær forestående. En oppjustering kan skje i dag, onsdag.

— Uforutsigbart virus

Ettersom det ikke har vært dødsfall utenfor Mexico, tror FN-organisasjonen det kan bli en «veldig mild epidemi». De understreker samtidig at det er stor usikkerhet om utviklingen. - Viruset beveger seg på måter vi ikke kan forutse, sier fungerende leder i WHO, Keiji Fukuda, til Reuters. Én ting WHO kan si med stor sikkerhet er at alle deler av verden vil bli rammet av viruset. - I denne tid med global reising, hvor folk beveger seg raskt rundt i fly, er det ingen region hvor viruset ikke kan komme, sier Fukuda. WHOs ekstperter vil i dag avholde et telefonmøte for å komme frem til en vitenskapelig rapport med all tilgjengelig kunnskap om hvordan viruset sprer seg, hvordan det påvirker mennesker og hvordan de kan behandles. En rapport om viruset vil bli publisert kort tid etter møtet.

Kart: Spredning av svineinfluensa

Rosa markører: mulige tilfeller. Lilla markører: bekreftede tilfeller. Markører uten svart prikk: dødsfall. Gule markører: avkreftede tilfeller. Kart og innhold er hentet fra ekstern kilde, se full versjon her. Aftenposten tar ikke ansvar for innholdet på eksterne nettsteder.