Nye demonstrasjoner mot Putins mobiliseringsordre: – Vi er ikke kanonføde!

Russland skjerper straffen for soldater som overgir seg frivillig, og for dem som nekter å krige. Viseforsvarsministeren får sparken, og protestene fortsetter.

En demonstrant pågripes i Moskva lørdag. Individuelle protester er tillatt i Russland, men også de som prøvde seg på dette, ble lørdag pågrepet.

– Vi er ikke kanonføde! ropte en ung kvinne som hadde klatret opp på en benk før politiet førte henne bort da de stanset en demonstrasjon i Moskva lørdag.

De skjerpede lovene for desertører og andre trer i kraft få dager etter at president Vladimir Putin ga ordre om delvis mobilisering av reservister til krigen i Ukraina.

Pågrepne demonstranter blir ført inn i en politibuss under en protest mot delvis mobilisering til Ukraina-krigen i Moskva lørdag.

Formålet med den russiske mobiliseringen er å styrke den russiske hæren som fører en invasjonskrig i nabolandet Ukraina.

Putin håper å mobilisere 300.000 reservister, og onsdagens ordre utløste demonstrasjoner en rekke steder i Russland. Mange har også valgt å forlate landet de siste dagene.Viseforsvarsministeren som ble byttet ut lørdag, har hatt ansvaret for den russiske hærens haltende logistikk i Ukraina-krigen, skriver BBC.

General og viseforsvarsminister Dmitrij Bulgakov (t.h.) har hatt ansvaret for logistikken siden invasjonen 24. februar

Erfaring fra Mariupol

En russisk rekrutt og kjæresten hans står utenfor et vervekontor i Volgograd lørdag.

General og viseforsvarsminister Dmitrij Bulgakov har hatt ansvaret for logistikken siden invasjonen 24. februar. Ukrainas nylige gjenerobringer har blottlagt svakheter i den russiske krigføringen, og enkelte analytikere mener spesielt logistikken er et svakt punkt.

Bulgakov erstattes med generaloberst Mikhail Mizintsev, opplyser forsvarsdepartementet i Moskva. Mizintsev hadde ansvaret for Russlands voldsomme beleiring av havnebyen Mariupol.

En prest velsigner en gruppe rekrutter ved et vervekontor i Volgograd lørdag.

2.300 biler ved grenseovergang

Russlands delvise mobilisering blir trolig Mizintsevs første store utfordring som logistikksjef. Hundretusenvis av reservister skal mobiliseres, og de trenger utstyr og trening før de sendes til fronten.

De fleste russiske menn i alderen 18 til 65 år regnes automatisk som reservister.

Men mange menn i stridsdyktig alder vil ikke krige i nabolandet. Det har vært fulle fly ut av Russland, og mange har strømmet over grensene til nabolandet. Ved grensen til Georgia ventet 2.300 privatbiler lørdag kveld på å få krysse en av grenseovergangene fra Russland, ifølge regionale russiske myndigheter.

Demonstrasjoner

Samme dag ble over 700 personer pågrepet i forbindelse med fredelige demonstrasjoner mot Putins mobiliseringsordre, ifølge organisasjonen OVD-Info. Blant dem var over 300 i Moskva og nesten 150 i St. Petersburg.

Protesten i Moskva var varslet på forhånd, og et stort politioppbud møtte opp og plukket opp dem som ble regnet som mistenkelige.

– Vi er ikke kanonføde! ropte en ung kvinne som hadde klatret opp på en benk før politiet førte henne bort.

I Novosibirsk øst i Sibir ble over 70 personer pågrepet etter at de sang en harmløs fredsvise fra sovjettiden.

Slektninger og venner deltok lørdag i begravelsen til Volodumur Linskyj som ble drept i kamp mot russiske soldater i Kramatorsk i Ukraina.

Plyndring og ordrenekt

Lovene som Putin nå har undertegnet, ble godkjent av den russiske nasjonalforsamlingen tidligere denne uken. Det betyr at soldater som deserterer, overgir seg «uten godkjennelse», nekter å kjempe eller trosser ordre, kan bli dømt til opptil ti år i fengsel. Plyndring vil kunne medføre fengselsstraffer på opptil 15 år.

Utlendinger som tilbringer minst ett år i den russiske hæren, vil bli kvalifisert til å søke om statsborgerskap. De slipper dermed kravet om en botid på fem år.

Formålet med denne lovendringen er tilsynelatende å lokke arbeidsinnvandrere fra Sentral-Asia inn i den russiske hæren. Mange av dem står i harde, dårlig betalte jobber i Russland.

Tirsdag sa Moskvas ordfører at et militært rekrutteringskontor skal åpnes i migrantsenteret Sakharovo, som mange migranter er innom.