Verden

Best på krise

Italienerne slo alle i håndteringen av tsunamikatastrofen. Nå valfarter eksperter fra hele verden til Elisabetta Belloni og hennes team i Unità di Crisi i Roma.

 • Forf>
 • <forf>aftenpostens Korrespondent Ulf Peter Hellstrøm <

Kriseenheten i Italia regnes som en av verdens beste for håndtering av katastrofer og konflikter. Det er ikke få italienske borgere som kan takke Unità di Crisi for at de kom seg helskinnet ut av naturkatastrofer, kidnappinger, borgerkriger og voldshandlinger rundt om i verden.— God planlegging og opplæring er viktig. Og du trenger politisk ryggdekning. Det hjelper også å ha en selvstendig stilling med eget budsjett og fullmakter til å rekvirere personell og utstyr. Og nær kontakt med forsvaret og etterretningstjenestene, sier kriseleder Elisabetta Belloni i Roma til Aftenposten.Hun er vant til utenlandske besøk etter at Italia unngikk de mange fadesene som kjennetegnet håndteringen av flodbølgekatastrofen i mange andre europeiske land. Norsk UD har allerede vært på besøk mens man i Oslo venter på de tøffe konklusjonene i Reinås-utvalgets rapport, som fremlegges denne uken. I Unità di Crisi har man mye å lære, sier norske diplomater.- Vi brukte mobiltelefonselskapenes data i startfasen etter flodbølgen i Asia, forteller karrièrediplomaten Belloni (46) til Aftenposten mens hun ser seg rundt i møterommet inne i krisesenteret. Hun leder en stab som består av rundt 30 personer, men som trekker på store ressurser i det italienske samfunn når det smeller.

Avsondret.

Unità di Crisi holder til i femte etasje i det massive bygget som huser Italias utenriksdepartement. Det ligger i enden av en lang korridor - bak en dør med egen sikkerhetskode. Det er tomt og stille i møterommet der utenriksminister Gianfranco Fini nærmest bodde i de første dagene etter vår tids verste naturkatastrofe. Ved siden av ligger operasjonsrommet, som er selve nervesenteret i kriseenheten. Her sitter spesialpersonell kontinuerlig og følger med på begivenheter rundt om i verden som kan true italienske statsborgere.Unità di Crisis maskin gikk som smurt da flodbølgen rammet Asia 26. desember i fjor. Samme ettermiddag var de første italienske flyene på vei til Asia.

Mobiltelefoner.

Krisesenteret innhentet data fra mobiltelefonselskapene om hvor mange italienske mobiltelefoner som befant seg i de berørte landene i Asia. Det ga rundt 12 000 treff. De ble sjekket mot lister fra turoperatører, bedrifter og henvendelser fra slektninger. Anslaget ble redusert til 7767 personer. Belloni gikk til Fini og statsminister Silvio Berlusconi, fikk dispensasjon fra loven om personvern og sendte SMS til alle de 7767.Rundt 6000 svarte ganske raskt at de var i god behold. Egne telefonnumre ble opprettet utenfor krisesenteret for slektninger som ville melde at deres pårørende var i god behold. Raskt kom krisesenteret til at det var 667 personer man ikke hadde hørt fra. Og så kom den gradvise nedjusteringen. Per i dag regner man med at ca. 200 italienere mistet livet i flodbølgen.- Krisekontoret har fullmakt til å rekvirere fly og hjelp. Vi har en selvstendig stilling innen departementet, også budsjettmessig. Driften koster seks millioner euro (rundt 50 millioner kroner) i året. Nøkkelen er likevel gode risikoanalyser og pålitelige folk. Og det skader heller ikke med litt is i magen, sier Belloni.

 1. Les også

  Kritisk til flomdekningen

 2. Les også

  To nye kriseteam til UD

 3. Les også

  Å håndtere utfordringer

 4. Les også

  Sorglisten og kritikken

God planlegging og opplæring er nøkkelen til god krisehåndtering, sier Elisabetta Belloni som leder Italias krisehåndteringsgruppe. Og det skader ikke å ha is i magen heller. ULF PETER HELLSTRØM

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Få har tjent så mye penger på kidnappinger som denne gruppen. De gjorde det til en industri.

 2. A-MAGASINET

  De ansatte på dette hotellet har to ting til felles: De har Downs syndrom, og de brenner for god service

 3. NORGE

  Søndag oppsummert: 100 milliarder i korona-krisefond og en varm applaus til helsevesenet

 4. KOMMENTAR

  Koronakrisen har tatt supermakten med buksene nede

 5. LANGRENN

  Landslagsløpere ga blaffen i antidopingopplæring

 6. A-MAGASINET

  Hvorfor får ikke de gamle husdyrene den samme respekten og kjærligheten som hunder og katter?