Hun er dronning og bestemor. Nå har hun gjort noe som har skapt full splid i kongehuset.

De skal miste titlene som prinser og prinsesser. Nå har foreldrene gått til et uvanlig skritt.

Prins Joachim (i midten) og kona, prinsesse Marie. Han har barna Nikolaj og Felix med sin første kone, grevinne Alexandra, og barna Henrik og Athena med sin nåværende. Fra nyttår mister barna sine prinsetitler og må nøye seg med å bli omtalt som eksellenser.

Midt under en av de største sikkerhetspolitiske krisene ved dansk farvann, har en krangel om kongelige titler skapt overskrifter i Danmark. Fredag uttalte nok et medlem av kongefamilien seg om den betente saken.

– Forandring kan være umåtelig vanskelig og gjøre vondt. Det har de fleste erfart. Men det er ikke ensbetydende med at beslutningen ikke er riktig.

Det sa kronprinsesse Mary da hun fikk spørsmål fra pressen under et arrangement, ifølge B.T.

Fortsatt grever

Det hele startet onsdag.

Da kunngjorde slottet at fire av dronning Margrethes barnebarn vil miste sine prinsetitler fra 1. januar 2023. Dette er de fire barna til prins Joachim, lillebroren til kronprins Frederik.

De fire beholder plassen i arverekkefølgen. Og de får benytte sine titler som henholdsvis grever og grevinne av Monpezat. Men snart blir det altså slutt på at de kan titulere seg prins Nikolaj (23), prins Felix (20), prins Henrik (13) og prinsesse Athena (10).

Det har gjort at både prins Joachim og hans ekskone, grevinne Alexandra, gikk til et uvanlig skritt.

– Veldig lei seg

– Vi er alle sammen veldig lei for dette. Det er aldri gøy å se sine barn bli forulempet på en slik måte. De står i en situasjon de ikke selv forstår, sier en tydelig opprørt prins Joachim til tabloidavisen Ekstra Bladet.

– Det kommer som lyn fra klar himmel. Barna føler seg utstøtt. De kan ikke forstå hvorfor deres identitet blir tatt fra dem, sa Alexandra til avisen B.T.

Torsdag kveld sa også den eldste av sønnene, prins Nikolai (23), hva han mente. – Jeg er veldig uforstående til hvorfor det skal skje på denne måten, sa han om farmorens beslutning. I intervjuet med Ekstra Bladet sier han det kommer som et sjokk.

Ifølge kongehuset hadde prins Joachim fått varsel om dette alt i mai. Men prinsen mener det ikke stemmer.

Dronningens beslutning var i tråd med lignende tilpasninger som andre kongehus har gjort, påpekte slottet.

I Norge har for eksempel ikke barna til prinsesse Märtha Louise prinsessetitler. I 2019 ble barna til prinsesse Madeleine og prins Carl Phillip av Sverige fratatt statusen som kongelige høyheter, men beholdt prinsetitlene.

«Hennes Majestet Dronningen ønsker med sin beslutning å skape rammene for at de fire barnebarna i langt høyere grad skal kunne forme sin egen tilværelse uten å være begrenset av de særlige hensyn og forpliktelser som et formelt tilknytningsforhold til kongehuset som institusjon innebærer», heter det i uttalelsen fra slottet.

Fredag fikk kronprinsesse Mary spørsmål om bråket i familien. Hun sa da at det er en vanskelig beslutning, men at også de vil vurdere titlene til sine yngste barn etter hvert.

Vil se på titlene til egne barn

Men slik ser altså ikke dronningens yngste sønn på saken. Det oppsiktsvekkende er at både han, ekskona og sønnen uttaler seg så fritt om det. Prins Joachim sier at han tidligere hadde fått forelagt en plan som gikk ut på at det først skulle skje når barna ble 25 år. Ifølge prinsen fikk han bare fem dagers varsel om hva som skulle skje.

Fredag fikk også kronprinsesse Mary dronningen spørsmål om det som skjer i kongefamilien. Hun er gift med kronprins Frederik.

– Det er en veldig vanskelig beslutning å treffe og skulle motta, sa Mary.

Hun sa også at de vurdere titlene til sine egne barn «når den tid kommer».

– Familie i dyp krise

Kongehusekspert Thomas Larsen sier til Danmarks Radio at det er svært spesielt å være vitne til det som nå skjer:

– Det står nå tindrende klart for alle, at det er stor splid internt i kongefamilien. Det er også tydelig at prins Joachim og hans del av familien føler seg tilsidesatt og er meget ulykkelige over beslutningen dronning Margrethe har truffet, sier Larsen.

Kongehuskommentator Peter Thygesen sier i Politiken at «dette vitner om en familie i dyp krise».

Historiker Sebastian Olden-Jørgensen ved Københavns universitet påpeper imidlertid at selve endringen er en «naturlig regulering». Overfor Berlingske peker han på at det er blitt ganske mange prinser og prinsesser.

Det er imidlertid ikke første gang at kongelige uttrykker misnøye rundt titler. Dronning Margrethes avdøde ektefelle, prins Henrik, gjorde det klart at han ikke var fornøyd med kun å være prins.

Rettelse: I en tidligere versjon av artikkelen sto det feilaktig at barna til prinsesse Madeleine og prins Carl Phillip av Sverige hadde mistet sine titler. Det riktige er at de ikke lenger er del av kongehuset og dermed ikke kongelige høyheter. Men de er fortsatt prinser og prinsesser.