Russland fordømmer protester i Georgia som kuppforsøk

Utenlandske krefter står bak protestene i Georgia, mener Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Han påstår demonstrasjonene ligner på et kuppforsøk.

En demonstrant ropte fredag slagord mot regjeringens kontroversielle lovforslag på en demonstrasjon i Georgias hovedstad Tbilisi.

Store protester har denne uken preget Georgias hovedstad Tbilisi. Årsaken var regjeringens forslag om å innføre en oversikt over utenlandsk pengestøtte til medier og organisasjoner.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hevder at demonstrasjonene minner ham om opprøret i Ukraina i 2014. Da tvang ukrainske demonstranter landets russiskvennlige regjeringen til å gå av. Ikke lenge etterpå annekterte Russland Krymhalvøya og ledet et separatistopprør i Øst-Ukraina.

– Det er ingen tvil om at loven om registrering av ikke-statlige organisasjoner ble brukt som et påskudd til å starte et forsøk på å endre regjeringen ved makt, sa Lavrov fredag.

Han påstår også at protestene åpenbart er styrt fra utlandet med mål om å skape en «irritasjon» ved Russlands grenser.

«Agentlov»

Det omstridte lovforslaget til Georgias regjering ville pålagt alle organisasjoner og medier som mottar over 20 prosent av sin finansiering fra utlandet, å registrere seg som «agenter under utenlandsk påvirkning».

Opposisjonen mener at lovforslaget ville ha innskrenket ytrings- og organisasjonsfriheten. Det avviser regjeringen, som fortsatt forsvarer forslaget. At det likevel skrinlegges begrunnes med at de må dempe spenningene i landet.

President i USA

Georgias provestlige president Salomé Zurabisjvili har denne uken vært på offisielt besøk i New York. Derfra har hun sendt støtteerklæringer til demonstrantene i hjemlandet.

Ifølge en uttalelse fra Det hvite hus lørdag morgen norsk tid har hun møtt USAs sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan. Begge skal være glade for at loven ble trukket. De to har videre diskutert behovet for sanksjoner og andre økonomiske straffetiltak mot Russland.

Det hvite hus understreker også at det er viktig at Russland betaler en høy økonomisk pris for landets krigføring i Ukraina.

Kremls talsmann Dmitrij Peskov kommenterte fredag presidentens besøk i USA og anklaget amerikanerne for å nøre oppunder antirussiske holdninger i Georgia. I likhet med Ukraina er Georgia en tidligere Sovjet-republikk.

– Vi ser hvilket sted Georgias president taler til folket fra. Hun holder ikke en tale fra Georgia, hun holder en tale fra USA, sa Peskov.

Protestene fortsetter

Selv om demonstrantene lyktes med å få regjeringen til å skrinlegge lovforslaget, samlet hundrevis av mennesker seg igjen foran nasjonalforsamlingen i Tbilisi fredag med krav om vestlige reformer.

Georgia ønsker å bli medlem av både Nato og EU og brøt de diplomatiske forbindelsene til Russland etter krigen i 2008. Da rykket russiske styrker inn i landet for å sikre russiskvennlige separatister kontroll over to utbryterregioner.

Etter at krigen i Ukraina brøt ut, har Georgias regjering fått kritikk for å orientere seg mer mot Russland. Regjeringen anklager på sin side deler av opposisjonen for å forsøke å trekke landet inn i krigen i Ukraina.