Rumsfeld på julebesøk i Irak

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld dukket julaften opp hos de amerikanske styrkene i Mosul og Falluja.

Tidligere denne uken kom en selvmordsbomber seg inn på en amerikansk militærbase i Mosul og drepte 22 personer, 18 av dem amerikanere. 72 personer ble skadet i eksplosjonen, som skjedde i et kantinetelt fullt av amerikanske og irakiske soldater, samt sivile arbeidere. Angrepet er det blodigste mot amerikanske styrker hittil i Irak-krigen.

— Hensikten med denne turen er å takke soldatene og å ønske dem en god jul, sa forsvarsministeren om sine overraskelsesbesøk til journalister på flyet til Irak.

Mosul, Fallujah og Saddam Husseins hjemby Tikrit var blant stedene Rumsfeld besøkte.

Spørsmål og svar

Rumsfeld opplyste at besøket ikke hadde noe med det blodige angrepet tirsdag, og at besøket var planlagt tidligere.

Forsvarsministeren besøkte militærsykehuset der flere av de sårede etter selvmordsaksjonen får behandling, og spiste frokost med soldatene i Mosul.

Etter å ha holdt en tale til en forsamling på rundt 240 soldater, ble det tid for noen spørsmål og svar.

— Hvordan vinner vi krigen mot media, spurte en soldat.

— Det høres ikke ut som et spørsmål plantet av pressen, slik det av og til skjer, spøkte Rumsfeld.

Han beskyldte media for hovedsakelig å være opptatt av å videreformidle de dårlige nyhetene fra Irak, og gikk så langt som å angripe lokale medier for å «rapportere med ondskapsfull unøyaktighet på en gjennomført og vedvarende måte».

I Fallujah innrømmet Rumsfeld tilbakeslag i Irak.

— Veien er både humpete og tøff. Det er ingen enkel vei mot suksess, det er også tilbakeslag, sa han til soldatene i Fallujah.

— Men når dere når min alder, og ser dere tilbake, vil dere være stolte, sa Rumsfeld.

Også generalløytnant Thomas Metz, nestkommanderende for de amerikanske styrkene i Irak, innrømmet at kampen i Irak er tøff.

— Vi blir slitne. Men vi er langt tøffere enn fienden tror vi er, la Metz til.

Hard medfart

Rumsfeld har den siste tiden fått medfart for tilsynelatende å ha vært lite opptatt av amerikanske soldaters klager om dårlig utrustning. Og han fikk kraftig kritikk da det kom fram at han bare har stemplet sin signatur på kondolansebrevene til soldatenes etterlatte.

På en pressekonferanse onsdag måtte forsvarsministeren svare på kritiske spørsmål om hvordan det var mulig at selvmordsbomberen klarte å komme seg inn på militærbasen.

Rumsfeld svarte at påstandene om at han mislykkes i å beskytte de amerikanske soldatene i Irak gjorde ham svært trist, og at han ligger våken om nettene og bekymrer seg for de amerikanske soldatene i Irak.

<b>I Irak. </b> Donald Rumsfeld talte til de amerikanske soldatene i Mosul.