Wagner-avhopper intervjuet av CNN: Forteller om brutalitet og inkompetanse på fronten

CNN har vært i Oslo og intervjuet den russiske soldaten Andrej Medvedev. Der forteller han om «tropper som ble omgjort til kanonføde».

Andrej Medvedev er blitt intervjuet av CNN. Der forteller den russiske avhopperen om det tøffe livet på fronten under krigføringen i Ukraina.

Mange har ønsket å snakke med den russiske avhopperen Andrej Medvedev som ifølge sin egen historie kastet våpnene og rømte over den russiske grensen til Norge i midten av januar.

Nå har et team fra CNN vært i Oslo og intervjuet 26-åringen. Intervjuet ble publisert natt til tirsdag. Der kommer Medvedev med flere detaljer om den brutaliteten han har sett og opplevd som soldat for Wagner-gruppen.

Wagner-gruppen har en hær av leiesoldater som har kriget for Russland i Ukraina. Mange er dømte kriminelle som er hentet ut fra fengsel.

– Wagner-krigere ble ofte sendt i kamp med liten trening. Selskapets behandling av motvillige rekrutter var hensynsløs, sier Medvedev til CNN.

Han påstår i intervjuet at to personer som nektet å krige, ble skutt og drept foran alle.

Medvedevs historier er vanskelige å ettergå og kan ikke bekreftes av uavhengige kilder. Aftenposten har tidligere omtalt at Medvedevs historier er fulle av hull og ubesvarte spørsmål.

Wagner-gruppen har ikke svart på en forespørsel om kommentar fra CNN.

Ifølge videoer Medvedev har publisert, forteller han at hans avdeling ble utplassert nær grensen til Ukraina.

Kanonføde

Nå har Medvedev søkt om asyl i Norge. Han har siden han ankom vært i flere avhør hos norsk politi.

Ifølge 26-åringen manglet Wagner en taktisk strategi. Soldatene måtte lage planer på sparket. Han eksemplifiserer det med at da de fikk beskjed om motstanderens stillinger, så måtte soldatene på stedet lage en plan for hva de skulle foreta seg.

Les også

Medvedev løslatt. Nå vil FN-kommisjon snakke med ham.

– Det var ingen bestemte ordrer om hvordan vi skulle oppføre oss. Vi planla bare hvordan vi skulle gjøre det, steg for steg. Hvem ville åpne ild, hva slags skift vi ville ha ... Hvordan det skulle vise seg å bli, var vårt problem, sier han.

Medvedev sier til CNN at han har tidligere tjenestegjorde i det russiske militæret, men sluttet seg til Wagner som frivillig. Han gikk inn i Ukraina mindre enn ti dager etter at han signerte kontrakten sin i juli 2021 og tjenestegjorde nær Bakhmut, frontlinjebyen i Donetsk-regionen.

Aftenposten har tidligere skrevet at Medvedev skal ha signert kontrakt med gruppen sommeren 2022.

Han sier til CNN at han visste innen den sjette dagen av sin utplassering i Ukraina, at han ikke ønsket å komme tilbake for en ny tur etter å ha vært vitne til tropper som ble omgjort til kanonføde.

Les også

Pågrepet av norske myndigheter. Historien til Wagner-avhopperen slår sprekker.

Sier at utlevering vil bety døden

Det er tidligere blitt sagt at fanger som vervet seg, ble fortalt at familiene deres ville motta en utbetaling på fem millioner rubler (71.000 dollar) hvis de døde i krigen.

– Men i virkeligheten «ville ingen betale den slags penger», sa Medvedev.

Han påsto at mange russere som døde i kampene i Ukraina «bare ble erklært savnet».

Til NRK sier Medvedev at en utlevering tilbake til Russland vil bety døden for ham. Samtidig sier han at han forstår at ukrainere i Norge reagerer på at han søker asyl her.

– Jeg skjønner at det er vanskelig å forstå. For dem er jeg en djevel. Jeg ber dere bare om å legge vekt på at jeg erkjente det, riktignok sent, men jeg erkjente det. Jeg har stått opp mot det. Jeg ber dere om ikke å fordømme meg, og uansett ber jeg om unnskyldning, sier han.

Den russiske Wagner-gruppen har blitt stadig mer synlig i den russiske offentligheten. I fjor høst åpnet Wagner et hovedkvarter i St. Petersburg. Utenfor sto lastebiler med krigspropaganda.

Beryktet og brutale

Tidligere i januar publiserte Aftenposten et intervju med Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin.

Wagner-gruppen er beryktet for å være brutale i både krigføring og avstraffelse. Gruppen har også klare høyreekstreme strømninger.

Prigozjin fremstiller Wagner-gruppen som spydspissen i Russlands hellige krig mot «satanistiske Vesten» for sanne kristne verdier.

Men i virkeligheten står Wagner for langt mer ekstremistiske synspunkter.

Overfor Aftenposten hevder Prigozjin at Wagner ønsker å bidra til statskupp i Norge, gjøre landet til et land for vikinger og «rense» Norge for homofile. Han hevder også at gruppen har mange norske statsborgere i rekkene.