- Amerikansk soldat drepte skadet fange

Amerikanske fjernsynsstasjoner anklager en amerikansk marinesoldat for å ha skutt og drept en ubevæpnet og skadet iraksk fange i Falluja.

Ifølge en talsmann for marineinfanteriet har amerikanske soldater tatt over 1000 irakske opprørere til fange under den ukelange offensiven mot Falluja. Både amerikanske og irakske myndigheter opplyste mandag at de har full kontroll over den opprørske byen.

NBC-journalisten Kevin Sites, som fulgte de amerikanske soldatene, opplyser at amerikanske soldater etterlot fem irakske fanger på gulvet i en moské, i påvente av at sanitetssoldater skulle ta seg av dem.

Tilsynelatende uvitende om dette stormet en ny gruppe amerikanske marinesoldater inn i moskeen, med NBC i hælene.

En av soldatene oppdaget at en av de skadede mennene rørte på seg, og kan på opptaket høres idet han skriker at «han later faen meg som om han er død».

— Marinesoldaten hever deretter geværet og skyter mannen i hodet. Opptaket er alt for rått til at vi kan vise det, forteller Sites som selv ble vitne til drapet.

— Den drepte så hverken ut til å være væpnet eller på noen måte truende, sier NBC-journalisten.

Også CNN, ABC, Fox News og Reuters Television har vist utdrag fra NBCs opptak av drapet. Ifølge en talsmann for de amerikanske styrkene i Irak er hendelsen under etterforskning.