Verden

418 døde etter rekordregnvær

India har opplevd historiens verste regnvær. Flom og ras har sperret folk inne.

  • Nina Lødemel

Mer enn 418 mennesker har omkommet etter rekordregnværet I India tirsdag kveld. Minst halvparten av disse døde i Bombay. Folk omkom blant annet fordi vegger falt sammen. Andre druknet i biler eller døde av elektrosjokk etter at høyspentledninger ramlet ned i vannet. Telefonnettverket kollapset, veier ble blokkert og byens flyplasser ble stengt. I forstaden Saki Naka jobbet redningsarbeidere og overlevende med å grave i ruiner etter overlevende etter at en liten ås kollapset over en gruppe hytter. 45 personer er savnet og det antas at alle er døde. — Jeg var redd for at åsen ville kollapse. Jeg sa hele tiden til søskenbarnet mitt at vi måtte flykte, gråter Aslam Khan.

  • Men han ville ikke høre, nå er det for sent. I byen Juigaon 15 mil sør for Bombay regner man med at 100-150 personer ble fanget i et jordskred. Det antas at minst 100 av disse er omkommet i skredet. 30 hus er begravd. Deler av Bombay kunne måle 94 centimeter regn på tirsdag. Det har aldri kommet så mye regn før. Mye av regnet kom på et par timer. Hundrevis av beboere i Bombay kunne dra hjem tidlig på torsdag etter å ha vært strandet på kontor, i busser, biler eller tog i nesten to døgn. Mat og vann blir brakt til landsbyene som er isolerte etter flom. Monsunregn lammer Bombay en dag eller to hvert år. Ofte dør flere hundre i monsunperioden. - De fleste steder i India kommer det ikke så mye regn på et år, sier meteorologen R.V Sharma. Han sier at det har kommet rekordmye regn og at det ikke er registrert så mye nedbør noen gang før. Det som kommer nærmest er regnværet i Cherrapunji I 1910. Da ble nedbøren målt til 83.82 centimeter.
Huset til Chunnezhath Babu og kona hans er helt ødelagt etter at et enromt regnvær og sterk vind traff kystområdet Vypin i Cochin
Mange har måttet sove i busser og på tog siden tirsdag. Her klatrer noen i sikkerhet i en oversvømt gate i Bombay. Mange har omkommet i jordras i India de tre siste dagene.
Regnværet har paralysert byen Bombay i India. Det ble målt 94 centimeter nedbør her. Mesteparten av regnet kom i løpet av noen få timer tirsdag kveld.