Verden

Sverige og Finland er i heftig flørt med NATO. Ender det med medlemskap?

WARSZAWA (Aftenposten): For første gang i historien var utenforlandene Sverige og Finland med på middagen under NATOs toppmøte. Enkelte frykter de tette båndene kan skape farlige gråsoner.

Generalsekretær Jens Stoltenberg og Sveriges statsminister Stefan Löfven
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

– Hadde du spurt meg for noen år siden om det fantes en EØS-modell i NATO, ville jeg sagt nei. Nå er jeg ikke så sikker, sier en NATO-kilde til Aftenposten.

Sverige og Finland er ikke medlemmer av alliansen, men de siste årene har samarbeidet blitt tettere og tettere.

Under NATO-toppmøtet i Warszawa fredag og lørdag ble de to landene for første gang invitert med på den offisielle middagen med Barack Obama, Angela Merkel og de andre stats- og regjeringssjefene i alliansen.

– Finland og Sverige er veldig nære venner av NATO, og vi inviterer veldig nære venner på middag, sa NATO-sjef Jens Stoltenberg før toppmøtet.

– Må ikke skape gråsoner

De to landene er med på øvelser, utveksler informasjon og har inngått en rekke samarbeidsavtaler med alliansen og bidratt i Afghanistan-operasjonen. Det siste året har de også deltatt på NATOs ministermøter i Brussel.

– Sverige og Finland er for alle praktiske formål medlem av NATO, men det er et viktig ankepunkt: De har ikke tilgang på forsvarsgarantien, sier Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité.

Et angrep på Sverige eller Finland regnes derfor ikke som et angrep på hele alliansen, kjent som NATOs artikkel fem.

– Det er viktig at de forstår hva de er med på. For en militærallianse er det sentralt ikke å skape gråsoner og muligheter for misforståelser, sier en NATO-kilde.

  • Stoltenberg er oppe til eksamen under toppmøtet. Dette er ekspertenes dom over ham.

– Vet hva de er med på

Det svært tette samarbeidet med NATO vil også kunne skape forventninger innad i alliansen om at partnerlandene stiller opp. Det vil også kunne legge begrensninger på fleksibiliteten i utenrikspolitikken og muligheten til å gjøre vedtak som går i strid med NATOs linje, understreker NATO-diplomaten.

Statsminister Erna Solberg mener Sverige og Finland vet hva de er med på.

– De vet at så lenge de ikke er medlem, har de ikke artikkel 5-beskyttelsen, selv om de får være med på middagen, sier Solberg til Aftenposten i Polen.

– Fremstår som livredde

Lite tyder på at Sverige eller Finland kommer til å bli medlem med det aller første. Den historiske nøytralitetstradisjonen stikker dypt.

– Den militære alliansefriheten tjener landet vårt godt. Sverige skal ikke søke medlemskap i NATO, har den svenske utenriksministeren Margot Wallström, som representerer sosialdemokratene, uttalt, ifølge NTB.

Men etter Russlands mer aggressive retorikk de siste årene og annekteringen av Krim i 2014, økte NATO-oppslutningen i begge land.

– Svenskene fremstår som ganske livredde. De har sett Russlands inntog i Ukraina, en stadig tøffere atomvåpenretorikk og flere flyginger i Østersjøen. Finnene er langt mer rolige, så det er Sverige som sitter med nøkkelen. Finland vil neppe melde seg inn på egenhånd, sier Bundt i Atlanterhavskomitéen.

– Medlemmer om ti år

Sveriges tidligere stats- og utenriksminister Carl Bildt uttalte tidligere denne uken at han tror det er sannsynlig at både Sverige og Finland er NATO-medlemmer om ti år.

Det konservative partiet Moderaterna tar til orde for at Sverige bør inn i NATO og mener britenes utmelding av EU gir enda en grunn til å melde seg inn.

– Statsministeren forsøker å tegne et bilde av at samarbeid og partnerskap er tilstrekkelig. Det er det ikke, sa Hans Wallmark, Moderaternas forsvarspolitiske talsmann denne uken.

Tomas Bertelman, en pensjonert svensk diplomat som i 2015 ledet en utredning av et mulig svensk NATO-medlemskap, sier sosialdemokratene vil unngå en intern diskusjon om NATO nå.

De frykter at det kan splitte partiet og sende motstanderne til andre NATO-kritiske partier. Derfor handler motstanden mer om intern partipolitikk enn hva som er i nasjonens interesse, skriver han.

Oppslutningen om NATO-medlemskap i Sverige faller noe tilbake i en fersk måling utført for SIFO på vegne av Svenska Dagbladet.

SIFOs opinionsjef Toivo Sjörén tror det blant annet skyldes at sosialdemokratene nå tydelig markerer at de er imot medlemskap. Både forsvarsministeren, utenriksministeren og statsministeren avviste blankt et mulig NATO-medlemskap under toppmøtet i Warszawa, skriver avisen.

– Dette er bare en middag. Det er opp til finnene og svenskene å bestemme om de vil ha mer, sier Stoltenberg.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Overdriver NATO trusselen fra Russland? Seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI, korrespondent Øystein Langberg og utenriksmedarbeider Alf Ole Ask analyserer i denne ukens podcast:

Les mer om

  1. Nato
  2. Sverige
  3. EØS
  4. Finland