Verden

EU ber om uavhengig gransking av folkeavstemningen i Tyrkia

EU ber om en uavhengig gransking av folkeavstemningen som sikrer president Recep Tayyip Erdogan mer makt i Tyrkia. Erdogan avviser kravet.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan avviser kritikken fra utenlandske valgobservatører og opposisjonen. UMIT BEKTAS

 • NTB

Søndagens folkeavstemning nådde ikke opp til demokratiske standarder, konkluderte valgobservatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE).

EU ber tyrkiske myndigheter om å ta observatørenes funn på alvor og oppfordrer til at det gjennomføres en åpen gransking av uregelmessighetene som er påpekt.

51,4 prosent stemte for grunnlovsendringene som innebærer at Tyrkia går fra parlamentarisk styre til presidentstyre, noe opposisjonen og utenlandske kritikere mener vil bringe landet i retning av et diktatur.

Demonstrasjonene mot valgresultatet fortsatte tirsdag kveld på andre dagen i Istanbul. PETROS KARADJIAS / AP / NTB Scanpix

Vurdere nøye

– Vi ber tyrkiske myndigheter om å vurdere neste steg nøye og å søke bredest mulig nasjonal konsensus i oppfølgingen av folkeavstemningen, sier EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

Shinas viser til det svært jevne resultatet og betegner grunnlovsendringene det legges opp til som svært vidtrekkende.

Opposisjonen i Tyrkia krever resultatet fra folkeavstemningen annullert. Her demonstrer «nei»-tilhengere i Istanbul. Foto: AP / NTB scanpix Emrah Gurel /AP/ NTB Scanpix

– Vi oppfordrer også Tyrkia til å bevege seg nærmere EU igjen, ikke bevege seg ytterligere og raskere vekk fra oss, sa han.

Må annulleres

Deler av opposisjonen i Tyrkia krever resultatet fra folkeavstemningen annullert, men vil neppe vinne fram med kravet.

 • Les kommentaren: Vanskelig vei videre for et splittet Tyrkia Per Anders Madsen

– Valgkommisjonen endret spillereglene midt under kampen. Dette kan ikke tilgis, sier lederen for Det republikanske folkepartiet (CHP), Kemal Kiliçdaroglu, i et intervju med avisen Hurriyet.

Den tyrkiske advokatforeningen slutter opp om kravet og mener også at uregelmessighetene var så store at resultatet bør annulleres.

Avviser kravet

President Recep Tayyip Erdogan avviser kritikken og kaller den politisk motivert. Tyrkias EU-minister Omer Celik kaller EUs bønn om uavhengig gransking uakseptabel. Han ber EU om å "respektere demokratiske prosesser".

Statsminister Binali Yildirim ber opposisjonen respektere utfallet av folkeavstemningen.

– Opposisjonen bør tie når folket har talt, sa Yildirim i en tale til parlamentarikere fra regjeringspartiet AKP tirsdag.

– Avvik

Den østerrikske parlamentarikeren Alev Korun, en av observatørene utsendt av Europarådet, hevder at opptil 2,5 millioner stemmer kan ha blitt manipulert.

– Disse anklagene er svært alvorlige og av et slikt omfang at de kan endre valgresultatet, sier han til den østerrikske radiokanalen Oe1.

Velgere skal ha avgitt flere stemmer, og valgkommisjonen skal ha godtatt stemmesedler uten stempel, hevder han.

Slik ser stemmesedlene ut. «Ja» og «nei» på hver side av et lite ark, der velgeren markerer hva vedkommende støtter. I siste liten valgte valgkommisjonen å godta et stort antall stemmesedler som ikke var stemplet (som vist her), noe som har ført til bråk. Tor Arne Andreassen/AFTENPOSTEN

Forlenger unntakstilstand

Tyrkias regjering besluttet tirsdag å forlenge unntakstilstanden som ble innført etter kuppforsøket i juli i fjor, med tre nye måneder. Det reagerer Human Rights Watch sterkt på.

– Dette vil ytterligere true menneskerettighetene og rettssikkerheten, som alt er kraftig svekket i Tyrkia, heter det i en uttalelse fra menneskerettighetsorganisasjonen.

Tyrkias nasjonale sikkerhetsråd forsvarer beslutningen og hevder at unntakstilstanden bidrar til å beskytte demokratiet, rettsstaten og tyrkernes friheter og rettigheter.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Tyrkia
 2. Folkeavstemning
 3. OSSE
 4. EU
 5. Recep Tayyip Erdogan
 6. Human Rights Watch

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tyrkisk opposisjonsparti krever folkeavstemningen annullert

 2. VERDEN

  Tyrkias valgkommisjon avviser krav om ny folkeavstemning

 3. VERDEN

  Valgobservatør: – Problemet er ikke hva som skjer i stemmelokalene, men hva som har skjedd i forkant

 4. VERDEN

  Nei-siden i Tyrkia protesterer: – Vi lever ikke i et demokrati

 5. VERDEN

  Trump gratulerer Erdogan med valgseier

 6. VERDEN

  Fem nye år for Erdogan. Dette må du vite om valget i Tyrkia.