Verden

Svensk idrettsleder tiltalt for tortur av ungdommer med klyper, tau og plastposer

En 40 år gammel idrettsleder fra Blekinge i Sverige er tiltalt for 100 tilfelle av grov vold og tvang mot 12 unge gutter. Mannen skal ha lokket ungdommene til seg, og så bundet og mishandlet dem.

En 40 år gammel svensk idrettsleder ble idag tiltalt for vold mot 12 ungdommer. Mannen skal ha bundet ungdommene fast med tau hindret dem i å puste og påført dem smerte ved hjelp av klyper festet på kroppen. Tau og ulike gjenstander ble beslaglagt av politiet. Svensk politi

 • Håkon Letvik

Videopptak av mishandlingen er nå en viktig del av påtalemyndighetens beviser, skriver Aftonbladet.

– I alle tilfellene har han bundet fast guttene og gjort det vanskelig for dem å puste, sier statsadvokat John Dagnevik. I tiltalen som ble offentliggjort tirsdag, går det også frem at 40-åringen skal ha påført ungdommene smerte ved å feste klemmer og klyper på kroppen deres.

40-åringen har vært aktiv innen idrett, og omtales av kjente som en ildsjel. Gjennom idretten og sitt arbeid for kommunen har arbeider i, har han kommet i kontakt med ungdom på videregående skoler over hele Sverige.

Ved å lokke idrettsgutter med sponsing og proffkontrakter skal han ha fått kontakt og invitert guttene hjem til seg, en og en og uten at guttene visste om hverandre.

Hjemme skal han ha tvunget guttene til å kle av seg, ta på seg mannens klær, før han bandt dem fast og hindret dem i å puste, blant annet ved å trekke plastpose over hodet på dem.

«Torturlignende treningsmetoder»

Overgrepene skal ha skjedd hjemme hos mannen, i en rød hytte og på reiser rundt i Sverige. Svenske medier beskriver handlingene som «torturlignende treningsmetoder».

Under etterforskningen har politiet funnet beviser på lignende handlinger fra 20 år tilbake, men tiltalen omfatter bare de siste ti årene fordi de eldste sakene er strafferettslig foreldet.

Ifølge SVT ble saken avdekket da to idrettsungdommer traff hverandre tilfeldig i januar og begynte å snakke om hva de hadde opplevd hos idrettstreneren. Saken ble anmeldt og flere ofre har senere meldt seg.

Den tilltalte 40-åringen nekter straffskyld. Han har bekreftet at det har skjedd slike handlinger, men at det var frivillig og skjedde for å styrke guttene mentalt.

– Han har forklart om visse «øvelser» som han har gjennomført med ungdommene. Det spørsmålet som retten må ta stilling til, er om ungdommene har medvirket frivillig, sier mannens forsvarer, advokat Nils Fagrenius til Aftonbladet.

Retten venter stort medieinnrykk

Saken kommer opp for Blekinge tingsrätt om noen uker. Domstolen forbereder stort medieinnrykk siden saken har vakt stor oppmerksomhet i Sverige.

Domstolen og bruker rettssaken mot Anders Behring Breivik ved Oslo byrett som eksempel på hvordan rettssaken kan gjennomføres. Det betyr at rettsforhanlingene kan bli overført til en annen rettssal med god plass for journalistene, og at fornærmede som bor andre steder i landet kan forklare seg over videoverføring.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Kulturprofilen Jean-Claude Arnault er tiltalt for to tilfeller av voldtekt

 2. NORGE

  Fortvilte foreldre: – Vi kjenner frykten for at det skal skje noe

 3. VERDEN

  Tiltalen etter Stockholm-terror: Drepte fem og skadet 130 med lastebil – sendte bilde fra lastebilen til IS-kontakt

 4. NORGE

  Tirsdag starter rettssaken mot voldtektstiltalt kulturprofil

 5. NORGE

  Fornærmede hevder Ludvigsen sa han kunne hjelpe med «alt»

 6. A-MAGASINET

  «Jeg ble bare et nummer på listen hans, mens han kom ett skritt nærmere det å være kul»