Verden

De gamle tok britene ut av EU. Nå har de unge fått revansj.

Annie Bruce og kameraten stemte begge på Labour og er glade for partiets solide fremgang. De håper det kan bidra til at Storbritannia fortsatt har et tett forhold til EU i fremtiden.

LONDON (Aftenposten): Statsminister Theresa May gamblet og mistet sitt flertall. Det kan redusere mulighetene for en «hard Brexit». Unge briter fryder seg.

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

– Jeg var så utrolig glad da de første resultatene kom. Jeg våknet igjen og igjen gjennom natten og sjekket mobilen for å se at det var sant, sier Annie Bruce (24).

Vi møter henne i en park sentralt i London dagen etter parlamentsvalget der den konservative statsministeren Theresa May ble kraftig svekket og har mistet flertallet i parlamentet. Målet hennes var det stikk motsatte, å gå frem og sikre et større flertall.

Øystein K. Langberg, Aftenpostens korrespondent, i London.

Det er bare litt under tolv måneder siden britene fikk sitt forrige valgsjokk da et knapt flertall stemte for å forlate EU, stikk i strid med hva den store majoriteten av eksperter trodde på forhånd.

Da var ikke Bruce fullt så glad.

– Det var fryktelig. Jeg følte at verden tok et langt steg bakover, sier hun.

Mange unge briter er i samme båt som henne. De som ville ut av EU var i overveldende grad eldre velgere, mens det var et massivt flertall for å bli i EU blant de unge.

 • Én by kan skilte med 107 Michelin-restauranter, en annen med at det er lett å sparke folk. Her er byene som vil tjene seg rike på Brexit.

Corbyn er konge blant de yngste

Dette skarpe aldersskillet gjentok seg i resultatene fra parlamentsvalget torsdag.

Hadde det vært opp til velgere under 25 år ville Corbyn vært statsminister med nesten alle setene i parlamentet. I denne aldersgruppen hadde Labour nemlig en oppslutning på 67 prosent, mens de konservative ble avspist med kun 18 prosent, ifølge en måling gjennomført av Lord Ashcroft etter valget.

– Kom ut og stemte

Med så markante aldersforskjeller, har det stor betydning hvem som går og stemmer, og tradisjonelt har eldre velgere vært langt flinkere til å gå til urnene enn de yngre.

Ved valget i 2015 var valgdeltagelsen blant dem mellom 18 og 24 bare på 43 prosent, mens blant dem over 65 år stemte hele 78 prosent, ifølge Ipsos. Det var godt nytt for De konservative.

Vet dette valget gikk de unge til urnene i langt større grad, mens eldre velgere sviktet, viser tall fra YouGovs valgundersøkelse.

I ukene før valget ble det også rapportert om at unge velgere registrerte seg i rekordantall, og BBCs valgekspert John Curtice peker på at noen av de stedene der Labour gikk best frem, var i valgkretser med mange unge velgere.

Labour-leder Jeremy Corbyn trakk store mengder unge mennesker til sine arrangementer, men mange meningsmålere tvilte på at de ville møte opp på valgdagen. Det ser de ut til å ha gjort denne gangen.

Kløften er blitt dypere

Endel unge, EU-vennlige briter ser på valget som en revansj. Resultatet kan bety at Mays regjering ikke lenger har flertall til å gjennomføre et så klart og tydelig brudd med EU som de ønsket.

– Labour har gjort det veldig mye bedre enn forventet. Jeg er stolt over at så mange unge gikk ut for å stemme. Jeg tror mange ville vise at de ville slå tilbake mot den politikken som er blitt ført, sier Bruce.

Aftenposten har tidligere analysert det franske valget der sentrumskandidaten Emmanuel Macron møtte ytre høyres Marine Le Pen i andre valgomgang. Der var aldersforskjellene helt annerledes enn i Storbritannia. Macrons oppslutning var størst blant de aller eldste velgerne.

I Storbritannia har de unge alltid vært mer tilbøyelige til å stemme på Labour enn De konservative, men gapet har økt voldsomt ved de siste tre valgene, viser en analyse fra Financial Times.

Bryr seg ikke om fortiden

Joe Twyman, sjef for politisk analyse i YouGov, tror én grunn til at Corbyn gjør det så mye bedre blant unge enn eldre velgere er at de er mindre opptatt av den radikale fortiden hans. Særlig tabloidene på høyresiden har kjørt Corbyn hardt på uttalelser han har hatt om IRA, Hamas og andre væpnede grupper. Mange av uttalelsene stammer imidlertid fra 1980- og 1990-tallet.

– Det kan virke som om de unge i mindre grad bryr seg om konflikter og utsagn fra så langt tilbake, sier Twyman til BBC World News.

Annie Bruce og kameraten Jethro Jeorrett (24) tror også at De konservatives kuttpolitikk i kjølvannet av finanskrisen er en del av forklaringen.

– Denne rammet unge veldig hardt. Skolepengene vi må betale på universitetet har flerdoblet seg, sier Jeorrett.

Klasseskillet som forsvant

I tallene etter valget i Storbritannia kommer det også frem flere andre skillelinjer.

Både Labour og De konservative har velgere på begge sider av EU-debatten, men Labour har langt større oppslutning blant ja-folk, mens De konservative gjør det best blant dem som stemte nei til fortsatt medlemskap.

Videre er klasseskillene i ferd med å miste betydning i britisk politikk. Der klassetilhørighet tidligere var avgjørende for hva folk stemte, forteller det i dag langt mindre.

Fortsatt stemmer folk i ufaglærte jobber i større grad på Labour enn på De konservative, men for første gang i moderne tid står Labour like sterkt i middelklassen som blant folk i manuelle faglærte jobber.

Nytt politisk skille

Simon Hix, professor ved London School of Econmics, skriver at det nye skillet i britisk politikk nå går mellom de unge, urbane, universitetsutdannede kosmopolittene som stemmer Labour og de eldre, mer nasjonalistiske velgerne bosatt utenfor de store byene som stemmer konservativt.

Aftenposten har tidligere skrevet om hvordan Theresa May har trukket til seg en stor andel velgere fra ytre høyre ved å angripe byeliten og love store innvandringskutt.

Blant annet sikret de seg Mansfield, en arbeiderklassebastion der Labour hadde styrt i nesten hundre år.

Samtidig tapte De konservative flere profilerte seter i London. Blant annet ble bydelen Kensington, et av Storbritannias rikeste områder, for første gang vunnet av Labour.

– Det virker som Theresa Mays utgave av Brexit kan ha bidratt til å vinne UKIP-stemmene, men at den på samme tid virket frastøtende på noen av dem som stemte for å bli i EU, skriver professor og valgforsker John Curtice hos BBC.

LES OGSÅ: De som elsker mangfold og åpne grenser, forstår ikke at folk flest vil ha noe annet, mener forfatter. Nå vokser en ny politisk skillelinje frem.

Les mer om

 1. Valg i Storbritannia
 2. Storbritannia
 3. Britisk politikk
 4. Politikk
 5. Brexit
 6. Labour
 7. EU