Verden

Britene har fått nok av Trump: Ber May trekke tilbake statsbesøk- invitasjonen

Donald Trumps twitter-meldinger etter terroren har gjort at både vanlige og mektige briter har fått nok. Nå ber blant andre Londons borgermester om at statsminister May trekker invitasjonen til statsbesøk. Ekspert sier at forholdet mellom USA og Storbritannia har nådd et historisk bunnivå.

Storbritannias statsminister Theresa May har invitert Donald Trump på statsbesøk. Det vekker protester. 25. mai møttes de to i Brussel.
 • Sigurd Bjørnestad
  Journalist

Londons borgermester Sadiq Khan mener at Storbritannia bør avlyse det planlagte besøket fra USAs president Donald Trump. USAs president skulle etter planen gjeste Storbritannia i oktober - med all den pomp og prakt britene kan oppdrive. Det var under statsminister Theresa Mays besøk i Det hvite Hus i februar at hun inviterte Trump til London.

Mandag kveld var Khan på Channel 4 News.

– Jeg synes ikke vi skal rulle ut den røde løperen for USAs president når omstendighetene er slik at hans politikk går mot alt vi står for, sa Khan.

Han sa også at Trump tar feil i «mange saker».

Fornærmet Londons ordfører

Sterke krefter i Storbritannia ber statsminister Theresa May trekke tilbake invitasjonen til Trump om å komme på statsbesøk til Storbritannia.

Dato er ikke fastsatt, men det er antatt at besøket vil skje i løpet av høsten.

Striden om Trumps besøk har pågått lenge, men fikk ny fart med Trumps Twitter-meldinger i etterkant av det siste terrorangrepet i London.

Her fornærmet han Londons ordfører, og retvitret kun deler av ordførerens budskap.

USAs ambassadør støtter Khan

Trumps tvitring toppet seg ved at han anklaget Khan for å komme med en «patetisk unnskyldning» for tidligere uttalelser.

Av alle personer har USAs fungerende ambassadør til Storbritannia, Lewis Lukens, engasjert seg på Khans side.

Han har retvitret Khans uttalelse etter terrorangrepet og «berømmer det sterke lederskapet» Khan har stått for etter angrepet.

Partileder ber May avlyse

Tim Farron er leder for det liberale partiet i Storbritannia.

– Theresa May må avlyse statsbesøket, sa han tirsdag ifølge avisen The Independent.

Han sa at Trump er «en belastning for USA».

– Dette er en mann som sårer våre nasjonale verdier i en tid der vi bearbeider våre følelser og vår sorg, sier han.

Avisen The Guardian skrev mandag på lederplass at May bør trekke tilbake invitasjonen til Trump om statsbesøk i Storbritannia.

Underskrifter mot Trump

Etter at Trumps statsbesøk ble kjent, har nær 2 millioner personer skrevet under på en protestliste på nettet.

Et statsbesøk fra Trump vil normalt bety at han skal møte Dronningen og det kan også bli aktuelt at han taler i Parlamentet.

Speaker John Bercow i Underhuset i Parlamentet har sagt at han vil motsette seg at Trump får tale i Parlamentet.

Speakeren styrer debattene og holder orden på møtene i Underhuset. Han kan sammenlignes med vår stortingspresident.

Ifølge avisen The Guardian begrunner Bercow sin motstand mot at Trump får tale med Parlamentets historie med å bekjempe rasisme og kjønnsdiskriminering.

Storbritannia-kjenner: Per Edgar Kokkvold.

Ekspert: Historisk bunnivå

– Situasjonen som har oppstått mellom Storbritannia og USA er mildt sagt spesiell, sier Per Edgar Kokkvold.

Kommentatoren og den tidligere utenriksredaktøren har Storbritannia som spesialfelt. Historisk sett finner han ingen paralleller til dagens britiske motstand mot USAs statsoverhode:

– Presidentene Nixon og Reagan var ikke populære i radikale kretser. Kritikken av Donald Trump er noe helt annet. USA har fått en president som snakker som en 12-åring, ikke til forkleinelse for 12-åringer, og som opptrer totalt uberegnelig. For å si det forsiktig: Trump appellerer ikke til britenes sans for retorikk, dannelse og tradisjon, fastslår Per Edgar Kokkvold.

– Man trenger USA

Samtidig mener Storbritannia-eksperten at «det skal mye til» å avlyse det planlagte statsbesøket i London.

– Om han mot formodning skulle vinne valget på torsdag, tror jeg ikke at Labours Jeremy Corbyn kutter båndene til USA, selv om han kan være kritisk til Donald Trump. Særlig nå når britene holder på å brute med EU, trenger man USA.

– Det tradisjonelt så gode forholdet mellom de to engelskspråklige statene: Har striden om statsbesøket sendt relasjonen til et bunnivå?

– Ja, det vil jeg si. Under alle britiske regjeringer, også Labours, har Storbritannia og USA hatt et spesielt nært og sterkt forhold. Hvis Donald Trump gjennomfører besøket, kommer demonstrasjonene til å bli enorme. Selv han vil spare seg selv for en sånn ydmykelse; det er min teori. Fort kan han finne en grunn til ikke å reise i denne omgang, svarer Per Edgar Kokkvold.

– Vanskelig å trekke tilbake

Hos Norsk Utenrikspolitisk Institutt har seniorforsker Kristin M. Haugevik mellomstatlig samarbeid og britisk utenrikspolitikk som to av spesialfeltene.

– Diplomatisk er det svært vanskelig å trekke tilbake en invitasjon til statsbesøk. En av bærebjelkene i forholdet mellom USA og Storbritannia er nettopp president- og statsministerbesøkene. Denne gang er dronning Elizabeth direkte inne i bildet, så det er mye ære og symbolsk viktighet knyttet til Donald Trumps planlagte besøk.

– En talsmann for Parlamentet sier at USAs statsoverhode ikke er velkommen i britenes nasjonalforsamling?

– Her vil man nok finne praktiske og diplomatiske løsninger. Helt konkret er løsningen det nå snakkes om, å invitere Trump til et tidspunkt hvor parlamentet har pause, slik at man unngår problemstillingen. Hele denne saken har utviklet seg meget uheldig. Samtidig er det i begge lands interesser å holde fast ved de lange tradisjonene for samarbeid, svarer seniorforsker Kristin M. Haugevik.

Les også

 1. Jusseksperter råder Trump til å droppe tvitringen

 2. Terroren har ikke løftet May frem til nå. Vil det siste angrepet påvirke valget om få dager?

 3. House of Cards: Henter inspirasjon fra Trump og virkelighetens politiske drama

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Storbritannia
 3. USA
 4. London
 5. Utenrikspolitikk