Verden

Voldssiktet republikaner vant suppleringsvalget i Montana

Republikaneren Greg Gianforte, som tidligere i uken gikk til angrep på en journalist fra The Guardian, er valgt inn i Representantenes hus i den amerikanske Kongressen.

Republikaneren Greg Gianforte risikerer seks måneders fengsel etter å ha overfalt en journalist, men vant likevel torsdagens suppleringsvalg i Montana i USA.
  • Aftenposten
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Gianfortes overfall på journalisten Ben Jacobs ble fanget opp i et lydopptak, og det bekreftes også av et kamerateam fra Fox News som var til stede i rommet.

Uten forvarsel tok den republikanske politikeren nakketak på Jacobs og kastet ham over hodet og ned på gulvet bak seg i en såkalt body slam, et populært grep som benyttes innen amerikansk wrestling.

Jacobs anmeldte overfallet og sheriffen i Gallatin County i Montana har tatt ut voldssiktelse mot den republikanske politikeren. Nå risikerer han opptil seks måneders fengsel.

Nok et tap for Demokratene

Da 522 av 681 valgkretser var talt opp, ledet Gianforte med 51 prosent av stemmene. Motkandidaten, Demokratenes Rob Quist, hadde 44 prosent av stemmene.

Selv om opptellingen ikke var ferdig, var forskjellen stor nok til at Gianforte kunne erklæres som vinner.

I en håndfull suppleringsvalg den siste tiden har Demokratene satt inn store ressurser på å kapre mandater fra Republikanerne, foreløpig uten hell. Quist fikk også drahjelp av Bernie Sanders i valgkampinnspurten, uten at det hjalp.

Sa unnskyld

Overfallet hindret ikke at Gianforte vant torsdagens suppleringsvalg i Montana, og han blir nå den lille delstatens eneste representant i Kongressen. I seierstalen beklaget han overfallet på Jacobs.

– Jeg tabbet meg ut og gjorde noe jeg gjerne skulle hatt ugjort. Jeg er ikke stolt over det som skjedde, jeg skulle ikke ha reagert slik og jeg beklager, sa Gianforte.

Montanas sete i Representantenes hus ble ledig da president Donald Trump utnevnte Ryan Zinke, som opprinnelig hadde plassen, til innenriksminister.


Interessert i amerikansk politikk? Da er du kanskje interessert i anmeldelsen vår av den nye sesongen av TV-serien «House of cards». Kan fantasien fortsatt overgå virkeligheten?

Les også

  1. ANMELDELSE: Henter inspirasjon fra Trump - men holder det mål?

Les mer om

  1. USA