Verden

Trump ble latterliggjort igjen. Men denne gang var det mediene som tok feil.

President Donald Trump og Japans statsminister Shinzo abe matet karpene i Tokyo på tirsdag. Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Medier over hele verden lot seg lokke til å latterliggjøre Trumps oppførsel i Tokyo. De burde ha sjekket hele videoen først.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

Et bilde sier mer enn tusen ord. Men bilder kan også villede.

Før president Donald Trump og Japans statsminister Shinzo Abe satte seg ned for å spise lunsj i går, stilte de opp ved en liten fiskedam for å vise seg frem for pressekorpset.

En helt vanlig foto- og videoseanse – en normal affære ved slike møter mellom verdensledere.

Men episoden endte opp som en flau sak for nyhetsformidlere verden over.

  • CNN-sjef til Aftenposten: Uttrykket «falske nyheter» er gode nyheter for mediene

Trump ble latterliggjort verden over

Lenge ble saken nemlig fremstilt som om Trump hadde dumpet hele boksen med fiskemat – øyensynlig fordi han ble for utålmodig til å bruke en skje til å fordele innholdet i små doser.

CNN presenterte en video av episoden på Twitter med en tekst som fortalte at Trump tømte ut hele boksen i fiskedammen:

Videoen – og den angivelige saken – spredte seg svært raskt i sosiale medier. Trump ble latterliggjort for å bryte med lokal kutyme.

– Vi er kommet til det punktet i Trumps senilitet der «Donald Trump heller ut full boks med fiskemat i karpedam mens Rex Tillerson ser på med skrekk i blikket» er en ekte nyhetstittel, skrev bloggeren Bill Palmer til sine 93.000 Twitter-følgere:

We've reached the stage of Trump's senility where "Donald Trump pours entire box of fish food into koi pond as Rex… https://t.co/88qgGhc3rM

Nyhetsnettsteder kastet seg raskt på. Buzzfeed laget en lang, harselerende artikkel. The Guardian skrev om hvordan overmating kan være skadelig for karpene. Over hele verden publiserte mediene saker om Trumps angivelige feiltrinn.

Også her i Skandinavia ble episoden omtalt. «Här dumpar Trump hel låda fiskmat i damm,» skriver Svenska Dagbladet. Og VG la ut en video med tittelen «Raser mot Trumps fiskemating.»

Brian Fallon, som var Hillary Clintons pressesjef i valgkampen i fjor, prøvde å sammenligne saken med Trumps forgjenger i Det hvite hus.

– Som vanlig gjorde Obama det bedre, skriver han på Twitter.

Video viste at Abe tømte boksen først

Men det viste seg raskt at det var få som hadde tatt seg bryet med å sjekke hele videoen av hva som egentlig skjedde ved karpedammen.

Gjør man det, blir det nemlig umiddelbart klart at det var Shinzo Abe som først tømte ut boksen med fiskemat, og at Trump bare fulgte vertens eksempel.

Bloggeren Mark Dice, som har en million følgere på YouTube og 300.000 på Twitter, var blant de første til å legge ut hele videoen:

Here's the unedited video of Trump following the PM's lead by tossing the remains of the fish food. https://t.co/h6QKZkXdqr

David Nakamura i The Washington Post dekker Trumps Asia-reise for avisen, og bekreftet raskt på Twitter at mange hadde misforstått hva som egentlig skjedde.

– Hele denne fiskematsaken har fått sitt eget liv. Jeg var der som en del av pressekorpset: Trump kopierte bare Abe. Trump hadde mer igjen i boksen sin. Bedre bilde, skriver han på Twitter.

– Svekker medienes troverdighet

Dermed fikk hele saken en ny dimensjon. The Guardian og andre nyhetsformidlere måtte endre på sakene sine. Og Trump-vennlige nettsteder og nyhetstjenester gikk hardt ut og anklaget sine konkurrenter for å drive med falske nyheter.

«Anti-Trump-mediene finner opp falsk historie om overfôring av fisk ved japansk karpedam,» skriver Fox News.

Konspirasjonsnettstedet Infowars kastet seg også over saken:

CAUGHT AGAIN: CNN Makes Fake News from Trump and Shinzo Abe Feeding Koi Fish https://t.co/KM4mDxFZGf

På nettstedet TheHill.com skriver den konservative kommentatoren Joe Concha at saken gir folk grunn til å miste tillit til mediene.

– En meningsmåling fra Harvard-universitetet viser at 65 prosent av amerikanerne mener at det er mye falske nyheter i de tradisjonelle mediene. 84 prosent av velgere sier at det er vanskelig å vite hva de skal tro på på nett, skriver han.

Og legger til, med referanse til karpesaken:

– Mediene våre har ikke råd til flere av denne typen saker.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Falske nyheter
  3. CNN
  4. Japan