Verden

Tyrkia har skutt ned russisk angrepsfly - en syrisk rebellgruppe hevder at én av pilotene er død

Et angrepsfly er blitt skutt ned nær grensen mellom Syria og Tyrkia av tyrkiske luftstyrker. Russiske myndigheter bekrefter at flyet er russisk. – NATO følger situasjonen tett.

flystyrt_tyrkia_doc6n9ehzcg9r91dkj2u6vj-aNMUQiiwvh.jpg Foto: skjermdump

 • Steffen Pedersen Øberg
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Siste: NATO samles på Tyrkias forespørsel til ekstraordinært møte klokka 17 for å diskutere nedskytingen av et russisk fly, skriver NTB.

Les mer om stormaktenes reaksjoner her

— NATO følger situasjonen tett. Vi er i tett kontakt med tyrkiske myndigheter, sier alliansens talsperson Carmen Romero.

NATO samler de 28 medlemslandenes ambassadører klokka 17 for å få en redegjørelse fra Tyrkia.

Tyrkiske F16 skjøt tirsdag ned et russisk kampfly i grenseområdet ved Syria. Tyrkia sier flyet krenket landets luftrom, noe russiske myndigheter har avvist.

Avviser at flyet ble skutt ned av Tyrkia

Russiske forsvarsmyndigheter bekrefter at flyet som ble skutt ned var russisk, men avviser opplysningene om at flyet ble skutt ned av tyrkiske jagerfly.

— SU-flyet som kræsjet i Syria fløy over syrisk territorium hele tiden. Det kan vi dokumentere, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.

— Vi antar at det er et resultat som følge av et angrep fra bakken, opplyser det russiske forsvarsdepartementet ifølge Tass. Flyet var i 6000 meters høyde da det ble skutt ned.

Russland bega seg inn i kampen mot IS i oktober, men er en også en av Assads støttespillere. Stormakten er blitt kritisert for å angripe opprørsgrupper i Syria som kjemper mot Assad, i stedet for å fokusere på IS. Tyrkia ønsker å avsette Assad og støtter forskjellige opprørsgrupper i Syria.

 • Tidligere i høst startet Russland sin bombing i Syria. Interfax meldte forrige tirsdag at russiske fly skal ha fløyet 2300 tokt over Syria de siste 48 dagene. Her kan du lese mer om russiske operasjoner i landet.

Varslet ti ganger

Ifølge CNN Turk ble flyet skutt ned fordi det krenket tyrkisk luftrom. Det tyrkiske militæret sier de varslet flyet ti ganger i løpet av fem minutter før det ble skutt ned, skriver Reuters.

I en uttalelse sier de at nedskytingen ikke var en handling mot noe spesifikt land, men for å forsvare Tyrkias suverene territorium.

En pressetalsmann i NATO sier ifølge BBC at de er i kontakt med tyrkiske myndigheter.

TV-bilder fra det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency viser at to fallskjermer blir skutt ut av flyet i det det går ned. En av pilotene skal være hånd om av turkmenere i området flyet ble skutt ned i.

En syrisk opprørsgruppe hevder en av de russiske pilotene fra flyet som ble skutt ned nær grensa til Tyrkia, er død.

– Piloten ble drept i luften

Jabor Ahmad, talsmann for Den tiende kystbrigaden, sier at flygeren forsøkte å styre fallskjermen sin i retning regjeringskontrollert område, men at de klarte å treffe ham med automatgevær og «at liket landet på frigjort territorium», skriver NTB.

Ifølge tyrkiske medier er den andre av de to flygerne tatt til fange av turkmenske opprørsstyrker.

Både turkmenske opprørere, moderate arabiske opprørere og Nusrafronten opererer i området ved Hatay og Latakia, men ekstremistgruppa IS har ikke noen kjent tilstedeværelse her.

En video som nå sirkulerer på internettet, og som har blitt sendt til Reuters, hevder å vise den døde russiske piloten.

En videoanalyse Bellingcat har gjort av bilder lagt ut av jublende syriske opprørerer, viser at dette trolig ikke er falske bilder

Mer om grensen mellom Tyrkia og Syria: Tyrkia-grensen er en viktig transportåre for IS.

Les også

Porten til IS: Derfor lekker denne grensen som en sil

Skal ha kræsjet i en teltleir

Flyet skal ha kræsjet i en teltleir i en landsby i Latakia-området i Syria, som ligger inntil den tyrkiske grensen. Se interaktivt kart nederst i saken.

I grenseområdet hvor flyet ble skutt ned, har det pågått kamper de siste dagene mellom opprørere og al-Assads syriske hær.

— Hendelsen illustrerer hvordan USA og Russland ikke har lykkes med å unngå konfrontasjoner, skriver The Guardian.

Tyrkiske myndigheter fastholderat det russiske jagerflyet ble skutt nedtyrkiske jagerfly. I så fall er det første gang et NATO-land har kommet i direkte kamp med russiske fly i Syria.

For en måned siden hevdet tyrkiske kilder aten russisk drone ble skutt ned av tyrkiske jagerfly.

Russland leter med helikopter

Russiske helikoptre leter nå etterpilotene i grenseområdene mellom Syria og Tyrkia. Tyrkia skal ha gitt de russiske helikoptrene tillatelse til å fly i området.

Syriske opprørere skjøt mot et russisk helikopter og tvang det til å nødlande i provinsen Latakia i Syria tirsdag, ifølge eksilgruppen SOHR. Det er foreløpig uklart om dette er det samme helikopteret som skal ha fått tillatelse til å lete etter pilotene.

En syrisk opprørsgruppe som er alliert med Den frie syriske hær FSA og som har fått amerikanske Tow-raketter, sier dens krigere traff helikopteret med et missil.

Samtidigmed nedskytningen av det russiske angrepsflyet, ble også tre russiske journalister skadet ved fronten i Syria.Journalistene fra Tass og Russia Today skal ha blitt beskutt av anti-stridsvognraketter.

 • I sommer kastet Tyrkia seg kastet seg inn i krigen mot Den islamske staten. Her kan du lese om hvorfor, og også få en oversikt over spenningene i landet.
  _Hva vil Paris-terroren ha å si for kampen mot IS? spør vi i den seneste utgaven av vår utenrikspodkast. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm._

Se også: Her er Den islamske staten (IS) forklart på 3 minutter.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Skjøt ned russisk kampfly i november, fengslet for kuppforsøk nå

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Putin nekter russiske klubber å kjøpe tyrkiske spillere

 3. VERDEN
  Publisert:

  Russisk spionfly ble skutt ned av syriske raketter, skylder på Israel

 4. VERDEN
  Publisert:

  Kreml: Erdogan ber Putin om unnskyldning

 5. VERDEN
  Publisert:

  Erdogan trosser Trump og resten av Vesten. Måtte han gi Putin noe?

 6. VERDEN
  Publisert:

  Russisk pilot drept etter nedskyting i Syria