1800 kan ha omkommet i Middelhavet så langt i år

Til sammenligning hadde under 100 mistet livet på samme tidspunkt i fjor. EU kaller nå inn til ekstraordinært toppmøte om krisen i Middelhavet og vil doble redningsinnsatsen i området.

En mann bærer et omkommet barn i land etter at en båt med flyktninger gikk på grunn utenfor den greske ferieøya Rhodos.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) synker en båt med flere enn 300 om bord i Middelhavet. Minst mennesker skal være 20 døde.

– Vi har blitt oppringt av en person som sier han har over 300 personer om bord på et fartøy, og at det allerede er i ferd med å synke. Over 20 personer er døde, opplyser talsperson Joel Millman hos IOM. Båten skal være i nød utenfor kysten av Libya.

Søndag kantret en båt som kan ha hatt rundt 950 flytninger om bord utenfor kysten av Libya. Hvis antallet omkomne blir bekreftet, gjør det at det totale antall døde så langt i år vil være rundt 1800. Til sammenligning hadde færre enn 100 omkommet ved utgangen av april i fjor, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Toppmøte i EU

Ledere fra EU-landene skal møtes til et ekstraordinært toppmøte torsdag for å diskutere hvordan Unionen skal håndtere krisen i Middelhavet.

EU-president Donald Tusk kalte sammen til møtet etter at Italias statsminister Matteo Renzi ba om det.

Mandag la EU-kommisjonen frem en ti punkts handlingsplan for å umiddelbart styrke søk— og redningsarbeidet i området. Blant tiltakene er en dobling av bevilgningene og en dobling av antall skip som inngår i EUs grensebyrå Frontex' Triton-operasjon, opplyser Tysklands innenriksminister Thomas de Maiziere.

Planen ble lagt frem under et annet krisemøte blant EUs utenriks- og innenriksministre i Luxembourg. Planen innebærer også en «systematisk innsats for å ta og ødelegge fartøy som blir brukt av smuglerne», heter det i en pressemelding.

Forlis utenfor Rhodos

Tidligere mandag meldte gresk politi at en seilbåt med over 80 personer om bord hadde forlist utenfor øya Rhodos. Tre omkom, blant dem et barn. 23 er fraktet til sykehus.

Et stort antall flyktninger er samtidig klare til å begi seg ut på den farefulle ferden, ifølge Maurizio Scalia i den italienske påtalemyndigheten.

Flyktinger klamrer seg til vrakrestene. Se videoen fra forliset utenfor Rhodos:

En million klare til å dra

— Ut fra informasjonen vi har, er det rundt 1 million migranter på den libyske kysten som er klare til å dra mot Europa, sier Scalia til det tyske nyhetsbyrået DPA.

afp000869181-wvo_BWE6Ta.jpg

Til sammen er 11.000 båtflyktninger blitt plukket opp siste uken. Det er ventet at svært mange mennesker vil forsøke å ta seg over Middelhavet fra Midtøsten og Nord-Afrika. Til sammen er det anslått at det i fjor var 170.000 båtflyktninger.

Nødsignal fra oppblåsbar flåte

Den italienske statsministeren fortalte på en felles pressekonferanse med Maltas president Joseph Muscat mandag formiddag at skip fra de to landene hadde fått nødsignal fra en oppblåsbar redningsflåte nær den libyske kysten med 100 til 150 om bord og fra en annen båt med 300 personer om bord.

Til sammen pågikk det mandag tre større redningsaksjoner i MIddelhavet.

Renzi sa at det dødelige forliset denne helgen er et bevis på at smugleraktiviteten er intensivert og at Europa må stå sammen for å bekjempe menneskehandelen.

Lik til Malta

Forliset i helgen den verste båttragedien i Middelhavet, selv om et nøyaktig tall på hvor mange som var om bord neppe vil bli klart noen gang. Ifølge en av få overlevende kan det ha vært 950 mennesker i båten.

Mandag morgen ankom et italiensk redningsfartøy Maltas hovedstad Valletta med likene av 24 flyktninger fra forliset. Om bord var også 28 overlevende. De skal nå videre til Italia.

De døde ble båret av skipet i likposer. Ifølge en av de overlevende kantret båten utenfor øya Lampedusa i helgen. Han fortalte også at mange var låst inne i lasterommet og derfor sjanseløse da den 20 meter lange fiskebåten kantret.

Grensekontroll

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) ber EU om å umiddelbart gjenopprette Italias redningsprogram Mare Nostrum.

Det italienske redningsprogrammet ble avviklet i fjor og erstattet av det EU-ledede patruljeringsoppdraget Triton, som blant andre FN har kalt «håpløst utilstrekkelig». Det mener også IOM-sjefen William Lacy Swing.

— De har ikke mandatet, de retter seg inn mot grensekontroll, ikke mot å redde liv, sier han.