Pandemi på veien til Det hvite hus. Se den amerikanske valgkampen i bilder.

En valgkamp uten sidestykke går mot slutten. Aftenposten oppsummerer kappløpet i bilder.

Årets presidentvalg omtales som et av tidenes viktigste. Donald Trump og Joe Biden, begge godt over 70 år, kjemper om å bli den kanskje mektigste mannen i verden.

I vinter fikk valgkampen en ny dimensjon. 29. februar døde en mann i femtiårene i delstaten Washington. Han ble USAs første som ble bekreftet død med covid-19. Til nå er det påvist over 8 millioner smittetilfeller i landet. Koronaviruset og håndteringen av pandemien har i høyeste grad preget kampen mellom Trump og Biden de siste månedene.

3. november 2020 går amerikanerne til urnene for å avgjøre hvem av disse som vil ta plass i Det hvite hus:

Sittende president og kandidat for det republikanske partiet Donald J. Trump...
...eller demokratenes kandidat, tidligere visepresident Joe Biden?

Donald Trump nektet å la seg vippe av pinnen av koronaviruset og fortsatte i kjent stil. Han har hatt store folkemøter, på landets flyplasser, og han skryter av å banke på én million dører i uken.

Også Joe Bidens valgkamp har vært preget av koronaviruset, men den står i sterk kontrast til Trumps. Biden har stort sett drevet digital valgkamp. Dersom han først har holdt fysiske arrangementer, har det vært få mennesker til stede.

Det ser ikke ut til å ha påvirket støttespillerne, da Biden for tiden leder med 9 prosentpoeng over Trump.

Én ting har likevel gått igjen i begge kampanjene og har på mange måter blitt et symbol for presidentvalget 2020: Munnbindet.

Til tross for at Donald Trump gjentatte ganger har avfeid koronaviruset, har han måttet forholde seg til munnbind. I diverse former og fasonger har det vært et gjennomgående element i valgkampen.

Koronaviruset skyr ingen, heller ikke en statsleder med munnbind. 2. oktober ble både Donald Trump og hans kone Melania Trump påvist koronasmitte. Samme dag ble presidenten innlagt på militærsykehuset Walter Reed.

Tre dager senere var Trump tilbake i Det hvite hus med en klar beskjed: «Ikke vær redd for covid. Ikke la det dominere livet ditt!»

Med Trump tilbake i offentligheten har valgkampen fortsatt i et høyt tempo. Valgdagen nærmer seg, og ivrige amerikanere er godt i gang med å avlegge sin stemme. Forhåndsstemmegivningen slipper heller ikke upåvirket fra pandemien.

Det gjenstår å se om Donald Trump kan danse seirende ut av valgkampen, eller om det blir Joe Biden som tar over stafettpinnen for Det hvite hus.