Verden

Demokratene til angrep under Barrett-høringens første dag

Det var færre til stede under høringen mandag enn det som er normalt som følge av koronatiltak.

Demokratene prøvde å koble nominasjonen av Amy Coney Barrett til helsespørsmål under den første dagen med høring i Senatet.

  • NTB-DPA-AP

– Helsedekning for millioner av amerikanerne står på spill med denne nominasjonen, sa California-senator Dianne Feinstein tidlig i høringen.

Republikanere har over tid prøvd å sette en stopper for Affordable Care Act, også kjent som Obamacare.

De vil ha Barrett på plass akkurat i tide for behandlingen av Obamacare 10. november. Det ventes at hun vil stemme mot reformen.

– Vi har ikke råd til å gå tilbake til den tiden da amerikanere ble nektet forsikring eller avkrevd enorme pengebeløp, sa Feinstein.

Senator Dianne Feinstein vektla at rimelig helseforsikring for millioner av amerikanere sto i fare hvis Barrett blir utnevnt til dommer i høyesterett

Ventet å gå gjennom før valget

Demokratene ser ut til ikke å klare å stanse utnevnelsen av Barrett. Hvis nominasjonen går gjennom, er fordelingen 6–3 i konservativ favør blant USAs høyesterettsdommere.

Demokratene mener republikanerne ikke har folket på sin side når de forsøker å få gjennom valget av ny dommer før valget 3. november.

Helsestrategien ser derfor ut til å være et grep for å snu folkeopinionen mot Barrett og republikanerne og høste stemmer opp mot valget, ifølge DPA.

Demokratene mener vinneren av presidentvalget skal utnevne erstatteren til den liberale dommeren Ruth Bader Ginsburg.

Ginsburg døde i september.

Amy Coney Barrett ble tatt i ed under høringen i justiskomiteen i Senatet mandag. Hun er nominert til høyesterettsdommer av president Donald Trump.

Avstå fra Trump

Barrett ankom mandag med familien sin til den første av fire dager med høring denne uken i Senatet.

Som følge av koronatiltak var det mange færre folk i publikum enn det som er vanlig ved slike høringer. Alle i publikum brukte munnbind.

– Jeg møter foran denne komiteen med ydmykhet på grunn av det store ansvaret jeg er blitt bedt om å påta meg, sa Barrett.

Hun ble nominert av president Trump kort tid etter at Ginsburg døde.

Demokraten Richard Blumethal ba Barrett om å avstå fra saker knyttet til Trump hvis hun blir utnevnt til dommer i høyesterett.

Hvis Barrett blander seg inn i saker knyttet til valget, vil hun skade høyesteretts omdømme, ifølge senatoren fra Connecticut.

Harris: – Uforsvarlig

Visepresidentkandidat Kamala Harris mener høringen ikke burde funnet sted. Hun kaller gjennomføringen uforsvarlig.

– Denne høringen har brakt sammen over 50 personer som sitter i et lukket rom i timevis. Samtidig står vår nasjon overfor et dødelig luftbårent virus, sa Harris, som ikke var til stede fysisk.

Hun advarte om at arbeideres rettigheter, abortrettigheter og idealet om at loven er lik for alle står i fare.

Harris mener republikanerne prioriterer å gjennomføre høringen for å få på plass en ny dommer før valget, i stedet for å få gjennom økonomisk hjelp til familier som sliter med å betale regninger som følge av pandemien.

Demokratenes visepresidentkandidat Kamala Harris deltok via video under høringen. Hun mener høringen ikke burde blitt avholdt på grunn av smittefare.

Domstolene kan ikke løse alt

Barrett sa i høringen om sin nominasjon at domstolene ikke kan løse alt som er galt med samfunnet.

– Politiske avgjørelser og verdivurderinger som myndighetene gjør, må bli tatt av de politiske grenene som er folkevalgt og som står ansvarlig overfor folket, sa Barrett under høringen.

48-åringen understrekte at domstolene har et absolutt ansvar for rettssikkerheten.

– Men domstolene er ikke til for å løse hvert problem eller det som er feil i offentligheten, sa Barrett.

Les også

  1. Hun er Trumps nye dommerhåp. Hva mener hun om abort, våpen og innvandring?

  2. Mens presidenten er på sykehus, gir partiet hans full gass i en annen sak

Les mer om

  1. USA-valget 2020
  2. Amerikansk politikk
  3. Donald Trump