Verden

- Svært bekymret for helseforholdene hans

Advokat Sigurd Klomsæt fikk torsdag ettermiddag besøke sin overgrepssiktede klient i Mile 2-fengselet utenfor Banjul, for andre gang på under ett døgn. Klomsæt er bekymret for mannens helse.

Advokat Sigurd Klomsæt, her sammen med leder Sherrif Tambedo for den gambiske advokatforeningen. FOTO: SVEND OLE KVILESJØ
  • Svend Ole Svend Ole Kvilesjø

— Også i dag var det Sheriff Tambedou, leder av den gambiske advokatforeningen som hjalp meg med tilgangen. Det er litt fascinerende, siden jeg selv ikke lenger er medlem av advokatforeningen hjemme i Norge, sier Klomsæt til Aftenposten.no.

— Forholdene inne i fengselet er, ja hva skal man si uten å si så mye, svært enkle. Det var helt tydelig at min klient ikke hadde fått dusjet siden i går. Jeg er vel i tvil om han faktisk har dusjet siden han ble pågrepet i romjulen.

Klomsæt hadde i dag kjøpt med noen varer som siktede ønsket seg i fengselet.

— 60 sigaretter, en sigarettenner, noen bokser Fanta og litt kjeks. Mer fikk jeg ikk ta med inn til ham. Og varene ble grundig sjekket av fengselsvaktene før han fikk dem. Men om han fikk med seg alt inn på cellen, det vet jeg ikke, sier Klomsæt.

20 mann på cellen

Det gambiske nasjonalfengselet Mile 2 er beryktet for sine kummerlige forhold. Det ligger rett ved hovedveien, en firefelts motorvei, som fører inn til Gambias hovedstad Banjul. Vinden fra Atlanterhavet rett på andre siden av veien blåser hele tiden inn mot bygningene.

Og rett på baksiden av fengselet er det en sumpmark, brakkvann der det vokser lav mangroveskog. Her står det alltid vann, noe som fører til myggen trives, og formerer seg svært bra.

— Klienten min hadde ikke fått tilgang til malariatablettene sine, som ble tatt med inn til fengslet da han ble pågrepet. Jeg reiser jo hjem i kveld, så han fikk alle tablettene jeg hadde igjen, sier Klomsæt.

Malaria, som smitter via mygg, er svært utbredt i Gambia. Mange mennesker dør årlig på grunn av sykdommen, som man ikke kan vaksinere seg mot.

— Jeg er svært bekymret for helseforholdene hans, og forholdene generelt i fengselet. Men han hevder at han hele tiden har blitt greit behandlet, ifølge advokat Klomsæt.

Les også

  1. Fikk treffe overgrepssiktet nordmann

  2. Norsk politi vurderer å reise til Gambia

  3. Ett av Gambia-barna fortsatt på sykehus