Verden

Innrømmer å være russisk agent

En av de tiltalte i agentsak i USA skal ha tilstått.

Denne kafeen i New York ble blant annet brukt til å utveksle informasjon om USA, hevder amerikanske myndigheter. Foto: Reuters / Lily Bowers / Scanpix
  • Jon Robin Halle
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Søndag ble ti personer arrestert i USA, mistenkt for å ha drevet agentvirksomhet for Russland. Sammen med ytterligere en person skal de ha tilhørt en angivelig agentring. De er siktet for å være agenter for et annet land, men ikke for spionasje.

Det er den uformelle sladderen som ambassadens personell i Washington ikke kunne få tak i, som interesserte, skriver Aftenpostens USA-korrespondent Alf Ole Ask.

Nå skal en av de arresterte ha tilstått, ifølge the New York Times.

De arresterte er siktet for "å ha konspirert for å opptre som ulovlige agenter for Russland i USA", ifølge det amerikanske justisdepartementet. Ni av dem er også siktet for forsøk på hvitvasking av penger.

Les hele siktelsen her.

«Juan Lazaro»

Mannen kaller seg Juan Lazaro, men innrømmer overfor etterforskere at dette ikke er hans virkelige navn. Han innrømmer å ha arbeidet for SVR, KGBs russiske etterfølger.

Føderale etterforskere i New York forsøker nå å forhindre at det blir betalt kausjon, av frykt for at de tiltalte skal forlate USA.

Tidligere denne uken ble en annen tiltalt satt i varetekt på Kypros. Christopher R. Metsos slapp så ut etter at det ble betalt kausjon. Metsos flyktet fra Kypros iløpet av de følgende 24 timene.

— Beklagelig

Pågripelsen av de påståtte agentene kom bare tre dager etter at president Barack Obama var vert for Russlands president Dmitrij Medvedev.

– Det er beklagelig at alt dette skjer når den amerikanske administrasjonen selv sier at den vil styrke samholdet med Russland, sa en talsmann for det russiske utenriksdepartementet tirsdag.

Les også

  1. Betalt for å samle inn sladder

  2. Anna – den røde spionen

  3. Spionene i folkedypet