Enkelt å spre hemmelig informasjon

Lekkasjen utgjør en vesentlig fare for rikets sikkerhet og for de amerikanske tjenestegjørende, sier Pentagons pressetalsmann, Geoff Morrell. Han forsikrer om at det er igangsatt en intens jakt på lekkasjens kilde.
  • Hvilken som helst sikkerhetsklarert person med en agenda kan bli Wikileaks' neste kilde, sier militære talsmenn.

Les også:

— Informasjon om strategier, mål og mulige partnere er kommet på avveie, hvilket betyr en vesentlig forsterket sikkerhetsrisiko for de amerikanske styrkene i landet, påpekte Pentagon-talsmann Geoff Morrell på tv-kanalen CBSs 'Early Show'.

Militæret har derfor igangsatt en svært grundig etterforskning av lekkasjen, som er et av de groveste bruddene på sikkerheten i amerikansk militær historie.

— Det vil ta dager og kanskje uker å gå gjennom alle dokumentene og utrede hvilken potensiell fare dette utgjør for rikets sikkerhet, sier talsmann Dave Lapan, ifølge Reuters.

Tusenvis har tilgang

Den 22 år gamle amerikanske soldaten og etteretningsanalytikeren Bradley Manning er nevnt som en mistenkt i forbindelse med den siste kjempelekkasjen. FOTO: AP

Foreløpig er mistanken rettet mot soldaten Bradley Manning, som er tatt i forvaring av militæret i Irak. Bradley arbeidet som etterretningsanalytiker ved en base i Baghdad og mistenkes for å ha spredt hemmeligstemplet informasjon, deriblant en video av et helikopterangrep i Bagdad.

Wikileaks selv benekter at det er Manning som er lekkasjens kilde, ifølge BBC.

Men ifølge talsmenn ved Pentagon har tusenvis av sikkerhetsklarerte personer tilgang på hemmelig informasjon, og det er mulig at flere lekkasjer kommer.

— Hvilken som helst sikkerhetsklarert person med en agenda eller en misnøye kan bli Wikileaks neste kilde, sier talsmenn for det amerikanske militæret, ifølge Msnbc.com.

Assange: - Flere avsløringer i vente

Wikileaks grunnlegger, Julian Assange, sier selv at ytterligere 15.000 hemmelige dokumenter venter på å offentliggjøres, ifølge The Guardian.

Rundt 800 frivillige arbeider med å gjennomgå innsendt materiale, og straks det er klargjort slik at personer ikke settes i fare, vil det slippes ut, ifølge Assange, som spår at et økende antall bidrag vil strømme til nettsiden etter denne store lekkasjen.

— Jeg håper på en ny fremtid for varslere, der flere mennesker kan komme ut med informasjon de mener bør publiseres, sa Assange på pressekonferanse i London.

Tilgang til hemmelig nettverk

Pentagon har selv flere hemmelige Internett-sider med forskjellige grader av klassifisert informasjon, offisielt kalt SIPRNET (Secret Internet Protocol Router Network), skriver Msnbc.com.

Utvalgte datamaskiner i Pentagon og ved amerikanske baser verden rundt har tilgang til SIPRNET, men tusenvis av disse er også satt opp eksternt, på kontorer eller i hjem. En mulig varsler kan ha kommet seg inn i systemet og fått tilgang på hemmelige dokumenter fra hvor som helst i verden.

En av Pentagons ansatte sa til Msnbc.com at han lett kunne lastet ned den samme informasjonen når som helst.

Geoff Morrell karakteriserte offentliggjøringen som uansvarlig.

- Vi går inn i en helt ny verden, der en organisasjon uten noen form for redaksjonell vurderingsevne, og uten noen ansvarlige, lokker til seg klassifisert informasjon fra mennesker over hele verden og publiserer det, sa han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Obama: — Derfor endret vi strategien

— Disse rapportene avslører ingen fakta som ikke allerede er blitt undersøkt i Det hvite hus, sier Obama i sin første kommentar etter Wikileaks-lekkasjen.

Pentagon-talsmann Geoff Morrell sier også at det er størrelsen på lekkasjen, ikke innholdet, som er alarmerende.

Dokumentene er klassifisert som 'hemmelige', noe som ifølge militære talsmenn ikke er veldig høyt, skriver CNN.

USAs president Barack Obama sier Wikileaks-dokumentene peker på de utfordringene som var grunnlaget for en endret Afghanistan-strategi, der ytterligere 30.000 soldater ble sendt til Afghanistan.

— Gjennom syv år mislyktes USA i å gjennomføre strategien for denne regionen. Derfor økte vi innsatsen og utviklet en ny strategi, sa Obama, og henstilte til Representantenes hus å følge Senatet og vedta et lovforslag om ytterligere bidrag til krigen.

Obama var mer bekymret for hvordan detaljene i rapportene kan sette soldatenes sikkerhet på spill.

- Det kan potensielt skade personer eller operasjoner, sier Obama, ifølge AP.

Sterkere motstand mot krigen

Offentliggjøringen av 92.000 detaljrike militærrapporter kommer på et kritisk tidspunkt for Obama.

Talsmenn i administrasjonen i Det hvite hus erkjenner at dokumentene vil gjøre det vanskeligere for Obama å samle nok støtte til Afghanistan-politikken ut året, da krigsinnsatsen etter planen skal gjennomgås.

Obama må trolig enten overbevise Kongressen og velgerne om at den nåværende krigsstrategien fungerer, noe som blir en stor utfordring hvis krigen fortsetter å tilsynelatende mislykkes, eller bevege seg i retning av en mer begrenset amerikansk tilstedeværelse.

- Vi vet ikke hvordan vi skal reagere. Dette setter naturligvis Kongressen og offentligheten i et svært dårlig humør, sier en talsmann, ifølge The New York Times.

Obama-administrasjonen står allerede overfor store utfordringer med håndtering av amerikansk økonomi, som er

Les også

Mørke tall for Barack Obama

for tiden.