Verden

Valglov kan hindre kritiske kandidater å stille til valg i Hongkong

EU advarer Kina mot å endre valgloven slik at bare Beijing-vennlige kandidater får stille til valg i Hongkong.

Kinas autoritære regime fester et stadig hardere grep om Hongkong. Her fraktes pågrepne demokratistøttespillere i en buss tilhørende fengselsvesenet i Honkogn 2. mars.
  • NTB-AFP-Ritzau

Folkekongressen i Kina behandler nå et lovutkast som i praksis vil fjerne all opposisjon og sikre det Beijing kaller «en patriotisk regjering» i Hongkong.

Dersom loven blir vedtatt og satt ut i livet, vil valgkomiteen som i dag utpeker Hongkongs leder også utpeke en stor del av representantene i Hongkongs lovgivende forsamling, opplyser Folkekongressens visepresident Wang Chen.

De øvrige kandidatene må godkjennes av den Beijing-vennlig valgkomiteen, noe som ifølge Wang vil sikre «en ryddig politisk deltakelse».

Les også

De hadde håpet å vinne et valg. I stedet ble alle sammen arrestert. Nå risikerer de livstid i fengsel.

Knebles

Saker som fremmes under Folkekongressens årlige plenumsmøte, er i praksis alt vedtatt av det kinesiske kommunistpartiet, noe som også antas å gjelde den nye valgloven for Hongkong.

Hongkongs leder Carrie Lam hilser på en annen delegat til Kinas folkekongress. Beijing ønsker å endre valglovene i byen, opplyser kinesiske embetsfolk til Reuters og AFP.

– Dersom disse tiltakene blir vedtatt, noe jeg er sikker på at de blir, vil opposisjonelle stemmer effektivt bli kneblet, konstaterer Kina-analytikeren Willie Lam ved Chinese University i Hongkong.

EU reagerer også på lovutkastet og advarer Kina mot å innføre den nye valgloven.

– EU oppfordrer Beijing til nøye å vurdere de politiske og økonomiske følgene av enhver beslutning om å reformere valgsystemet i Hongkong på en måte som vil undergrave helt fundamentale friheter, politisk pluralisme og demokratiske prinsipper, sier en talsperson.

Les også

Anklager om folkemord, masseovervåking og sterilisering av uigurer: Nå har ungdomspartiene fått nok

Fengslet

Demokratiforkjempere har lenge fryktet at Beijing ville endre valgsystemet i Hongkong og slå ytterligere ned på demokratibevegelser, etter at Folkekongressen i fjor vedtok en ny sikkerhetslov for byen.

Folkekongressen i Kina vil endre valgloven for Hongkong, noe som i praksis vil stenge opposisjonen ute fra den lovgivende forsamlingen.

Hongkong har vært preget av omfattende demonstrasjoner siden loven trådte i kraft, og myndighetene har med hjemmel i loven pågrepet hundrevis av demonstranter.

Torsdag forlenget en domstol i Hongkong varetektsfengslingen av 32 ledende dissidenter, blant dem advokaten Benny Tai, kjent som en av lederne i Occupy-bevegelsen i 2014.

Rettssaken mot de varetektsfengslede ble samtidig berammet til 31. mai.

Demonstrasjoner

Hongkong ble lammet av store demonstrasjoner sommeren og høsten 2019, da et lovforslag åpnet for at innbyggere i Hongkong kunne utleveres til Fastlands-Kina og straffeforfølges der.

Dette lovforslaget ble trukket, men demonstrasjonene fortsatte med krav om fullt demokrati. Den nye sikkerhetsloven for Hongkong som ble vedtatt av Folkekongressen i fjor, var et svar på disse demonstrasjonene.

Kina har høstet skarp internasjonal kritikk for loven og behandlingen av demonstranter i Hongkong, men ledelsen i Beijing avviser kritikken og kaller den innblanding i landets indre anliggender.

Les også

  1. Norske politikere skjelt ut i kinesisk avis for fredspris-nominasjon: - Det er en ære!

  2. Biden hadde smørbrødliste med klager mot Kina: En konfrontasjon vil være en katastrofe, svarte Xi

  3. Kineserne fikk plutselig en smak av ytringsfrihet. Da satte myndighetene foten ned for den populære nye appen.

  4. USA og Kina hadde fra før en rekke feider gående. Nå får de én til.

Les mer om

  1. Demokrati
  2. Hongkong
  3. EU
  4. Menneskerettigheter
  5. Kina