Verden

Trumps Hollywood-stjerne trenger politibeskyttelse

LOS ANGELES/(Aftenposten): Avføring, spyttklyser, klistremerker og spraymaling. Motstandere av Donald Trump lar raseriet sitt gå ut over milliardærens stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Donald Trumps stjerne på Hollywood Walk of Fame blir jevnlig utsatt for hærverk. Mange nøyer seg med å vise fingeren.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Om jeg har sett noe av hærverket? You bet! Jeg har sett den stjernen bli utsatt for veldig mye rart. Det er mange gærne folk der ute.

Cecil Clark (44) står med en basketball under armen og betrakter den rosa stjernen som er lagt inn i en terrazzoflis i fortauet foran oss. I bakgrunnen spinner ballkunstneren kjent som «Ball God» en basketball på pekefingeren sin mens han smiler til forbipasserende turister.

Clark og ballguden, som ikke vil oppgi sitt virkelige navn, driver showet sitt rett ved siden av Donald Trumps stjerne på den berømte Walk of Fame her på Hollywood Boulevard.

– Folk smører dritt over den. Én av dem sa at det var hans egen avføring, men jeg tror det var hundedritt. Andre går forbi og spytter på den, mens noen dekker den til med klistremerker. Jeg bryr meg ikke, så lenge folk også ser på showet vårt og legger igjen noe penger, sier Clark.

Sosiale medier er fulle av eksempler på hærverket. Her har den norske graffitikunstneren Pøbel tagget et «stille»-symbol over Trump-stjernen:

Mens andre uttrykker seg på en mindre subtil måte:

Enkelte lar hundene sine stå for det politiske budkskapet:

Mens andre henter inn hjelp fra superhelter:

Politi og sikkerhetsvakter passer på stjernen

Donald Trumps stjerne er en av over 2500 som pryder fortauet langs 15 kvartaler av den berømte gaten i Los Angeles. Han ble beæret med en stjerne i 2007 for sin rolle som programleder i TV-serien The Apprentice.

Donald Trumps stjerne på Hollywood Walk of Fame ligger på en svært sentral plass, like utenfor bygningen der den årlige Oscar-tildelingen finner sted.

Nå ligger navnet hans innfelt i fortauet, rett utenfor Kodak-teateret der den årlige Oscar-utdelingen finner sted. Nabostjernene inkluderer legender som Michael Jackson, Kevin Spacey og frosken Kermit.

Det er ingen tvil om at vi er i Hollywood. På andre siden av gaten spiller talkshowverten Jimmy Kimmel inn dagens episode. Og langs den stjernespekkede gaten flanerer turister forbi relativt gode etterligninger av alt fra Marilyn Monroe til piraten Jack Sparrow.

Hærverket mot Trumps stjerne er blitt et kostbart problem for Hollywoods handelskammer, som må sende ut folk for å rydde opp hver gang noen besudler det raserivekkende symbolet.

– De sier at det koster 800 dollar hver gang de må fjerne et klistremerke. De må visst bruke en veldig spesiell såpe. Jeg skjønner godt at de blir irriterte, sier Gary, en politimann som har parkert bilen sin rett ved siden av Trump-stjernen.

Måtte arrestere mann med kniv

Partneren hans er opptatt med å vise to turister veien til Beverly Hills. Like bak politimennene sitter to sikkerhetsvakter i en hvit, anonym bil. De to vaktene har begge blikket festet på Trumps stjerne.

Cedric Clark (t.h.) og ballartisten som kaller seg selv "Ball God" sier at de ofte ser folk som kaster søppel eller spytter på stjernen.

– Vi er her ikke bare på grunn av dette, men la oss si at det er en betydelig årsak, sier politimannen og smiler.

– Hjelper det?

– Ja, folk ser ut til å oppføre seg penere når vi står her. Men her om dagen kom det en fyr som begynte å skjære i stjernen med en skarp kniv. Han måtte jeg arrestere, sier Gary.

Mens vi står og snakker kommer en guttegjeng gående. De stopper opp og hoier idet de får øye på Donald Trumps navn i fortauet. En av dem henter frem kameraet og tar et bilde av at han viser fingeren til Trumps stjerne.

– Det får de bare gjøre. Vi har ytringsfrihet her i landet, sier politimannen.

Les også

Har du lest denne? En positiv sak om Donald Trump

41.000 vil fjerne Trump-stjernen

Pengene til opprydningen kommer i hovedsak fra Donald Trump selv. Det koster nemlig penger å få en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Prisen er 30.000 dollar (250.000 kroner), ifølge nettstedet Politico.com, en sum som blant annet skal brukes på vedlikehold av terrazzoflisen.

- Jeg synes Trump er en gave til demokratiet vårt. Jeg gleder meg til å stemme på ham, sier Melinda Grace (54) fra Orange County i California.

Donald Trumps stjerne, i likhet med presidentkandidaten selv, vekker sterke følelser blant både tilhengere og motstandere. Motstanderne nøyer seg ikke med å besudle stjernen hans – mange ønsker også å fjerne hele greia.

Hele 41.000 personer her foreløpig signert en underskriftskampanje for å bli kvitt Trumps Hollywood-stjerne.

– For noe tøys. Jeg skjønner ikke at folk legger så mye energi i å hate, sie Melinda Grace, en turist fra Orange County like sør for Los Angeles.

Hun poserer med glede foran stjernen som representerer mannen hun har tenkt til å stemme på i november.

– Trump er noe helt nytt. Og landet vårt trenger noe helt nytt. Han er jo en stjerne allerede, og han kommer til å bli en flott president, sier Grace.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Donald Trump
 3. Hollywood
 4. Los Angeles
 5. USA-valg 2016
 6. Republikanerne, USA
 7. USA