Verden

Et tredje barn? Nei takk, sier unge kinesere

Kina førte i mange år en upopulær og streng ettbarnspolitikk. Nå vil myndighetene at kineserne får flere barn. Men plutselig er det de unge som vegrer seg.

Slike bilder vil kinesiske myndigheter gjerne se flere av. Fødselstallene går ned i landet – og nå oppfordres unge par til å få tre barn.
  • NTB-AFP

Denne uken sendte kinesiske myndigheter ut et gledesbudskap om at kinesiske par nå kan få tre barn. Men dagens unge jubler altså ikke.

Høye kostnader, begrenset plass og sosialt innarbeidede mønstre om at små familier er best, bremser kinesernes lyst til å få så mange som tre barn.

For mange unge betyr regjeringens mange løfter om støtte, lite. Det skyldes høye levekostnader.

– Mange av kvinnene jeg kjenner, ønsker faktisk ikke å få barn i det hele tatt, forteller den 22 år gamle masterstudenten Yan Jiaqi til AFP i Beijing.

– Så det er ikke snakk om å få tre, sier hun.

Kinas befolkning blir eldre, og det bekymrer myndighetene som nå igjen letter på familiepolitikken. Ettbarnspolitikken er lagt på hyllen, nå gjelder det å få tre barn.

Økende aldrende befolkning

Men kinesiske myndigheter vil forsøke å overtale kvinner til å føde flere barn. De er bekymret for en stadig større, aldrende arbeidsstyrke med påfølgende økende helseutgifter og pensjonsutbetalinger. De frykter også for at den aldrende befolkningen på sikt vil føre til økonomisk stagnasjon.

Landets kommunistledelse må derfor klare å overtale folk som Yang Shengyi til å få flere barn. 29-åringen som bor i Beijing, har fått to sønner og mener det er mer enn nok. Beijing er en kostbar by å leve i.

– Vi har hverken mye penger eller mye plass hjemme, så jeg ser ikke for meg at vi skal få et tredje barn, sier han.

– Vi merket fort overgangen fra å ha ett barn til to – det ble bare halvparten så mye på hver, fastslår han.

Vil ikke ha barn

For andre er det altså utenkelig å få barn i det hele tatt. Bylivet har høye utgifter, lange arbeidsdager, dyre boliger og en tøff og kostbar vei til utdannelse. Det gjør det lite attraktivt.

– Unge mennesker i dag tenker nok ikke så mye på å videreføre slekten. De føler at egen livskvalitet er viktigere, sier Yan Jiaqi.

Denne stadig mer utbredte holdningen skremmer Kinas ledere, som nå forsøker å snu trenden.

Sosiale medier fulle av vitser

Men de vage løftene om økonomisk støtte og større skille mellom arbeid og privatliv slo i hvert fall ikke an i kinesiske sosiale medier.

De nye signalene utløste tvert imot hånlige reaksjoner. Unge kinesere opplever sterk konkurranse på arbeidsmarkedet og dessuten et sterkt press om å støtte eldre foreldre. Og de har ikke søsken å dele kostnadene med. Det er en byrde de må bære på grunn av Kinas tidligere ettbarnspolitikk.

Sosiale medier ble raskt arena for vitser om å øke befolkningen. Bilder av tredoble køyesenger til salgs ble spredt. Det ble også lovprisninger av den økonomiske friheten til barnløse.

Kinaeksperter mener at regjeringen må gjøre langt mer enn bare å endre reglene.

– Å ha bare ett barn eller ingen barn er blitt den nye, sosiale normen i Kina,» sier Yi Fuxian, forsker ved University of Wisconsin-Madison.

Må tilby gratis barnepass

Yi mener Kina bør se til Japan, der myndighetene tilbyr gratis barnepass, gratis utdanning og boligtilskudd til unge par.

– Unge kinesere er under stort press, fastslår en kvinne i Shanghai. Selv har hun ett barn.

– De unge har ikke tid til å ta seg av barna på grunn av jobben. Og hvis de tar seg godt av barna, betyr det at de ikke har noen jobb, oppsummer hun tørt.

Les mer om

  1. Kina
  2. Familiepolitikk