Eks-Guantanamo-fange kan bli Taliban-topp

Slik styrer Taliban krigen fra Pakistan.

Les også:

Lederne for Taliban-krigerne befinner seg i Pakistan. (FOTO: AFP)

I 2010 er to Taliban-topper blitt satt ut av spill.

Mullah Abdul Ghani Baradar hadde det daglige ansvaret for ledelsen av Taliban.

Han ble pågrepet i Karachi som resultat av en hemmelig pakistansk-amerikansk aksjon, en gang i januar eller februar.

Maulvi Abdul Kabir, som ledet et av Talibans militære råd fra den lovløse grensebyen Peshawar, ble tatt av pakistansk sikkerhetspoliti i februar.

— Erstatter raskt

Talibankrigere viser frem sine våpen (FOTO: AFP).

Nå spør Afghanistan-kjennere seg hvem som vil erstatte de pågrepne topplederne.

— Det har vist seg at Taliban klarer å erstatte sentrale ledere ganske raskt, sier Kristian Berg Harpviken , leder for Internasjonalt Institutt for Fredsforskning (PRIO) og Afghanistan-ekspert, til Aftenposten.no.

Guantanamo-fange

Og nå trer en ny Taliban-topp frem fra kulissene:

Mullah Abdullah Zakir ble sendt fra amerikanernes varetekt i Guantanamo til Afghanistan i 2007 og løslatt i 2008.

Mulla Zakir satt på Guantanamo-basen før han vendte hjem og sluttet seg til Talibans ledelse (FOTO: AFP).

Hardhaus

Deretter dro han til Quetta i Pakistan, der han gjenopptok kampen mot Vesten og den afghanske regjeringshæren. Han ble raskt Talibans hærsjef i Sør-Afghanistan.

— Han skal ha vært en hardhaus allerede før han kom til Guantanamo, men ble neppe noe mykere i kantene av å være der, sier en kilde i det amerikanske utenriksdepartementet til The National .

Nummer to

Han er ett av flere navn afghanske, pakistanske og amerikanske kilder nevner som aktuelle for å overta posten som Talibans nestleder.

Blant annet nyhetsbyrået Associated Press og The National nevner Zakir som en mulig ny nummer to.

Zakir har vært sentral i Talibans nye strategi overfor sivilbefolkningen. Ved å endre holdning håper de å vinne økt støtte fra afghanerne.

- Stor troverdighet

Zakir har også ansvaret for Talibans offensiv i sør - et svar på general Stanley McChrystal og president Barack Obamas nye Afghanistan-strategi.

- Han har stor troverdighet akkurat nå, sier Harpviken.

— Men om han har de riktige politiske kontaktene og den tilliten som skal til hos Mullah Omar til å rykke opp til å bli øverste militære leder, det vet jeg ikke

Her i grensebyen Quetta i Pakistan antas flere av Talibans toppledere å gjemme seg. (FOTO: AP)

Løslatt

Under avhør på Guantanamo-basen gjorde Zakir det klart at han mente det var riktig å føre hellig krig mot amerikanere, jøder og israelere hvis de invaderte landet mitt», ifølge Rand Institute .

Likevel ble han løslatt av afghanske myndigheter , ett år etter at han var tilbake i landet.

Toppledelse

Navnene på alle Talibans ledere er ikke kjent, men mange av topplederne har bakgrunn fra den perioden da Taliban styrte Afghanistan.

Toppledelsen i Taliban kalles «Quetta-rådet», ettersom det skal være basert i den pakistanske baluchprovinsens hovedstad, ikke langt fra grensen til Afghanistan.

Men nå kommer det flere rapporter som tyder på at toppledelsen har flyttet til den mer anonyme finansmetropolen Karachi – vekk fra overvåkingstjenestens nysjerrige blikk.

Det var også her Taliban-toppen Mullah Abdul Ghani Baradar ble pågrepet – angivelig nummer to på rangstigen etter Talibans øverste emir, Mullah Omar.

Flere Taliban-topper har flyttet til den pakistanske finanshovedstaden Karachi.