Verden

Er svært bekymret for konsekvensene

–.Vi kan på kort varsel sende nødhjelp og medisinsk bistand til Stillehavsregionen, sier generalsekretær Børge Brende i Røde Kors.

Skadede får hjelp etter at taket på Kudan-hallen i Tokyo kollapset etter jordskjelvet. AFP

 • Stine Barstad

Både FN og Røde Kors står klare til å sende hjelp etter at et kraftig jordskjelv rammet Japan og en påfølgende tsunami rammer landet og antakelig et stort antall andre land i stillehavregionen fredag.

— For øyeblikket er bølgene høyere enn endel øyer og kan skylle rett over dem. Det er et scenario ingen vil se, sier talsmann for Røde Kors i Geneve, Paul Conneally.

Ifølge FN har Japan allerede mobilisert 900 personer som jobber med å finne og redde overlevende etter jordskjelvet og tsunamien.

Må be om hjelp

Også FN har 30 internasjonale søk-og redningsteam som står klare til å hjelpe både i Japan og i resten av regionen, ifølge Elisabeth Byrs ved FNs nødhjelpsorganisasjon OCHA.

— Hvis Japan ber om assistanse, er disse teamene de første vi vil sende, sier Byrs til CNN.

Det er fortsatt uklart om Japan vil be om hjelp, ettersom landet har et svært godt utviklet beredskap for slike katastrofer.

- Bekymret for konsekvensene

Så snart katastrofen ble kjent satte Røde Kors i Norge ned en gruppe som består av blant annet nødhjelpskoordinatorer og spesialister i logistikk. De har jevnlige møter og vurderer fortløpende hvordan hjelpen fra Norge skal organiseres.

– Vi vet at i Japan arbeider Røde Kors allerede både i Tokyo og ute i lokalforeningene på samme måte som Røde Kors på Filippinene er i arbeid med evakuering, sier Jon Martin Larsen, mediesjef i Røde Kors Norge.

Børge Brende opplyser at Japan er regnet som et av de landene i verden med best beredskap på denne typen katastrofer, men at Norge er klare til å bidra med hjelp til regionen. .

– Vi vet at tsunamien vil ramme store deler av Stillehavsområdet, utover dagen og er svært bekymret for konsekvensene når den vil slå inn over områder som Filippinene, Russland, stillehavsøyene, sier Brende.

Starter innsamling

Røde Kors på Filippinene har frivillige i de fleste landsbyer og byer over hele landet, og har de senere årene hatt sterk fokus på håndtering av katastrofer som dette.

– Røde Kors på Filippinene har nå sendt ut melding til alle sine lokale foreninger om å være i beredskap og starter nå med å advare folk mot å oppholde seg på strendene. De er også forberedt på en eventuell evakuering av folk vekk fra kystområder, sier Brende.

Røde Kors starter innsamling til sitt nødhjelpsfond via telefonnummer 820 44000

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Det måtte bli Japan

 2. VERDEN

  Tsunamien i Indonesia ble ikke fanget opp. Derfor er katastrofen blitt en vekker.

 3. VERDEN

  Paven ber om Nord-Korea-forhandlinger og nevner Norge som mulig megler

 4. VERDEN

  Nyhetene som preget det siste tiåret – sett fra verdensrommet

 5. VERDEN

  Minst 384 døde i kraftig jordskjelv i Indonesia

 6. VERDEN

  Drivstoff fjernes etter Fukushima-ulykken i 2011