Verden

Pågripelser og stengte T-banestasjoner i Moskva etter Navalnyj-fengsling

Russisk politi har pågrepet flere mennesker som demonstrerer mot dommen mot opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj.

En pågrepet mann fraktes bort av politiet på Den røde plass i Moskva tirsdag kveld.
  • NTB-AFP

Flere demonstranter har i løpet av tirsdagskvelden samlet seg på Den røde plass ved Kreml, hvor minst 15 personer er blitt pågrepet av politiet.

Myndighetene har også stengt fire T-banestasjoner i området.

Straks etter at dommen mot Navalnyj falt tirsdag kveld, oppfordret hans støttespillere folk om å demonstrere i gatene for å vise sin forrakt mot dommen.

Tidligere tirsdag ble godt over 300 demonstranter pågrepet, inkludert journalister, ifølge OVD-info.

Titusenvis av mennesker har de siste ukene demonstrert i Moskva og andre russiske byer. Søndag ble 5.750 demonstranter pågrepet i forbindelse med demonstrasjoner.

Soldater fra russlands nasjonalgarde står samlet på Den røde plass for å forhindre demonstrasjoner og opptøyer etter dommen mot regimekritikeren Aleksej Navalnyj.

Ber om løslatelse

Dommen mot Navalnyj har utløst sterke internasjonale reaksjoner. Utenriksminister Ine Erikesen Søreide betegner dommen som «uakseptabel».

Utenriksministrene i Storbritannia, USA og Tyskland fordømmer også fengselsdommen mot opposisjonspolitikeren.

– Vi gjentar vår oppfordring til den russiske regjeringen om å umiddelbart og betingelsesløst løslate Navalnyj, samt flere hundre andre russiske borgere som uriktig er arrestert de siste ukene for å ha utøvd sine rettigheter, deriblant retten til ytringsfrihet og fredelig organisering, sier USAs Antony Blinken i en uttalelse tirsdag.

Storbritannia krever også at Navalnyj løslates uten vilkår.

– Dagens urimelige kjennelse er rettet mot offeret for forgifting i stedet for dem som er ansvarlige, sier Dominic Raab.

– Ingen grunn til å blande seg inn

Russland beskriver oppfordringene fra vestlige land som «løsrevet fra virkeligheten».

– Det er ingen grunn til å blande seg inn i en suveren stats indre anliggender, sier talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet tirsdag kveld, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Da hadde utenriksministrene i land som Norge, USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike gjentatt oppfordringene om at opposisjonspolitikeren Navalnyj løslates med det samme. Det skjer i kjølvannet av at en russisk domstol tirsdag dømte Navalnyj til å sone over to år i fengsel.

Appellene fra vestlige kolleger er «løsrevet fra virkeligheten», ifølge Zakharova.

Les også

  1. Aleksej Navalnyj dømt til 3,5 års fengsel

  2. Han skjønte én ting bedre enn alle andre russiske politikere. Slik ble Navalnyj stor.