Gordon Brown trekker seg som statsminister

Gordon Brown vil ikke fortsette som statsminister eller partileder. Samtidig er De konservative villige til å holde folkeavstemning om britisk valgreform, som et siste tilbud til Liberaldemokratene.

Gordon Brown sa mandag at han gir seg som statsminister.
  • Jon Dagsland Holgersen

Les også:

På en pressekonferanse utenfor 10 Downing Street i London i kveld annonserte Gordon Brown at han gir seg.

— Jeg har ingen planer om å fortsette som partileder lenger enn nødvendig, sa Brown.

Dette innebærer at Labour-lederen også gir seg som statsminister. Årsaken skal være at han ønsker at Liberaldemokratene og Labour skal kunne inngå samarbeid.

Brown har vært statsminister siden juni 2007, men åpner for å fortsette som statsminister til partiet har valgt en ny leder.

Ny leder innen september

Brown ber selv Labour om å velge ny partileder foran landsmøtet i september.

- Årsaken til at vi har et «hung parliament», er at ingen parti eller leder var i stand til å vinne valget. Som leder av mitt parti må jeg akseptere at det er en dom over meg, sa han på pressekonferansen.

Det er også klart at Liberaldemokratene nå starter formelle samtaler med Labour. Partiet er samtidig i forhandlinger med De konservative.

Rundt klokken 20 melder nyhetsbyrået Reuters at Det konservative partiet er villig til å holde folkeavstemning om britisk valgreform, som et siste tilbud til Liberaldemokratene.

Kan åpne for samarbeid

Nick Cleggs Liberaldemokratene vil starte formelle samtaler med Labour etter at Gordon Brown har bestemt seg for å gi seg. FOTO:AP.

— Nick Clegg har akkurat fortalt meg at selv om han vil fortsette dialogen med De konservative, ønsker han å begynne formelle diskusjoner med Labour, sa Brown. Ifølge BBC er Browns beslutning svært viktig ettersom det kan føre til at Liberaldemokratene velger å gå i regjeringssamarbeid med Labour framfor De konservative.

**Nick Cleggs parti har nemlig vært negative til å starte forhandlinger med et Labour der Brown er leder, noe også Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad

Les også

Ekspert mener Brown trolig er ferdig som statsminister

i et intervju med Aftenposten.no i forrige uke.**

Nå er ikke dette lenger et problem, og dermed er det helt åpent hvem Clegg velger å gå i samarbeid med.

Et samarbeid med Labour kan imidlertid være risikabelt ettersom opinionen vil oppfatte det som både urettmessig og urettferdig å la partiet bli sittende med regjeringsmakten etter valgtapet. De to partiene vil heller ikke oppnå flertall i Underhuset i en eventuell koalisjon.

Kort tid etter Browns pressekonferanse uttalte Clegg ifølge NTB at Gordon Browns beslutning om å gå av som Labour-leder kan være et viktig ledd i en smertefri overgang til en stabil regjering.

Les også:

— Enige om koalisjonsregjering

Tidligere i dag meldte Sky News at mye tyder på at

Les også

- Enige om ny regjering

med Det konservative partiet og Liberaldemokratene.

De to partiene har til sammen et flertall av setene i den britiske nasjonalforsamlingen.

— Rammene for en avtale er satt, men partiene må nå gå til parlamentsmedlemmene for å legge frem avtalen for dem. Ting beveger seg raskt nå. Så fort møtene i ettermiddag er holdt, tror jeg ting vil skje veldig, veldig raskt, sier Sky News-journalisten Joey Jones til egen nettside.

Miliband kan ta over

Utenriksminister David Miliband er regnet som en av de

Les også

Han kan ta Labour i havn

til å ta over som statsminister, og ifølge Sky News har han mandag bestemt seg for å stille som kandidat som partileder.

Den britiske utenriksministeren har lenge vært ansett som en av flere kronprinser i det britiske Labour-partiet.

De siste dagene er det blitt stadig tydeligere at han har sikret seg støtte fra flere mektige folk i ulike deler av partiet, skrev flere britiske medier fredag.

Utenriksminister David Miliband kan bli ny statsminister. FOTO:AP.