Tusenvis protesterer mot rasisme i Frankrike

Folk marsjerte gjennom gatene i en rekke franske byer lørdag for å protestere mot regjeringens behandling av romfolk.

Stopp rasismen, krevde tusenvis av demonstranter i Beograd etter den franske presidentens forslag om å utvise flere grupper av romfolket.

Les også:

Demonstrantene mener president Nicolas Sarkozy fører en umenneskelig politikk når myndighetene har revet leirene til romfolk og sendt over 8.000 mennesker til Romania og Bulgaria.

I Paris gikk en gruppe romfolk som har fått bostedene sine rasert av franske myndigheter, i spissen for demonstrasjonstoget. 12.000 mennesker, deriblant opposisjonsledere, fulgte dem, ifølge politiets anslag. Arrangørene hevder at så mange som 50.000 deltok.

— Statsrasisme

I Bordeaux samlet over ett tusen mennesker til en to timer lang marsj mot «fremmedfiendtlig politikk», og et lignende antall protesterte mot «statsrasisme» i Toulouse.

En liten jente spiser is mens hun deltar i demonstrasjonen i Paris i dag. (FOTO: SCANPIX)

— Jeg vil vise at det ikke bare er rasister i Frankrike, sier Vincent, som hadde møtt opp i den sørfranske byen. Enda flere tusener protesterte i Marseille, Lyon og mange andre byer.

Minister for nasjonal sikkerhet Eric Ciotti, som tilhører Sarkozys parti UMP, fordømte demonstrantene som «medskyldige med dem som spotter lovene».

Også utenfor de franske ambassadene i flere europeiske byer, blant annet London og Brussel, var det mindre demonstrasjoner lørdag.

- Kamp mot kriminelle

Sarkozy hevder utkastelsen av romfolk, også kalt sigøynere, er nødvendig for å få bukt med kriminelle, og mener myndighetene har rett til å sende ut folk som ikke er i stand til å forsørge seg selv etter tre måneder i landet.

I tillegg til aksjonene mot romfolk, er den franske nasjonalforsamlingen i ferd med å behandle en nye sikkerhetslov, som blant annet åpner for å tilbakekalle statsborgerskapet til innvandrere som går til angrep på politifolk.

— Det er viktig at det er så mange av oss som rolig sier fra at framtiden for dette landet ikke er å vende tilbake til hat og rasistiske fordommer, sier Jean-Pierre Dubois, leder for den Den franske menneskerettsligaen.

Kritikere hevder at regjeringen med forsøker å vende oppmerksomheten vekk fra andre problemer, som nødvendige pensjonsreformer og budsjettkutt, ved å fokusere på kriminalitet begått av omreisende og innvandrere.

Tirsdag har fagbevegelsen varslet streiker og demonstrasjoner mot regjeringens reformforslag.Demonstrantene mener president Nicolas Sarkozy fører en umenneskelig politikk når myndighetene har revet leirene til romfolk og sendt over 8.000 mennesker til Romania og Bulgaria.

Tusenvis av vanlige franskmenn deltok i demonstrasjonen i Paris. (FOTO: SCANPIX)