Verden

Russland innfører sanksjoner mot åtte EU-tjenestemenn – EU truer med å svare

EU sier de «forbeholder seg retten» til å svare etter at Russland fredag ga åtte tjenestemann fra EU-land innreiseforbud til landet.

EU-parlamentets leder David Sassoli er en av åtte tjenestemenn fra EU som fra fredag har fått reiseforbud til Russland.
  • NTB-TT-AFP

Tiltakene mot de åtte tjenestemennene er et svar på sanksjoner som EU innførte i mars som følge av fengslingen av regimekritikeren Aleksej Navalnyj og de voldsomme reaksjonene mot demonstranter som demonstrerte til støtte for Navalnyj.

– EU fortsetter sin politikk med ensidige ulovlige restriksjoner rettet mot russiske borgere og organisasjoner. Slike handlinger gir ingen tvil om at deres virkelige mål er for enhver pris å begrense utviklingen av landet vårt, sier det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Svensk forsker

Blant de åtte er EU-kommisjonens visepresident Vera Jourová og EU-parlamentets leder David Sassoli, samt tjenestemenn fra Frankrike, Tyskland, Estland og Litauen.

– Ingen sanksjoner eller skremsler kommer til å stoppe EU-parlamentet eller meg fra å forsvare menneskerettigheter, frihet og demokrati. Trusler demper oss ikke, skriver Sassoli i sosiale medier.

Forsker Åsa Scott ved svenske Totalförsvarets forskningsinstitut er også på listen. Hun var i fjor med på å bekrefte at regimekritikeren Aleksej Navalnyj var blitt forgiftet av den sovjetiske nervegiften novitsjok.

– Sverige fordømmer Russlands urettferdige sanksjoner, sier Sveriges Utenriksdepartement til nyhetsbyrået TT.

EU: – Uakseptabelt

I en felles uttalelse fordømmer lederne for EU-rådet, EU-kommisjonen og EU-parlamentet sanksjonene.

– Denne handlingen er uakseptabel, mangler juridisk begrunnelse og er helt grunnløs. Den retter seg direkte mot EU, ikke bare de berørte individene, heter det i uttalelsen.

– EU forbeholder seg retten til å treffe passende tiltak som svar, legger de til.

I tillegg til fengslingen av Navalnyj har de pågående krisene i Hviterussland og Ukraina, samt påstått russisk innblanding i utenlandske valg, bidratt til en rask forverring av forholdet mellom Russland og Vesten de siste årene.

Les også

  1. Navalnyjs nettverk stemplet som ekstremistorganisasjon

  2. Han fikk politiske fangers «stjernestempel». Så kom ti år gamle videoer til overflaten.