Verden

Angela Merkel ble ydmyket på hjemmebane. Tapte for høyrepopulistene i AfD.

Det høyrepopulistiske partiet AfD ble større enn Merkels eget parti CDU i søndagens valg. Og det i delstaten der hun har sin egen valgkrets.

Kansler Angela Merkel og hennes kristeligdemokrater opplevde et historisk nederlag søndag. I delstatsvalget i Mecklenburg-Vorpommern ble CDU mindre enn høyrepopulistiske Alternative für Deutschland. Foto: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS, NTB Scanpix

 • Ingrid Brekke

«Opprør i Merkels stue» skriver Der Spiegel om valget i Mecklenburg-Vorpommern. Den første valgdagsmålingen etter at valglokalene stengte kl 18 viser at sosialdemokratene (SPD) fikk en klar seier med 30,5 prosent.

Bomben kommer imidlertid deretter: Opprørerne på ytre høyre, Alternative für Deutschland (AfD), får 21 prosent, 2 prosentpoeng over Angela Merkels parti. Også venstrepartiet Die Linke har gjort et elendig valg med 12,5 prosent (ned 6 prosent). De gjør det vanligvis godt i delstatene i det tidligere DDR.

 • Terror-sommeren har skremt tyskerne og svekket Angela Merkel

Toppkandidaten i AfD Leif-Erik Holm og hans kone Wenke på vei til stemmelokalene i landsbyen Klein Trebbow søndag. Den tidligere radioprogramlederen får mye av æren for partiets historisk gode resultat. Foto: JOACHIM HERRMANN / REUTERS

Sjarm og tredagersskjegg

Mye av æren for at opprørerne i AfD gjorde det så bra, skal Leif-Erik Holm ha. Toppkandidaten var tidligere programleder på radio i delstaten og regnes som å tilhøre den moderate fløyen i AfD, skriver Die Welt - som beskriver ham som en vinnertype med tredagerskjegg og sjarm.

Holm er opptatt av familiepolitikk og sier at han engasjerte seg i AfD fordi han var motstander av Merkels redningspolitikk under eurokrisen.

"Slik at Tyskland ikke blir ødelagt", heter det på denne valgplakaten fra AfD. Ved siden av forsøker den sittende regjeringssjefen Erwin Sellering seg med et budskap om barns oppvekstvilkår. Foto: STEFANIE LOOS/REUTERS, NTB SCANPIX

Ingen vil samarbeide med AfD

Men selv om AfD gjorde det så bra i søndagens valg, kommer ikke Holm og hans partikolleger til å sitte i regjering. Ingen andre partier vil samarbeide med AfD. Hittil har delstaten - som Tyskland - blitt styrt av en storkoalisjon bestående av sosialdemokrater (SPD) og kristeligdemokrater (CDU). Hvis målingen blir valgresultatet, kan storkoalisjonen fortsette som før.

Valgdeltagelsen i Mecklenburg-Vorpommern er notorisk lav. Men søndag steg den med hele ti prosent sammenlignet med valget i 2011. 61,4 prosent av de stemmeberettigede deltok.

Lørdag var Angela Merkel i Bad Doberan i Mecklenburg-Vorpommern for å støtte den lokale toppkandidaten Lorenz Caffier (t.v.) i valgkampavslutningen. Et helt sjømannskor hjalp også til. Foto: Bernd Wuestneck/AP, NTB Scanpix

En ørefik for Merkel

Kanskje er det like greit for kansler Angela Merkel at hun følger valgresultatet fra G20-møtet i Kina. Mecklenburg-Vorpommern er nemlig delstaten der hun selv har sin egen valgkrets - en krets som har gitt henne direktemandat til Forbundsdagen i seks valg etter hverandre. At de er nettopp her AfD skulle oppnå det historiske resultatet å bli større enn CDU regnes som en ekstra ydmykelse.

Hovedårsaken til AfDs fremgang er at rikspolitiske spørsmål om flyktninger og asylpolitikk helt har overtatt dagsorden. Om to uker er det også valg i Berlin, og resultatene fra disse to valgene regnes som frempek mot valget til Forbundsdagen om et år.

Nå ser det altså ut til at den positive trenden fra de tre delstatsvalgene i vår fortsetter for høyrepopulistene. De fikk også med seg nok en gladnyhet søndag: I en fersk meningsmåling ble de tredje største parti på riksplan, etter CDU og SPD. 12 prosent sier at de ville stemt på AfD, mot 11 prosent på De grønne.

Mecklenburg-Vorpommern har mye skjønnhet å by på og turisme er en vesentlig næring. Her har en båt satt seil med AfD-reklame i Schwerin Foto: STEFANIE LOOS/REUTERS, NTB SCANPIX

Tysklands «fattighus»

Mecklenburg-Vorpommern er Tysklands fattigste delstat. Arbeidsledigheten er større her enn i det meste av landet ellers, og ligger nå på ni prosent. Fraflytting er dessuten et problem i den tynt befolkede delstaten langs Østersjøkysten.

Flyktningene og asylsøkerne folk uttrykker så stor bekymring for, er det heller ikke spesielt mange av. I en delstat med 1,6 millioner innbyggere var deres kvote i fjor på 25.000.

De fleste av disse har allerede forlatt Mecklenburg-Vorpommern for å reise til steder som har «jobber, folk og butikker», sa CDU-kandidaten Frieder Weinhold til nyhetsbyrået AFP.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. CDU
 2. Høyrepopulisme
 3. Tyskland
 4. Angela Merkel

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Merkels popularitet faller hjemme. Nå stoler hver fjerde østtysker mer på Putin.

 2. KOMMENTAR

  Angsten har grepet tyskerne | Per Kristian Haugen

 3. KOMMENTAR

  Ikke lett å rikke på Merkel | Per Kristian Haugen

 4. VERDEN

  I Tyskland kommer den største spenningen først etter at valget er over

 5. KOMMENTAR

  Tyskerne ryster sin kansler | Frank Rossavik

 6. VERDEN

  Sterke reaksjoner etter at høyrepopulister ble tredje største parti i Tyskland