Verden

Ny studie: Ni av ti sjøfugl spiser plast

Tallet vil øke frem til 2050, mener forskere.

En enslig fugl i et hav av plastsøppel skylt opp på en strand på Christmas Island i Det indiske hav.
  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg

Forskere ved den australske forskningsenheten CSIRO og Imperial College London har tirsdag offentliggjort en studie som viser at det store flertallet av verdens sjøfugler har plast i magen.

Og tallet har vært økende fra studier tilbake til 1960-tallet. Da ble plast kun funnet i fem prosent av sjøfuglene. I 2010 var tallet steget til 80 prosent, skriver CSIRO på sine hjemmesider.

Plastposer og korker

I den nye studien fant forskerne at nær 60 prosent av de undersøkte sjøfuglene hadde plast i magen. Det inkluderer blant annet plastposer, korker og plastfibre fra syntetiske klær.

— Ut fra historiske observasjoner kan vi forutsi at 90 prosent av sjøfugl har spist plast. Det er et enormt antall og det tydeliggjør virkelig utbredelsen av plastforurensning, sier seniorforsker Chris Wilcox ved CSIRO.

Les også: Den tause våren i fuglefjellet

Forsker Britta Denise Hardesty ved CSIRO viser noen av funnene i magen på en død fugl.

Fant 200 plastdeler i én fugl

Ifølge deres estimater vil antallet øke til 99 prosent innen 2050.

I studien har de funnet opptil 200 deler av plast i én enkelt sjøfugl.

Forskerne mener sjøfugler gir en svært god indikasjon på økosystemers helse. De mener plastforekomst vil ramme dyrelivet hardest der det samles opp i Sørishavet, i et bånd rundt det sørlige Australia, Sør-Afrika og Sør-Amerika.

Bekymret for pingviner og albatross

Forsker Erik van Sebille ved Imperial College London mener plastforurensning vil ha størst negativ innvirkning i områder med stort artsmangfold.

— Vi er veldig bekymret for pingviner og store albatrosser som holder til i de hardest rammede områdene, sier van Sebille.

Forskerne mener plastforurensingen kan reduseres med enkle grep:

Redusere omfanget av plastemballasje, forby plast som kun kan brukes én gang, eller innføre avgift på disse - og i større grad innføre pant på resirkulerbar plast.

Les også: Trekkfuglene går helt i surr

Les også

  1. En 20-åring skal rense verdenshavene for plast

  2. Plast dreper én million sjøfugl hvert år

  3. Forskerne vet ikke hvor plastavfallet i havet blir av