Flyktninger strømmer over grensen til Østerrike

Politiet i Østerrike venter at det vil komme 10.000 flyktninger og migranter fra Ungarn i løpet av lørdagen. Flere tusen flyktninger gikk lørdag morgen over grensen fra Ungarn.

Migranter tar seg over grensen mellom Ungarn og Østerrike.
  • Ntb

Lørdag morgen hadde allerede 4000 passert den østerrikske grensen, opplyser politisjef Hans Peter Doskozil ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

De mange ankomstene skyldes at Ungarn nå lar de mennesker uten lovlig innreisetillatelse fortsette videre vestover til Østerrike, etter at de har sittet fast i Ungarn i nesten en uke. Flyktningene fikk natt til lørdag klarsignal fra Tyskland og Østerrike om at de var velkommen over grensen fra Ungarn.

Omtrent samtidig rullet en lang rekke busser opp og dannet en kø utenfor togstasjonen i Budapest hvor flere hundre flyktninger har «sittet fast» de siste dagene.

– På vegne av den ungarske regjeringen er det satt opp gratis buss til den siste byen før grensen til Østerrike, ropte en mann på arabisk gjennom en megafon.

Tydelig slitne

Bussene ble raskt fylt opp, og jubelen var stor blant mange av passasjerene da de kjørte ut fra stasjonen.

Les også:

Les også

Anundsen ønsker å sende flere asylbarn ut av Norge

Rundt klokken 3 begynte bussene å ankomme grensen. Mange av passasjerene var tydelig slitne da de steg ut og gikk til fots i en lang kø over til Østerrike. Hjelpearbeidere delte ut vann og frukt.

– Vi er glade. Vi vil dra til Tyskland, sa en syrisk mann sa han het Mohammed.

Flyktninger går langs motorveien mot grensen til Østerrike. Fredag kveld bestemte den ungarske regjeringen seg for å "busse" tusenvis av flyktninger til den østerriske grensen.

Fastlåst

Mange av flyktningene som har oppholdt seg på togstasjonen i Budapest de siste dagene, har sagt at de ønsker å dra til Østerrike og videre til Tyskland. Derfor understreket Østerrikes statsminister Werner Faymann at han hadde konsultert Tysklands statsminister Angela Merkel før han slapp nyheten om at flyktningene skulle få komme over grensen.

De siste dagene har det hopet seg opp med flyktninger i Ungarn, og europeiske ledere har ikke klart å bli enige om et felles svar på hvem som har ansvar for dem.

Ungarn har insistert på at landet ikke kan slippe flyktningene videre inn i Schengen uten de riktige dokumentene, og at de må registreres slik EUs regler tilsier. Men flyktningene har nektet å la seg registrere i Ungarn av frykt for å bli sendt tilbake dit når de eventuelt kommer til Tyskland, slik Dublin-konvensjonen åpner for.

Røde Kors forberedt

Etter flere dager med kaotiske scener med flyktninger og migranter som prøvde å ta seg om bord på tog på stasjonen i Budapest, toppet det seg da rundt tusen migranter tok beina fatt og begynte å gå mot Østerrike fredag.

Som svar på dette besluttet ungarske myndigheter å tilby busstransport både til de vandrende flyktningene og til alle som var igjen på togstasjonen.

Røde Kors i Østerrike sier at de forventer at hundrevis av flyktninger vil ankomme deres senter i grensebyen Nickelsdorf i løpet av morgentimene lørdag.

En av bussene som skal frakte flyktninger mot grensen til Østerrike, forlater her Keleti-togstasjonen i Budapest – til stor jubel fra passasjerene.

– Vi fikk en indikasjon fra myndighetene om at vi kan regne med mellom 800 og 1500 mennesker. Vi gjør klar senger, telt, mat og varm drikke. Det vil også være helsepersonell til stede, sier en talsmann for Røde Kors i provinsen Burgenland i Østerrike.

Les også:

Les også

Cameron vil trolig ta imot flere syriske flyktninger

Ifølge en polititalsmann tror man det totale antallet flyktninger som kommer over grensen de neste timene vil være på mellom 800 og 3000.

Skammer seg over Orban

Ungarns statsminister Viktor Orbán sa i et radiointervju fredag at landet ikke vil myke opp flyktningepolitikken.

– Strømmen av flyktninger er endeløs. Vi må beskytte grensene våre; hvis ikke, kan vi ende opp som en minoritet på vårt eget kontinent, hevdet han.

Statsministeren har de siste dagene også sagt at Ungarn som et kristent land ikke ønsker omfattende muslimsk innvandring.

– Noen ganger må man skamme seg over Victor Orban. Han har ødelagt så mye i Ungarn, men også mye når det kommer til verdiene i EU, sa Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn til den tyske TV-kanalen ZDF torsdag kveld.

– Det ville være en katastrofe om vi måtte innføre sanksjoner mot EU-land for å tvinge dem til å vise medmenneskelighet, sa han på spørsmål om Ungarn kan tvinges til å behandle flyktningene bedre.