Verden

Euroklubben mangler regler for utmeldelse

Da eurosamarbeidet ble skapt, var det ingen som tenkte på at noen skulle forlate det. Tilliten til euroen hviler på at ingen skal melde seg ut.

En eldre mann spaserer forbi PR-materiell som reklamerer for Hellas' sin snarlige inntreden i eurosonen i 2001. Valutaen ble formelt tatt i bruk i landet ved inngangen til 2002.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Følg utviklingen fortløpende i vårt livestudio

Hvis Hellas skal slutte med euro, hvordan vil det skje?

Euroen er ikke en klubb du bare melder deg ut av. Det finnes en rekke regler for hva som kreves for å bli med i eurogruppen, men det har aldri skjedd tidligere at noen har hoppet av. Det finnes ingen regler eller presedens for et land som skal forlate den felles EU-valutaen. Østerrikes finansminister Hans Jörg Schelling sa i et intervju i helgen at det er Hellas som må be om å få forlate euroen.

Hva skjer etter at Hellas eventuelt har forlatt euroen?

Den greske staten må i løpet av kort tid trykke egne pengesedler for å betale lønninger og pensjoner, fordi statens inntekter i euro ikke er tilstrekkelig. Gjeld i euro blir vanskelig å betjene.På denne måten kan Hellas' gamle valuta, drakmer, gjenoppstå. Resultatet vil nødvendigvis føre til en devaluering av drakmen og en kraftig inflasjon.

Arbeidere hos den greske sentralbanken gjør drakmesedler klare for destruksjon i desember 2001, i forkant av at landet tok i bruk euroen ved inngangen til 2002. Dersom Hellas går ut av eurosamarbeidet, kan drakmen gjenoppstå.

Det vil gjøre greske varer mer konkurransedyktige og øke eksporten, men importerte varer blir dyrere og det blir tungt å betjene landets gjeld.Noen mener Hellas alt i alt kan tjene på dette etter flere år, men først må landets politikere greie å styre landet gjennom et finansielt kaos, verre enn det vi ser nå.

Les reportasjen fra Athen:

Les også

«Europeerne tror at grekerne tar pengene fra dem, legger seg på stranden og drikker ouzo».

Kan du fortsatt bruke euro i Hellas om de forlater euroen?

Det finnes en rekke land i verden der for eksempel dollar er brukt som betalingsmiddel, selv om landet har en egen valuta. Under finanskrisen på Island aksepterte man euro, selv om landet hverken er med i EU eller eurosamarbeidet. Hva slags betalingsmiddel som kan brukes i butikker og lignende, avgjøres sjelden av staten.

Betyr Hellas exit fra euro at det også forlater EU?

Neppe. Detter upløyd mark. Det finnes regler for å melde seg ut av EU, men ikke euroen. Grønland forlot EU på 1980-tallet. Det er i dag bare 19 EU-land som er med i euroen. Selv land som oppfyller kriteriene, som Sverige, har valgt å stå utenfor selv om de egentlig er traktatforpoliktet til å innføre euro. Fortsatt vil Hellas være EUs yttergrense gjennom Schengen-samarbeidet. Hellas' innflytelse i EU vil være betydelig redusert om det forlater eurosamarbeidet.

— Hva vet egentlig det greske folket om detaljene i vårt forslag til en avtale? EU-kommisjonens president Jean-Claude virket oppgitt da han mandag stilte til en pressekonferanse om avtalen som har blitt forelagt Hellas.

Hva betyr det for euroen at et land forlater den?

For EU som et økonomisk/politisk prosjekt er det en krise, fordi det er første gang at integrasjonen settes i revers. Økonomisk er det vanskelig å si hva det vil bety. Hellas er en liten del av euroøkonomien. En omfattende gresk bankkrise, slik vi allerede ser, er et problem for en rekke land i regionen.

I land som Albania, Bulgaria, Kypros, Romania, Serbia, Tyrkia og Makedonia er greske banker tungt inne i finanssektoren. Her ser en også at folk tar ut pengene sine av de greskeide bankene i frykt for å tape dem.

Kilde; BBC, Die Press, EUObserver, Financial Times.

Les også

  1. Kreta-turister har tømt minibanker på øya i panikk

  2. «Det er mye frykt nå. Folk holder pusten»

  3. Nervøs stemning i Athens gater

Les mer om

  1. Hellas