Sekkingstad trolig til Norge tirsdag

Kjartan Sekkingstad reiser trolig til Norge tirsdag, opplyser Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

Kjartan Sekkingstad ble i helgen igjen en fri mann, etter ett år i jungelen hos Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene. Foto: Stringer / NTB scanpix

Sotra-mannen ble søndag overlevert til filippinske myndigheter etter å ha sittet ett år i fangenskap hos den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene. Sekkingstad ble sluppet fri søndag.

Sekkingstad var tydelig preget av et brutalt år som gissel, da han møtt norsk og internasjonal presse sammen med Filippinenes president Rodrigo Duterte søndag ettermiddag.

Han ble senere fløyet til hovedstaden Manila, hvor han blir ivaretatt av ansatte ved den norske ambassaden.

UD opplyser til NTB mandag morgen at Sekkingstad skal gjennom en grundig helsesjekk i Manila mandag, før han etter planen reiser til Norge tirsdag.

Sekkingstad har de siste 15 årene bodd på Filippinene.

Uklart hvor mye som ble betalt i løsepenger

Filippinenes fredsminister Jesus Dureza hevdet lørdag kveld at det ikke var betalt løsepenger for Sekkingstad, noe som bestrides av andre kilder.

Filippinsk politi opplyste i helgen i en kunngjøring at det var betalt 5,2 millioner kroner i løsepenger til Abu Sayyaf-geriljaen for å sikre frigivelsen nordmannen.

The Philippine Star mener nå å vite at det skal ha blitt betalt over 100 millioner pesos i løsepenger for Sekkingstad, noe som tilsvarer rundt 17,3 millioner kroner.

– Kilder opplyste i går til The Star at Sekkingstads familie og venner fra Norge skaffet til veie løsepengene, skriver avisen mandag.

– Norge har ikke utbetalt løsepenger

Statsminister Erna Solberg fastholder at norske myndigheter ikke har betalt løsepenger, eller på noen måte har bistått andre med å gjøre dette.

– Norske myndigheter har ikke deltatt i utbetaling av løsepenger eller gitt noen innrømmelser i denne saken, sa Solberg søndag.

Filippinske myndigheter har heller ikke betalt løsepenger for Sekkingstad, understreker en talsmann for president Rodrigo Duterte.

– Men vi vet ikke hvorvidt en tredjepart eller familien har betalt løsepenger, sier talsmannen Martin Andanar til radiostasjonen dzRB.

Ville ha mer

Duterte hevdet selv i august at det var betalt løsepenger for Sekkingstad og anklaget Abu Sayyaf for ikke å holde sin del av avtalen og frigi nordmannen.

Ifølge Duterte var det da betalt 50 millioner pesos, nærmere 9 millioner kroner i løsepenger for Sekkingstad, men Abu Sayyaf krevde da mer.

– De utsetter det stadig. Millioner er betalt i løsepenger for nordmannen, sa Duterte da.

Velstående familie

Hvem som eventuelt har skaffet løsepengene for Sekkingstad til veie, er ikke kjent.

Sekkingstads bror Odd Kåre Sekkingstad opplyste i forrige måned at familien i Norge var ukjent med at det skulle ha blitt betalt løsepenger.

Det er heller ikke kjent om eierne av The Holiday Oceanview Marina, der Sekkingstad jobbet da han ble bortført, har bidratt til å betale løsepenger.

Ferieanlegget eies av en velstående familie på øya Samal, og Sekkingstad var tidligere gift med et av medlemmene i familien, Ellen Lee Kwen, som døde i 2013.