Verden

Herfra skal Clinton styre valgkampen

(NEW YORK/Aftenposten): Hillary Clinton har leid to etasjer i en kontorbygning rett ved Clinton Street i Brooklyn. Dermed er hun nødt til å kunngjøre innen 15. april at hun stiller som presidentkandidat ved valget i 2016.

I denne bygningen i Brooklyn har Hillary Clinton leid et par etasjer. Ifølge USAs valgkampregler må man kunngjøre at man er kandidat maks 15 dager etter at man har startet med valgkampaktiviteter.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

– Uff, sukker kontorarbeideren og tar et drag av sigaren sin.

Han trenger ikke tenke lenge før han sier hva han tenker om at Hillary Clintons kampanjestab snart kommer til å flytte inn i den samme bygningen der han selv har jobbet i en årrekke.

— Det blir kaotisk

– Det kommer til å bli en dyrehage. Sikkerhetsfolk, pressefolk, horder av frivillige ... jeg kan ikke skjønne annet enn at det blir kaotisk, sier mannen, som jobber for New Yorks transportmyndigheter.

Den 19 etasjer høye bygningen, One Pierrepont Plaza, ligger perfekt plassert for en moderne valgkampmaskin. Med gangavstand til 12 T-banelinjer og en drøss med busser vil det være enkelt for valgkampstaben – som regel underbetalte eller frivillige – å komme seg hit.

Området, kjent som Brooklyn Heights, er også fullt av butikker, restauranter og kort avstand til den nyrestaurerte Brooklyn Bridge Park.

At kontorbygningen ligger rundt hjørnet fra Clinton Street, kan vel heller ikke skade.

Må si fra innen onsdag 15. april

Det var nettstedet Politico som først meldte at Hillary Clinton hadde signert leiekontrakten her, og at hun gjorde det 1. april. Valgkampreglementet i USA tilsier at man må kunngjøre at man er kandidat maks 15 dager etter at man har startet å drive med valgkampaktiviteter.

Og det å leie to etasjer i en travel kontorbygning er definitivt en valgkampaktivitet.

– Før var dette et utrivelig strøk

Dermed er det duket for en kunngjøring innen 15. april om at Hillary Clinton (67), tidligere utenriksminister, senator og førstedame, ønsker å bli demokratenes kandidat ved presidentvalget i november 2016.

Hillary Clinton er den soleklare favoritt til å bli presidentkandidat for Det demokratiske partiet.

For tiden er bygningen dekket av stillaser. Den er under bygging, akkurat som Clinton-kampanjen. Ingen Aftenposten snakket med da vi besøkte stedet ønsket å stå åpent frem for å snakke om den nye leietageren, men det er ingen tvil om at Clinton-kontoret for tiden er et stort samtaletema.

– Jeg skjønner godt at hun valgte dette området, jeg, sier Jessica (34), som også jobber i denne bygningen.

Hun bor selv i Williamsburg, og går den korte veien ned til Brooklyn Heights hver dag.

– Dette er et mer etablert område, det føles mer som Manhattan enn hva det gjør ellers i Brooklyn. Og det er blitt veldig mye finere her de siste 10–15 årene. Før det var det et utrivelig strøk. Nå kommer vi ofte hit for å spise på ett av stedene langs Montague Street, sier hun.

Stiller trolig uten seriøs konkurranse

Clinton har lenge hatt sin base i New York, og hun vil nå kunne flytte medarbeiderne sine ut av sine trange kontorlokaler på Manhattan.

Foreløpig er hun den eneste kandidaten fra demokratene som har vist noen interesse for å stille til valg. Skulle noen våge å utfordre henne, vil det være mot absolutt alle odds.

Navn som Joe Biden, Elizabeth Warren og Martin O´Malley er nevnt som mulige Clinton-motstandere, men det er fullt mulig at Clinton blir nominert nærmest uten kamp.

Det amerikanske presidentvalget avholdes tirsdag 8. november 2016.

Les også

  1. Rand Paul fester blikket på Det hvite hus

  2. Eksilkubanerne jubler for tøvær

  3. Kan e-postene hindre Clintons vei til Det hvite hus?