Verden

Styrelederen for tyrkisk storavis er arrestert

Styrelederen for den tyrkiske avisen Cumhuriyet er arrestert i Istanbul.

Styrelederen for den tyrkiske opposisjonsavisen Cumhuriyet er arrestert i Istanbul. Tidligere er ni andre ansatte i avisa pågrepet. Disse arrestasjonene kom samme dag som den tyrkiske opposisjonslederen Kemal Kiliçdaroglu besøkte avisa. Her sitter han til høyre med nyhetsredaktør Erdem Gul til venstre for seg. Rundt dem står øvrige redaktører i Cumhuriyets kontorer i Ankara 31. oktober i år. Foto: Reuters / NTB scanpix
  • NTB

Akin Atalay ble pågrepet på flyplassen i Istanbul da han landet med et fly fra Tyskland, ifølge avisa.

Mandag 31. oktober ble sjefredaktøren og åtte journalister i Cumhuriyet pågrepet, anklaget for å ha begått kriminelle handlinger på vegne av terrororganisasjoner og for å ha publisert materiale som legitimerte kuppforsøket i juli. Sist helg ble de ni varetektsfengslet.

Pågripelsene kom samme dag som den tyrkiske opposisjonslederen Kemal Kiliçdaroglu besøkte avisen.

Forholdet mellom Cumhuriyet og regimet tilspisset seg i fjor, da avisen anklaget tyrkisk etterretning for å forsyne islamistiske syriske opprørere med våpen.

Krever livstidsdom for anerkjent forfatter

Fredag kom også nyheten om at tyrkisk påtalemyndighet krever livstidsdom for ni personer som var tilknyttet den prokurdiske avisen Ozgur Gundem, inkludert den internasjonale anerkjente forfatteren Asli Erdogan.

Avisen anklages for å ha kommet med «terroristpropaganda» og ble i august stengt fordi den er mistenkt for å ha koblinger til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK).

De ni mistenkte er siktet for å ha medlemskap i og laget propaganda for en væpnet terrororganisasjon, samt forsøke å splitte nasjonen, opplyser det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Straffedomstolen i Istanbul vil innen 15 dager avgjøre påtalemyndighetens anmodning.

Erdogan er en av Tyrkias mest kjente kvinnelige samtidsforfattere. Hun har nå blitt holdt fengslet i 84 dager, noe som skaper økende bekymring for hennes velferd blant pressefrihetsgrupper. Hennes tilhengere har uttalt at hun lider av astma, kronisk obstruktiv lungesykdom og diabetes.

Tre andre av de mistenkte sitter i arresten, mens de andre er løslatt til rettssaken starter. 

Les også

  1. Enda en HDP-politiker pågrepet i Tyrkia

  2. Opposisjonsledere pågrepet i Tyrkia

  3. Redaktør og journalister i opposisjonsavis pågrepet i Tyrkia

Les mer om

  1. Tyrkia