Trump trekker frem disse tre som toppkandidater i jakten på en visepresident

Republikanernes presidentkandidat sier at han ønsker en makker som kan ta noe av støyten for ham i valgkampen.

Amerikansk presse har i lang tid holdt på med det kaller «veepstakes» – tipping på hvem som blir de to partienes visepresidentkandidater.

Onsdag tok spekulasjonene igjen en ny vending da tidligere leder (speaker) Newt Gingrich i Representantenes hus tok en pause fra Fox News for «å unngå alle interessekonflikter som kan oppstå», som TV-kanalen formulerer det.

Flere medier melder nå at Trump vil kunngjøre sin VP-kandidat fredag, men Trump fortalte Fox News at han kan velge å gjøre det allerede på torsdag.

Han har mange hensyn å ta. Kan vedkommende bidra til å vinne viktige vippestater som Florida og Ohio? Undergraver valget det sentrale budskapet i valgkampen? Står VP-kandidaten i fare for å skinne sterkere enn selve presidentkandidaten? Vil han eller hun være effektiv i valgkampen, gjerne til å angripe motstanderen?

Først og fremst ønsker Trump en kandidat som kan gå i krigen for ham for å ta noe av støyten i alle angrepene som rettes mot ham i valgkampen, forteller han avisen The Wall Street Journal.

– Jeg blir angrepet fra alle hold, sier han til avisen.

Donald Trump har sett etter kandidater som kjenner det politiske spillet i Washington, noe han ikke gjør selv. Han har angivelig også sett til tidligere generaler.

Til The Wall Street Journal trekker Trump spesielt frem tre kandidater: Newt Gingrich, Mike Pence og Chris Christie:

Newt Gingrich

73 år gamle Gingrich var leder for republikanerne i Representantenes hus på 90-tallet og sentral i de mange konfliktene med Bill Clintons administrasjon den gangen.

Måtte gi seg i Kongressen etter at han fikk en reprimande for brudd på etikkreglene. Har også en forhistorie med å komme med kontroversielle uttalelser som har kostet ham politisk.

En mann som kjenner innsiden av de politiske korridorene godt, men kjent for sin klare tale, tydelige personlighet og uforutsigbarhet. Har en doktorgrad i europeisk historie og underviste på universitetsnivå før han gikk inn i politikken.

Mike Pence

En populær guvernør i Indiana som er sosialt konservativ. Dermed appellerer han til en del av det republikanske grunnfjellet som i utgangspunktet er skeptisk til Trump.

Har tidligere vært medlem av Kongressen og utfyller dermed en av Trumps største svakheter med sin politiske erfaring.

Ikke veldig kjent nasjonalt, men 57-åringen står svært sterkt i konservative kretser.

Chris Christie

Den upopulære New Jersey-guvernøren overrasket de fleste da han under nominasjonskampen gikk ut og støttet Trump. Han var da blant de første i den republikanske eliten som gjorde det.

Siden har han vært en viktig rådgiver og samtalepartner for Trump.

Christie har, i likhet med kandidaten selv, rykte på seg for å være en bølle. 53-åringen er kjent for å snakke rett fra levra og være konfronterende i stilen og god til å drive valgkamp.

Fikk en stor ripe i lakken da hans medarbeidere i 2013 med vilje lagde trafikkork mellom New Jersey og New York for å straffe en politisk fiende.

Flere kandidater

Selv om Gingrich, Christie og Pence anses som favorittene til å bli Trumps makker i valgkampen, er de slett ikke alene om å bli nevnt i spekulasjonene som florerer i uken før landsmøtet i Cleveland.

Her er noen av de andre kandidatene:

Les også

Dette måtte Hillary Clinton betale for Sanders-støtten

Michael Flynn

Den pensjonerte generalløytnanten og etterretningsoffiseren er en registrert demokrat, men har vært svært kritisk til president Barack Obama. Ledet USAs Defense Intelligence Agency, etterretningstjenesten som har hovedansvaret for å kartlegge andre makters forsvar, fra 2012 til 2014.

The Washington Post har rapportert at Trump vurderer å velge en annen ikke-politiker. Han liker tanken på en forretningsmann og en general som sammen kommer til hovedstaden for å rydde opp.

Uerfaren i politikken, noe han viste da han brukte helgen til å blant annet ta til orde for kvinners rett til selvbestemt abort. Og selv om han forsøkte å reversere uttalelsene, rimer slikt dårlig med grunnfjellet i det republikanske partiet. Særlig med tanke på Trumps egen vingling i abortspørsmålet.

Les også

Trump kan presse frem EU-hær | Frank Rossavik

Jeff Sessions

69-åringen er senator fra Alabama og er en av Trumps største støttespillere i Washington. Han var den første senatoren som ga sin støtte til eiendomsmogulen under nominasjonskampen.

Er en sterk motstander av ulovlig innvandring og har den politiske erfaringen Trump angivelig ser etter hos sin visepresident.

Mary Fallin

Oklahoma-guvernøren er en er en sterk abortmotstander og tilhenger av friere våpenlover. Er også klimaskeptiker og har tatt til orde for å reversere Obamas klimatiltak.

En kvinnelig visepresidentkandidat kan også hjelpe Trump med å bli mer populær blant kvinnelige velgere. Vil derimot ha lite appell mot moderate velgere i viktige vippestater.

Les også

De har forandret USA med tre enkle ord: «Black Lives Matter»

Tom Cotton

Afghanistan-veteranen ble valgt inn i Senatet i 2014 og regnes som en hauk i utenriksspørsmål.

Var initiativtakeren bak et brev republikanske kongressmedlemmer sendte til Irans utenriksminister under atomforhandlingene i fjor.

39-åringen er forholdsvis ung og politisk uerfaren. Kommer fra sørstaten Arkansas, og vil trolig hjelpe lite i vippestater som Florida og Ohio.

Joni Ernst

Den 46 år gamle senatoren er en stigende stjerne i det republikanske partiet. De kan bety at hun er motvillig til å binde seg til masta på Trump-skuta hvis hun tror han vil tape i november.

Kommer fra Iowa, er veteran fra Irak-krigen, tidligere oberstløytnant i nasjonalgarden og kjører motorsykkel.

Har bare to års erfaring fra Senatet, men hennes bakgrunn gir henne en viss tyngde i utenriks- og forsvarspolitikken. Også populær for sine konservative politiske standpunkt.


Blant andre kandidater som har blitt nevnt, men er mindre sannsynlig, finner vi tidligere Alaska-guvernør og visepresidentkandidat Sarah Palin, general Stanley McChrystal, tidligere hjernekirurg Ben Carson, senator Bob Corker, Ohio-guvernør John Kasich, Florida-senator Marco Rubio, New Mexico-guvernør Susana Martinez, tidligere
Massachusetts-senator Scott Brown og mange flere.**

Mange av disse har utelukket seg selv. Men så er det heller nesten ingen som åpent vil bli visepresident før de plutselig sier ja.

Kilder: Los Angeles Times, ABC News, The Atlantic, The New York Times, Politico, The Washington Post, The Washington Times.