Verden

Russland må klargjøre at det faktisk er IS de vil bombe

NATO-sjef Jens Stoltenberg er bekymret over meldinger om at Russland bomber ikke har rammet IS.

Røyk stiger opp etter at en bombe har truffet Talbiseh i Homs-distriktet i Syria. Bildet er hentet fra en video som viser resultatet av bombingen i Homs-distriktet onsdag.
  • Ntb
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

Russiske fly har bombet kommunikasjonssentre, militært utstyr, kjøretøy og ammunisjons-, forsynings— og bensinlagre tilhørende IS, hevdet talsmenn for det russiske forsvarsdepartementet onsdag, ifølge nyhetsbyrået Tass.

Bombingen skjedde etter invitasjon fra president Bashar al-Assads regime og etter at den russiske nasjonalforsamlingen ga grønt lys for en russisk militæraksjon på syrisk territorium.

Se videoen av det russiske angrepet:

Video: Det russiske forsvarsdepartementet / RT

Traff bombene IS?

Men var det egentlig terrorgruppen Den islamske staten (IS) som ble bombet?

Flere amerikanske medier, deriblant AP, melder at amerikanske militære tjenestemenn opplyser at de russiske kampflyene ikke bombet IS, men andre opposisjonelle grupper som kjemper mot Bashar al-Assads regime i Damaskus.

En høyerestående amerikansk militær tjenestemann sier til AP at IS ikke har noe territorium i den vestlige delen av landet, ved byen Homs, der russerne bombet.

Syriske opposisjonelle grupper og militære ledere opplyste til flere nyhetsbyråer onsdag at det var militsene til moderate opposisjonsgrupper og sivile som var blitt truffet av russernes bomber, og ikke IS.

– Alle de 36 ofrene i de russiske angrepene var sivile, sier Khaled Khoja, som leder den tyrkiskbaserte syriske nasjonale koalisjonen.

Disse påstandene er «krigspropaganda», sa Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet til den russiske TV-stasjonen LiveNews.

Det var først amerikanske kilder som opplyste om bombingen i Syria. Etterhvert kom bekreftelsen fra det russiske forsvarsdepartementet:

Les også

- Vi har bombet i Syria

Video: Slik så det ut på bakken

Bekymret over hva russerne bomber

Den russiske flybombingen utløste en todelt reaksjon fra blant andre Norge, USA og Storbritannia. Russerne får på den en siden beskjed om at det er greit at de melder seg på i den militære kampen mot IS, Al-Qaida og andre terrorgrupper. På den annen side blir russerne bedt om å klargjøre hvilke mål de hadde i Syria, siden de ifølge rapporter fra Syria hadde truffet noe annet enn IS.

— Vi vil være svært bekymret dersom Russland rammer områder der IS ikke står sterkt, sa USAs utenriksminister John Kerry under onsdagens møte i FNs sikkerhetsråd.

Statsminister Erna Solberg sa onsdag at «hvis det er kamp mot IS, så er det bra at de deltar. Hvis det er for å styrke Assad og andre grupper, er det veldig negativt», ifølge NTB.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er bekymret over meldinger om at russiske flyangrep i Syria onsdag kan ha rammet mål som ikke tilhører Den islamske staten (IS).

– Jeg er spesielt bekymret fordi Russland ikke har foretatt reelle grep for å oppklare omstendighetene rundt de russiske luftangrepene i Syria, sier Stoltenberg, som viser til motstridende meldinger om hva som egentlig var mål for de russiske kampflyene.

Aftenpostens korrespondent Kristoffer Rønneberg fulgte møtet i Sikkerhetsrådet live:

Les også

FN-møte etter Russlands bombing i Syria

Åpner for samarbeid med russerne

Men det russerne altså kan merke seg, er at USA og andre åpner for et samarbeid i kampen mot IS.

— Dersom Russlands nylige handlinger faktisk er rettet mot IS, ønsker vi det velkommen, sa den amerikanske utenriksministeren under møtet i FNs sikkerhetsråd.

Han gjorde det klart at en løsning er umulig uten at Syrias president Bashar al-Assad går av. Men nok en gang snakket Kerry om å finne en langsiktig løsning, hvilket leses som en eufemisme for at USA ikke vil presse på for at Assad må fjernes før forhandlingene om en overgangsregjering starter.

— At Kerry bruker uttrykket «langsiktig», indikerer at USA er villige til å la Assad sitte som Syrias president i en overgangsperiode. Det skaper et visst rom for forhandlingene med Russland om Syrias fremtid, skrev Aftenpostens korrespondent Kristoffer Rønneberg i en analyse under livedekningen av møtet i Sikkerhetsrådet.

Regner med «svært konstruktive» samtaler

Det er tegn som tyder på at russiske flyangrep i Syria onsdag fant sted i områder der det neppe finnes opprørere fra ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), mener USAs forsvarsminister Ash Carter.

Carter har i lys av dette bedt om å få i stand et møte med Russland «så snart som mulig» for å diskutere hvordan de to stormaktene kan unngå å havne i konflikt med hverandre i Syria.

Carter sier han forventer at samtalene finner sted i løpet av noen få dager, og at samtalene blir «svært konstruktive».

Twitter: @tor_arnea

Les også

  1. Obama ber om tid i kampen mot IS

  2. Krigen mot terror kan igjen forene Russland og USA | Helene Skjeggestad

  3. Denne syriske syvbarnsfamilien venter på at en norsk kommune skal si ja