Verden

IS skal ha tatt 3000 flyktninger til fange i Irak

Flyktningene befant seg i et område der IS og kurdiske styrker kjemper om kontroll. 12 av flyktningene skal ha blitt henrettet av IS.

Irakske soldater skyter med et rakettbatteri i utkanten av Makhmour sør for Mosul den 25. mars i år. Foto: Azad Lashkari/Reuters/NTB Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Den islamske staten (IS) kan ha tatt opptil 3000 flyktende irakske landsbyboere til fange torsdag og deretter drept 12 av dem, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i en dagsrapport om hendelser i Irak. Det melder Reuters.

«UNHCR har mottatt rapporter om at ISIL den 4. august har tatt til fange 3000 internt fordrevne personer (IDPs) fra landsbyer i Hawija-distriktet i Kirkuk-området i Nord-Irak i det de var i ferd med å prøve å komme seg til byen Kirkuk. Ifølge rapportene har 12 av de internt fordrevne personene blitt drept i fangenskap», heter det i UNHCR-rapporten.

Usikker fremtid for IS’ fanger

De tilfangetatte irakerne kan gå en meget usikker fremtid i møte. Sunnimuslimer som tas til fange av IS risikerer å bli drept fordi de blir anklaget for å ha stilt seg på feil side i den pågående krigen i Irak. De risikerer også å bli tvangsrekruttert til IS.

Andre grupper, som sjiamuslimer, kurdere, kristne og jesidier, er enda mer utsatt. IS har tidligere gjennomført massehenrettelser og har solgt jesidier som slaver.

Området ligger ved fronten

Hawija-området har de siste to årene ligget i et område som har blitt kontrollert av IS, men den viktige oljebyen Kirkuk, som ligger bare 60 kilometer øst for Hawija, kontrolleres av kurderne.

Det har vært blodige kamper langs frontlinjen som går rett vest for Kirkuk i mange måneder.

Det er ventet at det kommer til å bli voldsomme kamper i dette området i forbindelse med at den irakske hæren og deres allierte vil forsøke å erobre Mosul, millionbyen som ligger 18 mil nord for Hawija.

 • Les mer om hvordan krigen i Irak kommer til å utvikle seg de neste månedene: Dette er vestens strategi for å knuse IS på hjemmebane.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  - Må forvente at IS svarer med terror

 2. VERDEN

  Massakrer, likskjending og tvangsflytting - slaget om Mosul er allerede fullt av grusomheter

 3. VERDEN

  Kirkens Nødhjelp ved Mosul: – De som flykter, blir mistenkt for å være fra IS

 4. VERDEN

  Kurdernes ja til uavhengighet kan utløse en borgerkrig om den oljerike byen Kirkuk

 5. VERDEN

  IS-slavene skal hjelpes hjem. Men noen av barna får ikke bli med.

 6. VERDEN

  Kurderne stemte for uavhengighet – nå har de «tapt nesten alt»